poziom oleju w autom. skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
moj.skarb
Forumowicz
Auto: pajero 3,5 V6 208km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-03-2011, 17:35 poziom oleju w autom. skrzyni
|
|
|
no i kolejne pytanie, wyczytałem na tym forum że olej w automatycznej skrzyni sprawdza się na rozgrzanym silniku i wajcha w pozycji N, w takich warunkach olej wydaje się być na poziomie HOT, natomiast na zimnym silniku wskazanie na bagnacie jest dużo ponad HOT około 5 cm wyżej. Jest tam jeszcze napis COLD na bagnecie , czy nie na tym poziomie powinien być olej na zimnym silniku? |
_________________ marzenia się spełniają |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 01-03-2011, 17:50
|
|
|
Masz dwa zaznaczenia na bagnecie 1) poziom oleju przy gorącym silniku i 2) przy zimnym silniku. Odnośnie sprawdzania poziomu oleju przy pracującym silniku to podchodził bym do tego z rezerwą gdyż olej jest "rozbryzgiwany" czyli też pomiar będzie mało miarodajny czyli sprawdź na zimnym ale niech bieglejsi nie teoretycy w temacie się wypowiedzą I jeszcze sprawa bagnetów==>> nie masz 100%% pewności że nie został bagnet podmieniony no chyba że masz od nowości samochód. Jeśli skrzynia pracuje bez zrywów i spokojnie to bym pozostawił taki poziom jaki jest. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 01-03-2011, 20:30
|
|
|
moj.skarb napisał/a: | i wajcha w pozycji N |
ale przed tym trzeba jeszcze zalać cały układ w skrzyni, czyli parę razy na kilka sekund ustawić dźwignię w każde położenie biegów - od R do L.
Według mnie poziom płynu wtedy będzie OK. |
|
|
|
 |
moj.skarb
Forumowicz
|
Wysłany: 01-03-2011, 21:12
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Jeśli skrzynia pracuje bez zrywów i spokojnie to bym pozostawił taki poziom jaki jest. |
nawet jeśli na zimnym stan jest 5 cm powyżej napisu HOT ,dodam że napis COLD jest poniżej napisu HOT?
co to znaczy skrzynia pracuje be zrywów?
po cholere ktoś miałby podmieniać bagnety? wygląda na oryginalny |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-03-2011, 18:17
|
|
|
moj.skarb napisał/a: | co to znaczy skrzynia pracuje be zrywów? | płynnie zmieniają się biegi ale skoro pytasz to jest wszystko ??? OK Cytat: | po cholere ktoś miałby podmieniać bagnety? | ba ot i pytanie ale były takie przypadki. |
 |
|
|
|
 |
moj.skarb
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2011, 18:27
|
|
|
jawaldek
widze że też masz automat , skrzynia trochę mi wyje przy prędkości 80-100 km/h ale gdy jadę wolniej lub szybciej jest ok, czy to niepokojący objaw?
czy jak włączasz z p na R lub D masz lekkie szrpnięcia i skaczą obroty silnika ? ja mam takie objawy i nie wiem czy mieści się to w granicach normy |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 02-03-2011, 21:57
|
|
|
Szarpniecia sa normalne, to samo jak z przelaczasz z N na D lub R. Wycie niekoniecznie. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-03-2011, 21:58
|
|
|
moj.skarb napisał/a: | skrzynia trochę mi wyje przy prędkości 80-100 km/h ale gdy jadę wolniej lub szybciej jest ok | czy aby na pewno jest to skrzynia???? moj.skarb napisał/a: |
czy jak włączasz z p na R lub D masz lekkie szrpnięcia i skaczą obroty silnika ? ja mam takie objawy i nie wiem czy mieści się to w granicach normy | nie nie jest to normalne i raczej jest to niepokojące zjawisko. U mnie jak przełączam na cokolwiek jest bez szarpnięcia i bez skaczących obrotów. Podjedź do jakiegoś skrzyniowca automatycznego niech sprawdzi ewentualne błędy w skrzyni=>>> jest coś nie tak. Możesz spróbować zresetować skrzynię zdejmując na kilkadziesiąt sekund przewód prądowy z akumulatora a na pewno będziesz musiał zmienić olej w skrzyni=>>. jakiego jest koloru==>> powinien być czerwony.Olej zmieniaj w pewnym warsztacie aby nie zdubczyli skrzyni warto też wyczyścić filtr który jest w skrzyni==>> metalowa siateczka. |
 |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

