|
[Cari 1.8 GDI] Włącznik halogenów i przeciwmgielnych tylnych |
| Autor |
Wiadomość |
andy_lodz [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2008, 07:10 [Cari 1.8 GDI] Włącznik halogenów i przeciwmgielnych tylnych
|
|
|
Cześć.
Na razie nie mogę za dużo jeździć swoją Carismą bo załatwiam wszystkie formalności związane z jej zarejestrowaniem i znajduje czasem jakies pierdułki które chciałbym zrobić.
Po naprawie czujników zamykania drzwi przyszedł czas na włącznik halogenów i przeciwmgielnych.
Otóż u mnie nie wystarczy pojedynczo nacisnąć tych włączników żeby zapaliły się światła tylko trzeba naciskać kilka razy aż ,,załapie". To samo jest z ich wyłączeniem.Słychać przy tym dźwięk (zwarcia?) gdzieś pod deską?
Spotkaliście się może już z czymś takim w swoim autku?
Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 12-08-2008, 07:16
|
|
|
zapewne wystarczy rozebranie włącznika, poprawienie styków i bedzie ok |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-08-2008, 07:39
|
|
|
Prawdopodobnie masz nadpalone, brudne, uszkodzone (niepotrzebne skreślić) końcówki styków przekaźnika.
Zacznij od przełożenia przekaźników miejscami, to najprostsza i najłatwiejsza czynność.
Możesz pokusić się o rozebranie przekaźnika i przeszlifowanie końcówek, co prawda rozebranie przekaźnika klejonego jest prawie niewykonalne ale nie niemożliwe, typ przekaźnika zamykany na zatrzaski to łatwa sprawa. Nie wiem ile kosztuje nowy przekaźnik - zorientuj się, będziesz wiedział co Ci się bardziej kalkuluje. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 12-08-2008, 08:39
|
|
|
w cari to normalka, nawet w nowym aucie tak jest... nie przejmuj sie tym. zmoich obserwacji zjawisko to zanika jesli wiele razy wlaczysz i nastepnie wylaczysz raz po razie. wtedy zaczyna na jakis czas dzialac normalnie
ogolnie nie przejmuj sie tym...
pozdr |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
| Ostatnio zmieniony przez Brikston 12-08-2008, 21:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8681 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 12-08-2008, 10:58
|
|
|
To samo ja mialem kupilem WD-40 i po paru miesiacach samo sie naprawilo ; ) |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 12-08-2008, 17:13
|
|
|
Juiceman, a gdzie tym wd 40 psiknołes. bo ja tez mam takie cos ale mi to nie przeszkadza
a tak przy okazji styczniki są z Austri i koszt koło 30 - 40 zł |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 19 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 12-08-2008, 17:14
|
|
|
| Ja też tak mam.:) |
|
|
|
 |
andy_lodz [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2008, 19:32
|
|
|
Więc widzę że to nie tylko mój problem |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 12-08-2008, 19:35
|
|
|
| andy_lodz napisał/a: | Więc widzę że to nie tylko mój problem | myśle że wiekszości z nas, też tak miałem i na szczęście dało sie poprawic i jak na razie nie ma z nim problemów |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
barran
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI GLS
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 12-08-2008, 19:53
|
|
|
Witam w klubie:) Bylem pewien ze wlacznik lub bezpiecznik poszedl... Po przeczytaniu postow poszedlem popstrykac i dziala Wielkie dzieki i pozdro |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2008, 20:34
|
|
|
jest nas więcej.... tez tak mam, czasem za 3 razem włączy a szczególnie przednie, czasem za 1 razem...
to następna bolaczka Carismy po wyłacznikach opuszczania szyb...
pozdr. |
|
|
|
 |
Graczyq
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 46 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 12-08-2008, 23:00
|
|
|
Witam,
Jestem tu nowy, więc na początek chciałbym się ze wszystkim przywitać.
Może to nie jest dokładnie na temat ale też mam problem z wyłącznikiem przeciwmgielnych. A dokładniej z jego podłączeniem. Mam Carismę z '98 i dołożyłem przednie halogeny. Znalazłem schemat instalacji do mojego modelu i przy pierwszej próbie podłączenia wyłącznika zgodnie ze schematem zrobiłem zwarcie.
Czy wie ktoś jaka powinna być kolejność kolorów w kostce wyłącznika? Wszędzie znajduję tylko ten, który próbowałem: http://www.student.dtu.dk/~mgra/FrontFogLights.pdf
Pozdrawiam,
Graczyq
PS. Jeśli ktoś potrzebowałby schematów instalacji do Carismy 95-99 to służę pomocą |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 12-08-2008, 23:11
|
|
|
a kupiles odpowiedni wlacznik tzn na dwie kostki czy na jedna ??
jesli wlacznik odpowiedni to pozostaje jeszcze dolozenie przekaznika i przy kostce nic nie grzebiesz |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
MotyF
Forumowicz

Auto: cari 1,8 gdi Ls HB 98'
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lip 2008 Posty: 147 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 19-08-2008, 09:59
|
|
|
| Też to przeżyłem. Rozbierasz-wyciągasz (uwaga na sprężynki) podginasz, czyścisz (ja użyłem płynu cleanser do elektroniki) i działa jak nowe. |
_________________ symbianforum.pl....bo symbian to pasja, a teraz cari to też pasja ... |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2008, 16:59
|
|
|
He he. Widzę że to standardowa bolączka u Cari. U mnie jest to samo, muszę kilka razu wcisnąć aby załapało i jest ten odgłos zwarcia. Nie przejmuję się tym wogóle ponieważ świateł przeciwmgielnych używam jak na lekarstwo |
|
|
|
 |
|
|