Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Światła pozycyjne bez zapłonu
Autor Wiadomość
Brion 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-02-2011, 15:50   [Cari 1.8 GDI] Światła pozycyjne bez zapłonu

Witam!!
Szukałem na forum i nie ma a chciałem się zapytać czy w carismie można włączyć światła pozycyjne bez zapłonu jeżeli tak to znaczy że u mnie jest coś nie tak ...

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 15-02-2011, 15:55   

można włączyć je bez zapłonu, tak samo mijania, do tego powinieneś mieć brzęczyk jak zostawiasz zapalone światła i otwierasz drzwi.

Brion 
Forumowicz

Wysłany: 15-02-2011, 16:01   

Więc co robić nie słychać brzęczka a światła święcą mi się dopiero gdy silnik odpale albo zapłon włącze??

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 15-02-2011, 16:54   

Pewnie nie działają Ci wtedy długie, a jak zapalisz silnik to nie da rady zgasić świateł. Zgadłem? :lol:

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

Brion 
Forumowicz

Wysłany: 15-02-2011, 17:14   

światła działają mi tylko na zapłonie a bez kluczyka to moge sobie tylko mrygnąć długimi i fakt jeszcze jeden że trzeba chwilke poczekać żeby światła wogóle się włączyły

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-02-2011, 18:45   

Jeśli miałeś tak od początku to może ktoś tak to zmodyfikował by nie można było zostawić na światłach lub by światła same się zapalały, tym bardziej to za tym przemawia:
"i fakt jeszcze jeden że trzeba chwilkę poczekać żeby światła wogóle się włączyły"
Może masz gdzieś jakiś przełącznik którym można to wyłączyć.

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 15-02-2011, 20:14   

w takim razie jest przeróbka na światła automatyczne, miałem takie w astrze że dopiero po zapaleniu silnika i zgaśnięciu kontrolki ładowania się załączały z tym, że mam pstryczek do tego automatu i jak sobie go wyłączę to wszystko działa "oryginalnie". Więc trzeba luknąć pod konsolę i poszukać "niestandardowych" kabli/kostek/przełączników :)

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
Wysłany: 15-02-2011, 20:14   

Masz założony automat świateł podłączony pod zapłon (z 30 sekundowym opóźnieniem) czarna puszka z małym przełącznikiem po wyłączeniu wszystko zostaje po "staremu"

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-02-2011, 23:59   

Powiem szczerze że ktoś to trochę nielogicznie podłączył. Ja też mam automat zapalający światła po odpaleniu auta ale podłączyłem to tak że mogę niezależnie zapalić światła na zgaszonym silniku jak również wyłączyć automat przełącznikiem.
U Ciebie najprawdopodobniej jest przecięty jeden z trzech przewodów biegnących do włącznika świateł w manetce. Po przełączeniu na zapłon moduł załącza przekaźnik który zwiera przecięty przewód i światła się zapalają. Jeśli nie masz do wyłączenia tego modułu żadnego przełącznika to proponuję w miejscu przecięcia wstawić równolegle do przekaźnika modułu zwykły włącznik aby w razie potrzeby można było włączyć światła, jest to najprostsze rozwiązanie.
Całego problemu dokładnie nie wyjaśniłeś, napisz jeszcze czy światła same się zapalają ale dopiero jak masz włączony włącznik świateł czy zapalają się niezależnie od niego.
Moja porada tyczy się sytuacji jak światła zapalają się na włączonym przełączniku.

Brion 
Forumowicz

Wysłany: 16-02-2011, 17:43   

Dziękuje za pomoc problem rozwiązany chociaż nie do końca ale to mój dobry znajomy zrobi bo się zna a mianowicie rozebrałem troszkę samochód i znalazłem "automatyczny włącznik świateł" tylko ktoś go chyba podłączył nie tak jak trzeba albo coś się rozłączyło dlatego nie działa jak należy ... jeszcze raz wielkie DZIĘKI

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz do tematu