|
Wysłany: 02-03-2011, 22:08
|
|
|
U mnie czuc zawsze lekkie szarpniecie jak przerzucam z P na R i pozniej na D. Skrzynia zaczyna ciagnac auto. Jak masz na N i bez wciskania hamulca przerzucisz na D to szarpnie i auto zaczyna jechac. Obroty chyba nie faluja. Bylem w warsztacie ktory zajmuje sie automatami zmieniac olej i nic nie mowili ze cos dziala nie normalnie. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-03-2011, 22:16
|
|
|
Lekkie szarpnięcia przy wolnej jeździe ale lekkie to OK przy gaz do dechy zero szarpnięć płynne przechodzenie. Nauczono mnie aby przy przełączaniu z P na D trzymać samochód na hamulcu ==>> nic nie szarpie a samochód jedzie jak puszczę hamulec==>>> czyli różne techniki jazdy |
 |
|
|
|
 |
moj.skarb
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2011, 22:50
|
|
|
w 2,8 diesel i 3,5 benzyna sa chyba takie same skrzynie. Ile tam wchodzi oleju , jaki olej jaki koszt? widze że bez fachowca się nie obejdzie, nigdy nie jeździłem w automacie, |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

|
Wysłany: 02-03-2011, 22:57
|
|
|
ja wlewalem chyba dextron III, za zmiane oleju placilem 100 euro + olej. Nastepnym razem chyba wymienie z ich olejem. Powiedzieli mi 200 euro za wymiane z olejem + filtr
Oleju wchodzi cos kolo 8 - 9 litrow. Spuszczajac normalnie podobno da sie polowe wymienic. Najlepiej ponoc wymieniac metoda dynamiczna ale wtedy trzeba zuzyc kolo 12l |
Ostatnio zmieniony przez Faraonix 02-03-2011, 23:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
u157
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 344 Skąd: Złotów
|
Wysłany: 02-03-2011, 23:00
|
|
|
Poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów powinno się sprawdzać przy pracującym silniku, na pozycji N , ale wcześniej wybierakiem przejść przez wszystkie tryby pracy.
Przy zimnym oleju i wyłączonym silniku, poziom oleju w skrzyni będzie ok. 1 cm ponad stan. |
_________________ E33 1991
EA5W 1997
 |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

|
Wysłany: 02-03-2011, 23:06
|
|
|
Ja czasami w korkach zamiast machac nogami i trzymac noge na hamulcu, stojac daje N i zaciagam reczny. Jak autka przepelzna 5m to wrzucam D, spuszczam reczny i podjezdzam. Kiedys wrzucilem reduktor i toczylem sie na reduktorze, ten za mna chyba sie wkurzal bo jadac na jalowych obrotach musial hamowac |
|
|
|
 |
moj.skarb
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2011, 23:17
|
|
|
u157 napisał/a: | Przy zimnym oleju i wyłączonym silniku, poziom oleju w skrzyni będzie ok. 1 cm ponad stan. |
na bagnecie od skrzyni są napisy COLD i HOT co odpowiada mniej więcej ZIMNY i CIEPŁY, rozumiem że chodzi temp. oleju , silnika etc. Napis COLD znajduje się poniżej HOT , dlaczego więc stan oleju na zimnym i wyłączonym silniku ma być 1 cm ponad stan jak rozumiem HOT???????????????????????????????????? |
|
|
|
 |
|