Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E55A 2.0] bierze olej (?)
Autor Wiadomość
Krejzi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V 94r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-10-2010, 18:27   [E55A 2.0] bierze olej (?)

Niedawno wymienilem olej w swoim galancie
przed wymiana mialem 15W40 na bagnecie bylo ok jezdzilem noramlnie po miescie a potem po 300km wycieczce w trasie nagle mrygnela kontrolka od poziomu oleju, patrze no rzeczywiscie na najnizszej kresce przejezdzilem tak troche bo i tak mialem zmieniac i nic wiecej nie ubylo.
Przyszedl czas na wymiane, i zrobilem "plukanke" preparatem i zmienilem na Valvoline MaxLife 10W40.
Zalane bylo do ostatniej kreski ( max ). Jezdzilem sprawadzalem poziom byl ok.
Dzisiaj postanowilem sobie sprawdzic i heh... na kresce minimum. nigdzie mi nie cieknie, czytalem tez ze po takiej wymianie i plukance przez jakis czas moze brac olej.
Czy powinienem sie tym martwic ? czy po prostu zaopatrzyc sie w butelke oleju i dolewac :P ?

Moja muzyka --> www.krejzi.muzzo.pl

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 08-10-2010, 21:58   

no wlasnie...zadnych widocznych wyciekow... w wodzie tez nie ma, kopcic tez nie kopci .... wydaje mi sie ze znika po tym jak go mocno przycisne....ale zadnej chmury dymu za soba nie zostawia nigdy

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 08-10-2010, 22:32   

Po 1. W tych silnikach ciężko zmierzyć rzeczywisty stan oleju (za każdym razem pokazuje co innego na bagnecie - potwierdzone na co najmniej 4 miśkach z różnymi silnikami 4G63).
Po 2. Auto ma już swoje km przejechane oraz swój wiek, i może brać trochę oleju, jak zaczniesz dolewać 1L na 1000km to wtedy możesz się przejmować.
Po 3. Jak spala Ci olej w minimalnych ilościach to nigdy tego nie zobaczysz w spalinach, bo jest go za mało, żeby dymił...
Ja bym na Twoim miejscu jeździł i się na razie nie przejmował, oczywiście sprawdzając i ewentualnie dolewając olej na czas...
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 08-10-2010, 22:36   

narazie tak zamierzam zrobic bo nie stac mnie narazie na wieksze wydatki ... wiec dopoki nie bedzie widocznych objawów lub tak jak mowisz 1l na 1000km to zaopatrze sie w butelke oleju ;)

jarekrk 
Mitsumaniak

Auto: E46 323
Wysłany: 09-10-2010, 18:19   

a przy temacie zapytam też o swoje objawy

czy to normalne ,że czasem zaświeca się kontrolka pomarańczowa od oleju jeżeli na bagnecie za każdym sprawdzeniem jest go ponad połowa?

dolewam na ok 800 -1000 km ok 200ml oleju
i jest full na bagnecie jest spoko, po 800 schodzi trochę tego oleju i odrazu się pali kontrolka?

Czy ten Galant po prostu musi mieć zawsze full ?

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 09-10-2010, 18:39   

u mnie zaczynala sie zapalac dopiero jak mialem na najnizeszj kresce czyli minimum...

Poza tym heh sory chlopaki ale spanikowalem strasznie przewrazliwiony jestem na punkcie tego auta ;) i umknelo mi ze gdy sprawdzaalem olej stalem na gorce ;) )))))))) postawilem go normalnie i oleju jest tyle ile bylo czyli dobrze na maximum ;D heh :P

ale to dobrze wbrew roznym opiniom na temat przechodzenia na olej nizszy ( przeszedlem z 15w40 na 10w40 ) i plukaniu silnika po okolo 800km w miescie nic sie nie dzieje ;)

Spox_2 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 24V EA5W
Wysłany: 23-10-2010, 15:03   

Krejzi napisał/a:
u mnie zaczynala sie zapalac dopiero jak mialem na najniższejej kresce czyli minimum...

Dopiero ostatnio pomyślałem o sprawdzeniu ilości oleju...
Od ostatniego zalania olejem Valvoline 15W40 (mineralny) przejechałem Galem ok. 8000 km, miarka na chwilę obecną pokazuje Minimum ( żaden sygnalizator nie zapala się odnośnie małej ilości oleju).

