|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Migający błąd DPF i Check Engine |
Autor |
Wiadomość |
kaengolkow
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-04-2020, 23:52 [3.2 DID] Migający błąd DPF i Check Engine
|
|
|
Witam, mam problem z moim Pajero 4 3,2DID A/T 2009r 220000km W samochodzie wymieniany był rozrząd, ustawiane były zawory no i oczywiście olej, filtry oleju, paliwa i płyn chłodzący. Przy okazji wyczyściłem też EGR i kolektor dolotowy(a właściwie rurę pod EGR). Egr jest "nowy" ma ok 50.000km. Wymieniłem też olej w skrzyni (narazie bez filtru). Samochód stał ok 2tyg z odłączonymi akumulatorami. Po odpaleniu pojawił się błąd P1498 -migająca kontrolka DPF i Check Engine a auto przeszło w tryb awaryjny. Po wykasowaniu pojawia się znowu, dosłownie po 1 sekundzie. Przed wymianą rozrządu nie miałem żadnych problemów z DPF. Za radą kolegi z forum (dzięki DomArchitekta) odłączyłem wtyczkę od EGR i kontrolka DPF przestała migać a samochód wyszedł z trybu awaryjnego. Silnik pracuje równiutko, przyspieszenie i reakcja na gaz naprawdę super (mam go 3 lata i tak jeszcze nie było). Jednak po każdym uruchomieniu pojawia się Check Engine i przy wyłączeniu zapłonu silnik pracuje jeszcze kilka sekund. Wiem, że problem na forum się już pojawiał, ale bez rozwiązania. Proszę o rady. Gdzie szukać przyczyny? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 17-04-2020, 13:07 Re: Migający błąd DPF i Check Engine
|
|
|
kaengolkow napisał/a: | Witam, mam problem z moim Pajero 4 3,2DID A/T 2009r 220000km W samochodzie wymieniany był rozrząd, ustawiane były zawory no i oczywiście olej, filtry oleju, paliwa i płyn chłodzący. Przy okazji wyczyściłem też EGR i kolektor dolotowy(a właściwie rurę pod EGR). Egr jest "nowy" ma ok 50.000km. Wymieniłem też olej w skrzyni (narazie bez filtru). Samochód stał ok 2tyg z odłączonymi akumulatorami. Po odpaleniu pojawił się błąd P1498 -migająca kontrolka DPF i Check Engine a auto przeszło w tryb awaryjny. Po wykasowaniu pojawia się znowu, dosłownie po 1 sekundzie. Przed wymianą rozrządu nie miałem żadnych problemów z DPF. Za radą kolegi z forum (dzięki DomArchitekta) odłączyłem wtyczkę od EGR i kontrolka DPF przestała migać a samochód wyszedł z trybu awaryjnego. Silnik pracuje równiutko, przyspieszenie i reakcja na gaz naprawdę super (mam go 3 lata i tak jeszcze nie było). Jednak po każdym uruchomieniu pojawia się Check Engine i przy wyłączeniu zapłonu silnik pracuje jeszcze kilka sekund. Wiem, że problem na forum się już pojawiał, ale bez rozwiązania. Proszę o rady. Gdzie szukać przyczyny? |
Moim zdaniem trzeba zacząć od wymiany EGRu. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
|
|