Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAxA] Krańcówka drzwi
Autor Wiadomość
Zielik 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.6 16V CA4A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2011, 13:21   [CAxA] Krańcówka drzwi

Powiedzcie koledzy jak działa krańcówka w drzwiach od kierowcy? Są tam dwa kable. Jeden idzie do lampki a drugi do brzeczyka? Bo stara krańcówka rozsypała mi sie i założyłem nowa ale nie orginalna a podłączyłem tylko jeden przewód a drugiego nie. I teraz nie mam brzęczyka jak mam włączone światła. Domyślam się że to ten drugi przewód... Poradźcie... Może jakąś szczególna krańcówke muszę założyć. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez karolgt 03-02-2011, 00:18, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-02-2011, 13:47   

Kup nowy oryginał w serwisie, kosztuje parenaście złotych
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 01-02-2011, 18:04   

Musi być oryginalna albo jak oryginalna na 2 przewody. Zobacz jaką masz z drugiej strony, pewnie jest taka jak od kierowcy ale idzie do niej tylko jeden kabel. Jeśli tak jest i ta w drzwiach pasażera jest sprawna to zamień je.

Zielik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-02-2011, 18:10   

wcale koledzy nie musi. bylem dzis w kilku sklepach motoryzacyjnych ale nigdzie nie mieli orginalnej ani nie chcieli sprowadzic wiec wzialem taka podobna za 9zł i założyłem. kostke uciałem, te dwa przewody skręciłem razem i podpiałem pod krańcówkę, potem tylko odpowiednio uciać żeby drzwi sie domykały i nie rozwaliły krańcówki(ten bolec drzwi mogą wypchnąć za daleko) i gra:) światło załącza i brzęczyk też działa:) a zdrugiej strony była inna taka na konektorek, nie wiem czy ktoś już zmieniał czy co... ale już sprawa załatwiona:)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2011, 20:37   

Jeśli te dwa obwody są rozdzielone to widocznie mogą w jakiś sposób sobie przeszkadzać. Jeśli już zamontowałeś taką na jeden przewód to ja bym zastosował dodatkowo dwie diody prostownicze połączone równolegle by jednak te dwa obwody rozdzielić (podobnie jak w sterowniku zamka centralnego przy podłączaniu mignięcia kierunkami).

Zielik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-02-2011, 20:45   

no nie wiem. a może ktoś mógłby sprawdzić na oryginalnej krańcówce jak działa. no ale przeciez inaczej nie może działać:) przecież krańcówka zwiera jednocześnie do masy te przewody więc połączenie między nimi i tak jest(w momencie otwarcia drzwi)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2011, 23:33   

W momencie otwarcia drzwi zwiera do masy a jak drzwi są zamknięte to oba przewody nie są zwarte z masą i ze sobą. Jeśli mogły by być zwarte ze sobą to nikt by nie puszczał do krańcówki dwóch przewodów tylko jeden. Na zamkniętych drzwiach może się dziać coś w stylu choinki, jak w lampach kiedy na kilku żarówkach jest zasilanie i mają wspólną masę ale ich masa nie jest podłączona z - akumulatora.

Zielik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-02-2011, 06:52   

no ale nic sie nie dzieje... jak zacznie coś się dziać to dopiero bedę sie martwił. nie miałem możliwości kupienia oryginalnej krańcówki, na allegro ok 19zł plus prawie drugie tyle wysyłka także dla mnie rzecz nieopłacalna... jedynie z tymi diodami jak mówisz mogłbym pokombinować. czyli spinam równolegle na każdym przewodzie po jednej tak?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-02-2011, 12:41   

Robisz coś takiego tylko diody spinasz drugimi elektrodami a dalej to się pewnie domyślasz jak to podłączyć:

Sorry ale nie chciało mi się robić nowego zdjęcia :)

Odpowiedz do tematu