Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
poziom oleju w autom. skrzyni
Autor Wiadomość
moj.skarb 
Forumowicz

Auto: pajero 3,5 V6 208km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-03-2011, 17:35   poziom oleju w autom. skrzyni

no i kolejne pytanie, wyczytałem na tym forum że olej w automatycznej skrzyni sprawdza się na rozgrzanym silniku i wajcha w pozycji N, w takich warunkach olej wydaje się być na poziomie HOT, natomiast na zimnym silniku wskazanie na bagnacie jest dużo ponad HOT około 5 cm wyżej. Jest tam jeszcze napis COLD na bagnecie , czy nie na tym poziomie powinien być olej na zimnym silniku?

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 01-03-2011, 17:50   

Masz dwa zaznaczenia na bagnecie 1) poziom oleju przy gorącym silniku i 2) przy zimnym silniku. Odnośnie sprawdzania poziomu oleju przy pracującym silniku to podchodził bym do tego z rezerwą gdyż olej jest "rozbryzgiwany" czyli też pomiar będzie mało miarodajny czyli sprawdź na zimnym ale niech bieglejsi nie teoretycy w temacie się wypowiedzą :mrgreen: I jeszcze sprawa bagnetów==>> nie masz 100%% pewności że nie został bagnet podmieniony no chyba że masz od nowości samochód. Jeśli skrzynia pracuje bez zrywów i spokojnie to bym pozostawił taki poziom jaki jest.

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Wysłany: 01-03-2011, 20:30   

moj.skarb napisał/a:
i wajcha w pozycji N

ale przed tym trzeba jeszcze zalać cały układ w skrzyni, czyli parę razy na kilka sekund ustawić dźwignię w każde położenie biegów - od R do L.
Według mnie poziom płynu wtedy będzie OK. :biggrin:

moj.skarb 
Forumowicz

Wysłany: 01-03-2011, 21:12   

jawaldek napisał/a:
Jeśli skrzynia pracuje bez zrywów i spokojnie to bym pozostawił taki poziom jaki jest.

nawet jeśli na zimnym stan jest 5 cm powyżej napisu HOT ,dodam że napis COLD jest poniżej napisu HOT?
co to znaczy skrzynia pracuje be zrywów?

po cholere ktoś miałby podmieniać bagnety? wygląda na oryginalny

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-03-2011, 18:17   

moj.skarb napisał/a:
co to znaczy skrzynia pracuje be zrywów?
płynnie zmieniają się biegi ale skoro pytasz to jest wszystko ??? OK
Cytat:
po cholere ktoś miałby podmieniać bagnety?
ba ot i pytanie ale były takie przypadki.

moj.skarb 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2011, 18:27   

jawaldek
widze że też masz automat , skrzynia trochę mi wyje przy prędkości 80-100 km/h ale gdy jadę wolniej lub szybciej jest ok, czy to niepokojący objaw?

czy jak włączasz z p na R lub D masz lekkie szrpnięcia i skaczą obroty silnika ? ja mam takie objawy i nie wiem czy mieści się to w granicach normy

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 02-03-2011, 21:57   

Szarpniecia sa normalne, to samo jak z przelaczasz z N na D lub R. Wycie niekoniecznie.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-03-2011, 21:58   

moj.skarb napisał/a:
skrzynia trochę mi wyje przy prędkości 80-100 km/h ale gdy jadę wolniej lub szybciej jest ok
czy aby na pewno jest to skrzynia????
moj.skarb napisał/a:

czy jak włączasz z p na R lub D masz lekkie szrpnięcia i skaczą obroty silnika ? ja mam takie objawy i nie wiem czy mieści się to w granicach normy
nie nie jest to normalne i raczej jest to niepokojące zjawisko. U mnie jak przełączam na cokolwiek jest bez szarpnięcia i bez skaczących obrotów. Podjedź do jakiegoś skrzyniowca automatycznego niech sprawdzi ewentualne błędy w skrzyni=>>> jest coś nie tak. Możesz spróbować zresetować skrzynię zdejmując na kilkadziesiąt sekund przewód prądowy z akumulatora a na pewno będziesz musiał zmienić olej w skrzyni=>>. jakiego jest koloru==>> powinien być czerwony.Olej zmieniaj w pewnym warsztacie aby nie zdubczyli skrzyni warto też wyczyścić filtr który jest w skrzyni==>> metalowa siateczka.

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2011, 22:08   

U mnie czuc zawsze lekkie szarpniecie jak przerzucam z P na R i pozniej na D. Skrzynia zaczyna ciagnac auto. Jak masz na N i bez wciskania hamulca przerzucisz na D to szarpnie i auto zaczyna jechac. Obroty chyba nie faluja. Bylem w warsztacie ktory zajmuje sie automatami zmieniac olej i nic nie mowili ze cos dziala nie normalnie.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-03-2011, 22:16   

Lekkie szarpnięcia przy wolnej jeździe ale lekkie to OK przy gaz do dechy zero szarpnięć płynne przechodzenie. Nauczono mnie aby przy przełączaniu z P na D trzymać samochód na hamulcu ==>> nic nie szarpie a samochód jedzie jak puszczę hamulec==>>> czyli różne techniki jazdy :mrgreen:

moj.skarb 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2011, 22:50   

w 2,8 diesel i 3,5 benzyna sa chyba takie same skrzynie. Ile tam wchodzi oleju , jaki olej jaki koszt? widze że bez fachowca się nie obejdzie, nigdy nie jeździłem w automacie,

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2011, 22:57   

ja wlewalem chyba dextron III, za zmiane oleju placilem 100 euro + olej. Nastepnym razem chyba wymienie z ich olejem. Powiedzieli mi 200 euro za wymiane z olejem + filtr

Oleju wchodzi cos kolo 8 - 9 litrow. Spuszczajac normalnie podobno da sie polowe wymienic. Najlepiej ponoc wymieniac metoda dynamiczna ale wtedy trzeba zuzyc kolo 12l
Ostatnio zmieniony przez Faraonix 02-03-2011, 23:01, w całości zmieniany 1 raz  

u157 
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Wysłany: 02-03-2011, 23:00   

Poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów powinno się sprawdzać przy pracującym silniku, na pozycji N , ale wcześniej wybierakiem przejść przez wszystkie tryby pracy.
Przy zimnym oleju i wyłączonym silniku, poziom oleju w skrzyni będzie ok. 1 cm ponad stan.

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2011, 23:06   

Ja czasami w korkach zamiast machac nogami i trzymac noge na hamulcu, stojac daje N i zaciagam reczny. Jak autka przepelzna 5m to wrzucam D, spuszczam reczny i podjezdzam. Kiedys wrzucilem reduktor i toczylem sie na reduktorze, ten za mna chyba sie wkurzal bo jadac na jalowych obrotach musial hamowac :D

moj.skarb 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2011, 23:17   

u157 napisał/a:
Przy zimnym oleju i wyłączonym silniku, poziom oleju w skrzyni będzie ok. 1 cm ponad stan.

na bagnecie od skrzyni są napisy COLD i HOT co odpowiada mniej więcej ZIMNY i CIEPŁY, rozumiem że chodzi temp. oleju , silnika etc. Napis COLD znajduje się poniżej HOT , dlaczego więc stan oleju na zimnym i wyłączonym silniku ma być 1 cm ponad stan jak rozumiem HOT????????????????????????????????????

Odpowiedz do tematu