Dodam, iż auto ma przejechane 290k km (przebieg licznika) a ile faktycznie przejechało...tego nikt nie wie.

Czy w moim przypadku mogę pokwapić się na półsyntetyk :?: Boję się roszczelenia silnika od środka, co o tym myślicie :?:

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2010, 16:05   

ja wlasnie tak zrobilem... zrobilem płukanke jakims specjalnym srodkiem do oleju wylalem stary olej i zalalem 10W40 ... zadnych zlych objawów ... :P nic nie cieknie nie spala oleju

Spox_2 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 24V EA5W
Wysłany: 23-10-2010, 18:26   

Krejzi napisał/a:
ja wlasnie tak zrobilem... zrobilem płukanke jakims specjalnym srodkiem do oleju wylalem stary olej i zalalem 10W40 ... zadnych zlych objawów ... :P nic nie cieknie nie spala oleju

A jaki przebieg ma Twój Misio :?: kolejna sprawa, to ile zrobiłeś km od zmiany oleju :?:

Kolejna sprawa...zużycie oleju w autach z silnikiem diesla jest takie same jak w benzynie :?:

Nie wiem czy to prawda ale jeżeli w aucie jest zamontowana instalacja gazowa to spalanie oleju jest większe :?:

Ps. Jakiś miesiąc temu nie jechałeś czasem na A4 w stronę Jawora :?:

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 18-02-2011, 21:44   

jakis czas temu wymienialem olej, bylo go troche ponad kr eseczke max pozniej w miedzy czasie sprawdzalem no to odrobinke spadlo ale spoko. I teraaz . Dziiaj mialem wycieczke lublin - poznan - lublin gdzie po autostradzie jechalem przez 160km jakies 130-140 km/h non stop. w drodze powrotnej zaswiecila mi sie kontrolka poziomu oelju i zgasla, tak jak kiedys no i odrazu pomyslalem ze wsiorbało mi olej no i w sumie nie sprawdzilem jeszcze sprawdze jutro bo dopiero wrocilm ale na pewno go ubylo i pewnie jest na minimum, Co moze byc powodem tego ze przy szybkiej jezdzie bierze mi olej ? ( wczesniejszy przypadek byl dokladnie w takiej samej sytuacji. obwodnica szybkie stale tempo ) .

carbon11 
Mitsumaniak

Auto: Avance 02 / IS250 /Acc Type S
Wysłany: 18-02-2011, 22:25   

Krejzi napisał/a:
Co moze byc powodem tego ze przy szybkiej jezdzie bierze mi olej ? ( wczesniejszy przypadek byl dokladnie w takiej samej sytuacji. obwodnica szybkie stale tempo ) .

Pierścienie olejowe przy szybkiej jeździe wysokich jednostajnych obrotach,nie nadążają
zgarniać oleju ze ścianek tulei cylindra.

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 19-02-2011, 00:25   

4G63 DOHC ma z natury tendencje do brania oleju przy większym pałowaniu zapewne i Twój SOHC to ma, wszystko przez natrysk oleju na denko tłoka z tego co mi wiadomo :P
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

carbon11 
Mitsumaniak

Auto: Avance 02 / IS250 /Acc Type S
Wysłany: 19-02-2011, 07:56   

Wszyc napisał/a:
wszystko przez natrysk oleju na denko tłoka z tego co mi wiadomo :P

Wszyc, Mógłbyś troszkę jaśniej :)

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 19-02-2011, 10:06   

I mi sie gdzies kiedys obilo o uszy ze przy takim "pałowaniu" to normalne, ale zeby zaraz trzeba bylo na dluzsze wycieczki brac butelke oleju ? ;)

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 19-02-2011, 14:37   

carbon11 napisał/a:
Wszyc, Mógłbyś troszkę jaśniej :)
Chciałbym ale tylko tyle mi wyjaśniono jak się pytałem :P w szczegóły się nie zagłębiałem niestety... można popytać właścicieli eclipse o co z tym dokładnie chodzi

Ja tam elektryk jestem nie mechanik :D
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu