Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] ELEKTRONIKA - problem z prędkościomierzem
Autor Wiadomość
labadz1 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.6 2002 r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-04-2012, 11:08   [MSS 1.6] ELEKTRONIKA - problem z prędkościomierzem

Witam

Mam problem z prędkościomierzem. Po przejechaniu dosłownie kilku kilometrów po zakupie auta prędkościomierz przestał działać. Prędkościomierz kilka razy od tego czasu lekko się poruszył - ale zasadniczo nic nie pokazuje. Licznik kilometrów w związku z tym też się zmienia. Auto to MSS 1.6 z 2002 r.

Gdzie może być problem?

ZEROSUPER 
Mitsumaniak
MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Wysłany: 05-04-2012, 12:26   

Wtyczka przy skrzyni biegow. Czujnik predkosciomierza, albo wypadla, albo zasyfiona, albo kabelek sie urwal.
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356

Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513

http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098

labadz1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-04-2012, 13:24   

a czy tego typu problem może powodować zapalenie się kontrolki diagnostyki silnika? czy trzeba jeszcze szukać czegoś poza tym?

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 05-04-2012, 19:56   

Raczej kontrolka Check Engine nie ma związku z zegarami.

Ja jakiś czas temu miałem problem, że przy dłuższej jeździe ze stałą prędkością 100km/h miałem taki przypadek, że prędkościomierz zawiesił się i cały czas wskazywał 100km/h
Po kilku puknięciach w szybkę zegarów wrócił do porządku.

Czasami się zdarza, że ludzie mają problemy z prędkościomierzem tego typu, że np. wskazówka przeleciała całą skalę i jest z drugiej strony tego "pachołka" który ją podtrzymuje na postoju. podobno wtedy pomaga odłączenie akumulatora.
Na skasowanie błędu silnika odłączenie aku ponoć też pomaga (nie próbowałem, bo mam kabelek i kasuję błędy przez laptopa). Jeśli jednak błąd nie jest przypadkowy to i tak powróci za jakiś czas. Jeśli przypadkowy błąd i się nie powtarza to kontrolka po kilku/kilkunastu odpaleniach auta sama zgaśnie.

@ZEROSUPER tak z ciekawości, to w którym miejscu ta wtyczka? Od spodu auta, czy może można się do niej dostać przez otwór po wyjęciu podstawki do kubków?

ZEROSUPER 
Mitsumaniak
MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Wysłany: 05-04-2012, 22:00   

Ja osobiście mam 1.8 GDI więc nie wiem czy czujnik jest w tym samym miejscu co w 1.6. W 1.8 GDI znajduje się na skrzyni od strony grodzi i najłatwiej dostać się od spodu.
A jakis czas temu zrzucałem skrzynię i zapomniałem go podpiąć i nie działał licznik kilometrów i prędkościomierz. A jako że kolega wyżej piszę że czasem drgnie to stawiam na naderwany kabelek od tego czujnika.
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356

Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513

http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098

labadz1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-04-2012, 08:19   

mam nadzieję, że to będzie to. Dzisiaj np przez trzy kilometry normalnie wszystko działało.
Dzięki za pomoc

mirosi 
Forumowicz

Auto: MSS 1,9 DID 2003r
Wysłany: 12-04-2012, 09:57   

RaVciO,
Witam
Napisz proszę jako trzeba kupić kabel i jaki program zainstalować aby można było samemu sprawdzić błędy w miśku.
Mam 1,9 DID z 2003r.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 12-04-2012, 19:34   

mirosi napisał/a:
RaVciO,
Witam
Napisz proszę jako trzeba kupić kabel i jaki program zainstalować aby można było samemu sprawdzić błędy w miśku.
Mam 1,9 DID z 2003r.

Ja kupiłem ELM327 ver. 1.4b

Do kabelka była płytka z programami, niestety większość albo nie działa albo są to wersje demo. Na pewno do odczytu i skasowania błędu wystarczy dołączony na płycie demo ScanTool 1.13. Lepsze programy trzeba szukać po necie np. pcmscan.

lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Wysłany: 28-05-2012, 07:26   

Witam,
Problem z predkosciomierzem moze jak najbardziej powodowac wyskoczenie bledu check engine.

danek113 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2012, 13:14   

Miałem dokładnie ten sam problem, niedziałający licznik i prędkościomierz, kontrolka check. Po wymianie skrzyni biegów problem zniknął więc to pewnie cos z tym połęczeniem ze skrzynią biegów.

macos 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
Wysłany: 29-05-2012, 19:55   

W swoim MSS 1,3 również miałem problem z prędkościomierzem,zawsze rano przez ok,4 km działał przez następne 26 km już nie, i tak na przemian,kontrolka check nie zapalała się.
Więc po sprawdzeniu przewodów doszedłem do wniosku ,że wina leży po stronie czujnika prędkości
,jak wiemy część jest nie rozbieralna,ale się uparłem.Rozłączyłem go w miejscu fabrycznego sklejenia i okazało się ,że jest zalany olejem,jak również na płytce która się tam znajduje są tzw. zimne luty,po dokładnym wymyciu w spirytusie (spożywczym) poprawiłem luty,uszczelniłem a następnie skleiłem klejem cyjanoakrylowym ,dla pewności na zewnątrz poprawiłem poxiliną,i jak na razie po przejechaniu 120 km prędkościomierz działa bez zarzutów,dowiedziałem się że nowy oryginał kosztuje 230,- pln .

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2012, 21:11   

witam,
mam do Ciebie pytanie czy latwo bylo wyciagnac ten czujnik ? bo u mnie bardzo ciezko ale jak go juz wymontowalem to bylo bardzo latwo go zamontowac i po zamontowaniu rusza sie w lewo-prawo (a wczesniej ani drgnal) i nie mam pewnosci czy prawidlowo go zamontowalem. Skad miales pewnosc ze prawidlowo zostal zamontowany ?

Pozdrawiam
Lukasz

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 30-05-2012, 15:38   

mirosi napisał/a:
RaVciO,
Witam
Mam 1,9 DID z 2003r.

No niestety DIDa tym nie sprawdzisz.ELM itp. działają tylko z benzyniakami.
Kiedyś grzebałem na forum Renault - jest jakiś program dedykowany pod Renault i Nissany z silnikami Renault ale nie wiadomo czy z miśkami w pełni współpracuje. I kabelek jest inny.

macos 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
Wysłany: 30-05-2012, 18:33   

Wyciągnąć i zamontować jest bardzo prosto,trzeba tylko wyciągnąć zawleczkę która go blokuje,jest wkładany a nie wkręcany,oczywiście mówimy o skrzyni w modelu MSS 1,3 z 1999 r. nie wiem jak jest w modelu 1,6.
Myślę ,że skoro wszystko działa ,to dobrze go zamontowałem,wkładamy czujnik, blokujemy zawleczką jak było wcześniej i to wszystko.
Pozdr.

Mehu 
Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
Wysłany: 12-10-2012, 11:55   

macos napisał/a:
Wyciągnąć i zamontować jest bardzo prosto,trzeba tylko wyciągnąć zawleczkę która go blokuje,jest wkładany a nie wkręcany,oczywiście mówimy o skrzyni w modelu MSS 1,3 z 1999 r. nie wiem jak jest w modelu 1,6.
Myślę ,że skoro wszystko działa ,to dobrze go zamontowałem,wkładamy czujnik, blokujemy zawleczką jak było wcześniej i to wszystko.
Pozdr.

a dokladniej gdzie to jest opisz troche miejsca moze jakies zdjecie ....

Odpowiedz do tematu