Światła przeciwmgielne przednie |
Autor |
Wiadomość |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-12-2010, 21:32 Światła przeciwmgielne przednie
|
|
|
Witam. Pogoda zmusiła mnie do napisania tego tematu. Mam wrażenie że te światełka świecą bardzo nisko dosłownie 2 metry od pojazdu i niesamowicie rozpraszają światło. Dodatkowo pojazdów za mną szybko przybywało... Da się to jakoś samemu ustawić ? |
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 08-12-2010, 22:12
|
|
|
Takie mają zadanie te światła przeciwmgielne, mają świecić nisko doświetlając drogę w sytuacji gęstej mgły gdzie światła mijania świecą wysoko w białe mleko. a nie którzy używają ich jak świateł do jazdy dziennej ... albo lekki deszczyk i od razu włączają |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 09-12-2010, 17:25
|
|
|
Saqu napisał/a: | Takie mają zadanie te światła przeciwmgielne, mają świecić nisko doświetlając drogę w sytuacji gęstej mgły gdzie światła mijania świecą wysoko w białe mleko. a nie którzy używają ich jak świateł do jazdy dziennej ... albo lekki deszczyk i od razu włączają |
Jednak u mnie one prawie nic nie dają w czasie mgły, prawie ponieważ widzę trochę lepiej prawą stronę i nic więcej. Spróbuję przez łikend się tym pobawić. A tutaj zalazłem trochę na ten temat http://naprawa-auta.wiesz...-przednie-.html |
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2010, 17:59
|
|
|
szkoda ze serwer mitsumaniakow nie przechowuje juz zdjec bo w tym temacie http://forum.mitsumaniaki...p=105378#105378 przedstawilem fotki z prawidlowo ustawionymi swiatlami w cari, widac bylo zaznaczona linie koncowa swiecenia swiatel. |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2010, 20:35 Re: Światła przeciwmgielne przednie
|
|
|
Budrys napisał/a: | Witam. Pogoda zmusiła mnie do napisania tego tematu. Mam wrażenie że te światełka świecą bardzo nisko dosłownie 2 metry od pojazdu i niesamowicie rozpraszają światło. Dodatkowo pojazdów za mną szybko przybywało... Da się to jakoś samemu ustawić ? |
Samochodów przybywało, bo dużo łatwiej się jedzie mając przed sobą światła innego samochodu. Nie stresuj się, bo kazdy na Twoim miejscu podobie się zachowuje. Ponadto światła samochodów z tyłu przeszkadzają temu "pierwszemu". Ja w takiej stuacji jadąc za kimś gaszę światła mijania i zostawiam tylko p/ mgielne i pozycyjne. Wiele razy wydawało mnie się , że tme przede mną to za wolno jedzie - po wyprzedzeniu zachowywałem sie tak samo, czyli zwalniałem, często uzywałem hamulca i "myszkowałem". POzdr. |
|
|
|
 |
-kangur-
Nowy Forumowicz
Auto: GRANDIS 2.4 sport
|
Wysłany: 18-02-2011, 11:38 Swiatła przeciwmgielne przednie
|
|
|
witam serdecznie morze to cos pomorze
Ogólna zasada ustawienia halogenów jest taka:
Odchylenie strumienia światła powinno wynosić 20 cm od osi reflektorów w dół przy odległości ekranu 10m. Proste, tylko że trzeba mieć odpowiedni płaski plac, prostopadłą do niego ścianę i ustawić auto w odległości 10 m od tej ściany. Jeśli nie dysponujemy takim zestawem to jeszcze nic straconego. Stawiamy auto naprzeciw dowolnej ściany w odległości od niej zasadniczo dowolnej ( ale bez przesady min. 4m a max 10), a za punkt odniesienia możemy przyjąć sobie ... światła mijania. Świecimy światłami mijania na ścianę (regulator wysokości koniecznie na 0) i oznaczamy na niej poziomą granicę światło/cień. Potem mierzymy odległość pomiędzy ścianą a reflektorami. Wyłączmy światła mijania i włączamy przeciwmgielne. Granica światło/cień przeciwmgielnych powinna być o 27+0,8×d [cm] poniżej wcześniej zaznaczonej linii od świateł mijania. Zmienna "d" w tym wzorku to zmierzona odległość samochodu od ściany w metrach.
Oczywiście ustawienie nie będzie wykonane z dokładnością do sekundy kątowej ale wystarczająco dobrze żeby nikt się do nas nie przyczepił. Pod warunkiem oczywiście że mamy dobrze ustawione światła główne.
teraz tylko ten wzór przełozyc na nasze
: Granica światło/cień przeciwmgielnych powinna być o 27+0,8×d [cm] poniżej wcześniej zaznaczonej linii od świateł mijania. Zmienna "d" w tym wzorku to zmierzona odległość samochodu od ściany w metrach
i wszystko jasne
pozdrawiam goronco |
|
|
|
 |
|