Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS3A 1.6] Brak sygnału dzwiękowego (klaksonu)
Autor Wiadomość
rydzu25 
Forumowicz

Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-03-2011, 20:44   [CS3A 1.6] Brak sygnału dzwiękowego (klaksonu)

Witam wszystkich
Nie działa mi sygnał dzwiekowy (klakson). :?
Sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika wraz z przekaźnikiem oraz wszystkie bezpieczniki wewnątrz auta i nadal nic, następnie podłączyłem klakson na krótko i działał.
Po oskręceniu poduszki na kierownicy okazało się że tu znajduje sie przyczyna usterki do kierownicy dochodzi prąd ale nie ma już sygnału na wyjściu, więc moje pytanie brzmi :)
Czy ktoś rozbierał poduszkię by dostać się do styków klaksonu??
Jak tak to jak to zrobić?
Nadmieniam że przyczyna napewno jest pod poduszką bo podłączając się na krótko przy kierownicy sygnał działa.
Pozdrawiam i czekam na pomysły.

zaskar 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 Kombi
Wysłany: 25-03-2011, 19:05   Re: Brak sygnału dzwiękowego (klaksonu)

rydzu25 napisał/a:
Po oskręceniu poduszki na kierownicy okazało się że tu znajduje sie przyczyna usterki do kierownicy dochodzi prąd ale nie ma już sygnału na wyjściu, więc moje pytanie brzmi :)
.

ostatnio miałem "przyjemność" demontażu modułu airbaga i powiem szczerze, że nie wiem jak ty prąd mierzyłeś..
Pod klapką w kierownicy jest kostka do modułu airbag (dwa przewody) oraz jedno złącze takie na wcisk od klaksonu. W module airbag wychodzi tez do metalowego mocowania kierownicy masa. Jak dla mnie klakson to zwykły stycznik włączający obwód. Można się podłączyć miernikiem i sprawdzić czy jest połączenie jak naciskasz..
A jesteś pewien, że nie jest uszkodzony tzw clock spring? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że zepsuł się prosty mechanizm klaksonu..
Nie wiem czy da rade zdjąć obudowę pod którą jest poducha.

rydzu25 
Forumowicz

Wysłany: 27-03-2011, 10:30   

Witam
Przyczyna napewno tkwi gdzieś pod poduszka bo gdy rozłącze właśnie te połączenie z jednum przewodem i dotkne do masy to sygnał jest a po podłączeniu nie ma więc coś jest uszkodzone pod poduszka.
Po 2 tygodniach gdy nie było sygnału pojawił się na jeden dzień ale znowu zanikł .Nie mam czasu znowu rozebrać zaślepki by sprawdzić przewody może on się naderwał.

Mitsumarek 
Nowy Forumowicz

Auto: LANCER 2004 1,6
Wysłany: 18-04-2011, 21:57   

http://forum.mitsumaniaki...trolka+poduszki

tutaj pisałem jak to zrobić żeby działało :) oczywiście podziałało około 2 tygodnie i znowu bez klaksonu (a to bardziej niebezpieczne niż się zdaje)

więc podjechałem jeszcze raz do elektryka i trzeba było to zrobić inaczej...

do tego kółeczka z cienkiego plastiku z dwoma kabelkami o którym mówiłem został dodany mikrostyk i już mam klakson ufff

masz opcję albo kupić nowe to kółeczko z dwoma kablami które jest między poduszką a maskownicą (próbowałem to znaleźć ale dość wielkie oczy ma ASO)

albo zabawa z doklejeniem mikrostyku na to kółko oryginalne i tyle ...

rydzu25 
Forumowicz

Wysłany: 20-04-2011, 21:55   

Mitsumarek,
Dzięki za link po świętach będe próbował sie dostać tam jeszcze raz, ale przerażają mnie najbardziej te nity przy poduszce
pozdrawiam

Mitsumarek 
Nowy Forumowicz

Auto: LANCER 2004 1,6
Wysłany: 21-04-2011, 11:47   

nity to nie problem, delikatnie rozwiercasz i tyle. potem zakładasz nowe i koniec. Nitowanie jest fajne a zestaw z nitownica możesz mieć za 20pln :)

Odpowiedz do tematu