Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[cari 1.6] Szarpie przy przyspieszaniu
Autor Wiadomość
kristof 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Wysłany: 19-03-2011, 12:12   [cari 1.6] Szarpie przy przyspieszaniu

Witam

Jakby to powiedzieć, w końcu mam jakiś problem z Cari tak po 4latach korzystania z niej, dziwniejsza sprawa :-)

Więc tak podczas normalnego przyspieszania spod świateł, auto na każdym biegu potrafi szarpnąć tak jakby tracił moc, zalewał się, również coś takiego jest podczas przyspieszania np. podczas wyprzedzania, na 5 biegu rozpędzając auto z 70/80 wzwyż...
I nie wiem co to jest, kable WN z fajkocewkami wymienione, świece nowe, filtry nowe...lambda działa poprawnie (Sprawdzone na kompie, błędów komputer nie wykazuje)...więc nie wiem co tutaj może być, a mechanik się uparł że winą tutaj będzie skrzynia biegów :| więc cóż, liczę na jakąś podpowiedź co można zrobić gdzie sprawdzić albo gdzie uderzyć ;-)
a tak mam LPG ale dzieje się to na PB i LPG

Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady
Kristof

Xiah 
Forumowicz

Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-03-2011, 15:47   

sprawdz czujnik położenia wału i czujnik wałka rozrządu, ogólnie sprawdz rozrząd....może będzie to akurat to. Mój braciak miał to samo w nissanie i sie okazało że rozrząd padł.

kristof 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-03-2011, 19:31   

hej, dzięki za podpowiedź, jest jakaś prosta metoda sprawdzenia ich :-) do manuala w aktualnej chwili nie mam zbytnio dostępu a chciałbym wiedzieć jak można to sprawdzić i gdzie to jest :-)
Sam rozrząd na pewno mam dobry, przy ostatniej wymianie oleju został sprawdzony przez mechanika jak on wygląda czy też nie przeskoczył itp itd, ale czujników nie ruszał...a że w sobotę do niego jadę to mógłby to sprawdzić po drodze...

Xiah 
Forumowicz

Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-03-2011, 13:00   

na dobrą sprawę to powienien bład wyskoczyć, albo może sprobuj sobie wymrygać

kristof 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-03-2011, 20:43   

to prawie problem z głowy kontrolka działa poprawnie i nie świeci,
tzn raz na ruski rok mrugnie i po kilku km zgaśnie imo wtedy jak wyłączę silnik to nie mogę go już odpalić przez pewien czas...i to by było na tyle...
co do wymrugania błędów to nie dam rady cari po lifcie czyli OBD 2 nie działa tak prosto jak w przedlitowej wersji, ale w sobotę poproszę mechanika by się podpiął i sprawdził mi dokładnie oba czujniki czy podają odpowiednie wartości :-)
dziękować za pomoc w tej kwestii, w sobotę napiszę co wykazał komputer i czy może czyszczenie EGR'a pomogło -> przeprowadzam taki mały eksperyment z tym dziadostwem :-)

Odpowiedz do tematu