Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
gaz w colcie CZ...
Autor Wiadomość
quadalcanal 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-02-2011, 18:17   gaz w colcie CZ...

na początku: są watki o gazie w starszych coltach ale ja rozglądam się za nowszymi typu Cz a o takich nie ma info o gazie.
Zatem: jakie instalacje polecacie, czy gaz nie powoduje wypalenia niektorych elementów silnika. Moje pytanie stąd iż dealer polecajac mi lancera wspomnial iz przed zgazowaniem auta nalezy przygotowac je do tego. M.in polega to na wymianie zaworów i jesze paru elementow. stad moje obawy czy po zgazowaniu colta nie zaszkodze mu..
Prosze o info i z góry ladnie dziekuje.

JJacek 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 07
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-03-2011, 10:49   

Odpowiedź na twoje pytanie jest w starszym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...8&highlight=gaz
kilka cytatów:
Hubeeert napisał/a:
MIVEC podobnie jak GDI wyklucza dluga i bezawaryjna eksploatacje na gazie.
Poleca pierscienie ale przede wszystim gniazda zaworowe...

Oczywiscie zrobisz jak zechcesz.

Masima napisał/a:
Poza tym czytałam gdzieś, że są montowane fabrycznie instalacje gazowe w holenderskiej fabryce Mitsubishi. A koncern Mitsubishi współpracuje z włoskim M.T.M. - BRC światowym liderem produkcji systemów zasilania gazem. Wiec wynika z tego ze pewnie taka instalacja jest w nich montowana.

Hubeeert napisał/a:
Za miekkie gniazda zaworowe - material uzyty do ich produkcji jest wymuszony przez MIVEC - system zmiennych faz rozrzadu z podparciem zaworu.
Do fabrycznie nowego i z gwarancja na 100000km. Po 130000km jest kaput.

Masima napisał/a:
Troche trudno było mi sie z tym pogodzić ponieważ kupowałam to auto od razu z nastawieniem że pakuję do niego gaz, a tu sie okazuje że niestety ale masz rację. Dzwoniłam dzisiaj jeszcze do Grafix - Dealer Mitsubishi Białystok i dokładnie to potwierdzili. Właśnie przypadek takiego colcika na gazie mają teraz na tapecie, przejechane coś koło 100 tyś. km tylko a wypalone gniazda zaworowe, poleciały pierścienie, nie wiadomo co z głowicą i co jeszcze do tego. W każdym bądź razie dość dużo uszkodzeń, Nie mówiąc o tym że auto straciło gwarancje na elektronikę z powodu montażu gazu. W takiej sytuacji rezygnuję z zakładania instalacji i pomyślec że jeszcze wczoraj zastanawiałam się która instalacja byłaby najlepsza a nie czy wogóle montować.

Oczywiście można sobie postawić pytanie ile to będzie kosztować, czyli czy:
oszczędność po 130 tys km na LPG > remont silnika
oszczędności łatwo wyliczyć. O Koszt remontu silnika można zapytać ASO np. Grafix (osoba od nich jest tutaj na forum).
Możesz się odezwać do innych użytkowników z gazem:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58647

Odpowiedz do tematu