Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia czy sprzęgło?
Autor Wiadomość
bakel 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 GLX '97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2011, 18:09   Skrzynia czy sprzęgło?

Witam
W ostatnim tygodniu poszedł mi przewód hamulcowy w Cari 1.6. Auto oddałem do mechanika i za kompleksową wymianę wszystkich przewodów, wliczając w to elastyczne, skasował 380zł. Czy to rozsądna cena? Nie wiem, możecie mi poradzić czy warto u tego pana robić mechanikę. Będę wdzięczny.
Teraz drugi problem, od jakiegoś czasu pedał sprzęgła wibruje, drży. Przy zmianie biegów, szczególnie na tych niższych, np. z 1 na 2, czy z 2 na 3, cały samochód dostaje wibracji i trzęsie całą budą. Gdy jadę na wstecznym biegu to muszę jechać na półsprzęgle, bo inaczej auto gaśnie.
W czasie naprawy przewodów pytałem mechanika o opinię nt. sprzęgła, żeby się przejechał i zdiagnozował problem. Nie powiedział mi zbyt wiele. Oznajmił, że albo sprzęgło albo skrzynia.
Gdy na luzie wciskam pedał sprzęgła to słychać szum. Co obstawiacie? Jeżeli to sprzęgło to jakich producentów brać pod uwagę. Mogę wydać te 100-200zł więcej, zależy mi na tym, żeby to było zrobione porządnie.
Jeżeli to skrzynia (oby nie) to czy powodem tego typu objawów może być niski poziom oleju w skrzyni?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-02-2011, 18:54   

bakel napisał/a:
Gdy na luzie wciskam pedał sprzęgła to słychać szum. Co obstawiacie?
pasuje na łozysko oporowe, reszta to zgadywanka, sprawa szarpania może być związana z wyrobionymi sprężynami tarczy sprzęgłowej, sprzęgła w jakie warto inwestować, to luk, exedy, sachs, valeo
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

bakel 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 GLX '97
Wysłany: 27-02-2011, 20:02   

Teraz Cari całkowicie odmówiła posłuszeństwa i wracała do domu na lince. Rozsypało się łożysko oporowe.
Zakupiłem komplet sprzęgła LUK. Mój ojciec zna się coś niecoś na samochodach i jego zdaniem wałek sprzęgłowy jest za luźny i to mogło być powodem posypania się łożyska. Teraz jestem nieco w kropce. Ok, wymienię sprzęgło, ale jeżeli ten wałek będzie luźny to rozbije mi łożysko. Z drugiej strony naprawa skrzyni pewnie solidnie szarpnie mnie za kieszeń.

PS. Posiada ktoś schemat skrzyni biegów Cari 1.6?

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 27-02-2011, 21:55   

http://allegro.pl/skrzyni...1444989878.html zerknij na tę aukcję, Jest to firma, która daje gwarancje na piśmie, skrzynia po przeglądzie i wymianie łożysk i uszczelniaczy. Kolega tam wymieniał skrzynię do renówki i był zadowolony.

artman
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2011, 12:23   

Witam.
Muszę wymienić łożysko oporowe sprzęgła ,w Intercarsie mają Sachs.Luc i oryginał od Huyndai.Proszę o radę które z nich będzie najlepsze, bo różnice cenowe są niewielkie.
Dzięki.

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2011, 12:52   

artman napisał/a:
Witam.
Muszę wymienić łożysko oporowe sprzęgła ,w Intercarsie mają Sachs.Luc i oryginał od Huyndai.Proszę o radę które z nich będzie najlepsze, bo różnice cenowe są niewielkie.
Dzięki.

tylko oryginał, a czy od Huyndai czy Mitsubishi to nie ma większego znaczenia. POzdr.

artman
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2011, 14:16   

JackD , a czy wiesz kto produkuje dla Huyndai?
Dwa lata temu wymieniałem łożysko i nie uśmiecha mi się tego robić za kolejne dwa,dlateg zależy mi żeby było porządne.
Dzięki.

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2011, 21:47   

artman napisał/a:
JackD , a czy wiesz kto produkuje dla Huyndai?
Dwa lata temu wymieniałem łożysko i nie uśmiecha mi się tego robić za kolejne dwa,dlateg zależy mi żeby było porządne.
Dzięki.

Na pewno nie wymieniaj na to co dwa lata temu.

Zadzwoń do Intercarsa i zapytaj czyja to produkcja.

Odpowiedz do tematu