|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[cari 1.6] Szarpie przy przyspieszaniu |
Autor |
Wiadomość |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 19-03-2011, 12:12 [cari 1.6] Szarpie przy przyspieszaniu
|
|
|
Witam
Jakby to powiedzieć, w końcu mam jakiś problem z Cari tak po 4latach korzystania z niej, dziwniejsza sprawa
Więc tak podczas normalnego przyspieszania spod świateł, auto na każdym biegu potrafi szarpnąć tak jakby tracił moc, zalewał się, również coś takiego jest podczas przyspieszania np. podczas wyprzedzania, na 5 biegu rozpędzając auto z 70/80 wzwyż...
I nie wiem co to jest, kable WN z fajkocewkami wymienione, świece nowe, filtry nowe...lambda działa poprawnie (Sprawdzone na kompie, błędów komputer nie wykazuje)...więc nie wiem co tutaj może być, a mechanik się uparł że winą tutaj będzie skrzynia biegów więc cóż, liczę na jakąś podpowiedź co można zrobić gdzie sprawdzić albo gdzie uderzyć
a tak mam LPG ale dzieje się to na PB i LPG
Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady
Kristof |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 231 Skąd: Płock
|
Wysłany: 19-03-2011, 15:47
|
|
|
sprawdz czujnik położenia wału i czujnik wałka rozrządu, ogólnie sprawdz rozrząd....może będzie to akurat to. Mój braciak miał to samo w nissanie i sie okazało że rozrząd padł. |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-03-2011, 19:31
|
|
|
hej, dzięki za podpowiedź, jest jakaś prosta metoda sprawdzenia ich do manuala w aktualnej chwili nie mam zbytnio dostępu a chciałbym wiedzieć jak można to sprawdzić i gdzie to jest
Sam rozrząd na pewno mam dobry, przy ostatniej wymianie oleju został sprawdzony przez mechanika jak on wygląda czy też nie przeskoczył itp itd, ale czujników nie ruszał...a że w sobotę do niego jadę to mógłby to sprawdzić po drodze... |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 231 Skąd: Płock
|
Wysłany: 22-03-2011, 13:00
|
|
|
na dobrą sprawę to powienien bład wyskoczyć, albo może sprobuj sobie wymrygać |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-03-2011, 20:43
|
|
|
to prawie problem z głowy kontrolka działa poprawnie i nie świeci,
tzn raz na ruski rok mrugnie i po kilku km zgaśnie imo wtedy jak wyłączę silnik to nie mogę go już odpalić przez pewien czas...i to by było na tyle...
co do wymrugania błędów to nie dam rady cari po lifcie czyli OBD 2 nie działa tak prosto jak w przedlitowej wersji, ale w sobotę poproszę mechanika by się podpiął i sprawdził mi dokładnie oba czujniki czy podają odpowiednie wartości
dziękować za pomoc w tej kwestii, w sobotę napiszę co wykazał komputer i czy może czyszczenie EGR'a pomogło -> przeprowadzam taki mały eksperyment z tym dziadostwem |
|
|
|
 |
|
|