|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Carisma 1.9 DI-D [Check engine] |
Autor |
Wiadomość |
Arturo_004
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DI-D
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 24-03-2011, 22:59 Carisma 1.9 DI-D [Check engine]
|
|
|
Witam. Jestem posiadaczem Carismy 1.9 DI-D (115KM) z 2002 roku. Odkąd zakupiłem samochód, świeci się w nim kontrolka Check Engine. Po diagnostyce komputerowej, został znaleziony błąd APS (Czujnik pedału gazu). Szukałem na różnych stronach typu e-bay, amazon, allegro itp, ale nigdzie nie mogę znaleźc tego czujnika do Mitsubishi. Czy jest może możliwośc zakupienia czujnika z innej marki, który by pasował do tego samochodu?
Również mam problem z komputerem w samochodzie, tym co pokazuje spalanie, ilośc km do przejechania i temperaturę. Wszystko wydaje się działac ok. Komputer ogólnie sprawuje się dośc dobrze przeliczając spalanie. Czasami jednak po zatankowaniu samochodu, nie jest przeliczana ilośc km do przejechania. W pewnej sytuacji komputer wskazywał 0 kilometrów, gdzie zegar pokazywał 1/4 baku. Jaka może byc tego przyczyna?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-03-2011, 23:13
|
|
|
Jeśli chodzi o złe wskazania dystansu do przejechania to u mnie jeśli zatankuje się za 50zł to komputer tego nie zauważa. Dopiero po wlaniu około 20 l paliwa komputer przelicza właściwie dystans. Może u ciebie jest podobnie.
A z tym czujnikiem to może podejdzie od Renault bo diesel w Carismie jest od nich. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 24-03-2011, 23:32
|
|
|
volvo powinien podłasić co do renaulta to trzeba sprawdzić
[ Dodano: 24-03-2011, 23:36 ]
właśnie sprawdziłem do irlandi czyli RHd był inny niż do LHD
[ Dodano: 24-03-2011, 23:39 ]
[ Dodano: 24-03-2011, 23:45 ]
W salonie renault około 100euro na pierwszy rzut oka wygląda tak samo.
Zdemontuj i zobacz czy nie ma numerów renaulta nabitych.
Co do salonu renault to trudno ich rozszyfrować jak kupowałem klamkę to chcieli 150 euro a w innym salonie jak podałem im numer to zapłaciłem 40 euro razem z elektroniką
[ Dodano: 24-03-2011, 23:47 ]
rysunek z katalogu renault
 |
|
|
|
 |
Arturo_004
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DI-D
|
Wysłany: 25-03-2011, 00:00
|
|
|
pawelsonx dzięki za informacje. Zorientuję się czy podejdzie od volvo. Mam znajomego co mam volvo v40, dokładnie z tym samym silnikiem więc sprawdzimy. Tak własnie myślałem z tatą, że od renault powinno podejśc, ale woleliśmy się upewnic. |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-03-2011, 11:22 Re: Carisma 1.9 DI-D [Check engine]
|
|
|
Arturo_004 napisał/a: | Również mam problem z komputerem w samochodzie, tym co pokazuje spalanie, ilośc km do przejechania i temperaturę. Wszystko wydaje się działac ok. Komputer ogólnie sprawuje się dośc dobrze przeliczając spalanie. Czasami jednak po zatankowaniu samochodu, nie jest przeliczana ilośc km do przejechania. W pewnej sytuacji komputer wskazywał 0 kilometrów, gdzie zegar pokazywał 1/4 baku. Jaka może byc tego przyczyna? |
Mi pokazuje dobrze, kiedy tankuje do pełna. W każdym innym przypadku wcześniej czy później pojawiają się jakieś przekłamania. |
|
|
|
 |
|
|