Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Okopcone świece GDI 98r
Autor Wiadomość
Kedzior181 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-04-2011, 22:14   Okopcone świece GDI 98r

Witajcie Mitsumaniacy!

Od początku borykam się z problemami silnika GDI.
Nie chciałbym się rozpisywać zbytnio bez potrzeby więc opiszę pokrótce.

Ostatnimi czasy poszła mi pompa wysokiego ciśnienia. Szczęście w nieszczęściu kupiłem na giełdzie w Gliwicach dobrą (sprawdzałem w ASO w Opolu) za ok 450zł. Bardzo tanio moim zdaniem. Wymienił mi domorosły mechanik, autko śmigało jak trzeba. Niestety, po ok 3 miesiącach znów się zaczęło. Brak mocy spadek obrotów na jb itp.Znajomy sprawdzał fajkocewki i okazało się że 2 z nich są walnięte(stwierdził to przekładając je na inną świecę).Zamówiłem nowe lecz to nie pomogło.Serwis ASO wyregulował mi ww. pompę, wymienili mi filtry paliwa i okazało się, że nagle zaczęły kopcić wszystkie świece. Chcieli zdejmować głowicę, sprawdzać katalizator i jeszcze kilka propozycji padło z ich strony. Niestety jak zaśpiewali cenę to macki mi opadły. Co mam teraz diagnozować? Czy przepustnica może mieć znaczenie w tej zabawie ?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam Adam

Edit. Zapomniałem, że w ASO powiedzieli mi o ssaniu lewego powietrza gdzieś w okolicach przepustnicy. Nie wiem jednak dlaczego nie naprawili tej usterki. Znajomy mechanik uszczelnił to tymczasowo sylikonem i cari jakoś się kula. Straciłem zaufanie do ASO :evil:

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 06-04-2011, 22:26   

Kedzior181 napisał/a:
że w ASO powiedzieli mi o ssaniu lewego powietrza gdzieś w okolicach przepustnicy.

Jeśli jest nieszczelność to będzie łykał lewe powietrze i pracował nierówno :roll: więc wypada to uszczelnić

Co do świeczek moje też były okopcone, ale od zakupu auta z niemczech nie były ruszane przez 30 tyś jazdy w kraju, tam nie wiem przez ile km i taki efekt

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Kedzior181 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-04-2011, 23:01   

@SHARK1979 ,

Ta nieszczelność została zatkana sylikonem dla sprawdzenia. Chyba nawet osadził przepustnicę na sylikonie. Świeczki mają przejechane ok 14000km, są to oryginały.

Grahamos 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 98r.
Wysłany: 07-04-2011, 11:55   

Okopcone na czarno świece w Gdi to chyba standard, czytałem że to efekt pracy na ubogiej mieszance. 2 lata temu wymieniałem i stare były czarne, po wymianie na nowe zrobiłem kilka tyś km i było to samo.

Kedzior181 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-04-2011, 17:56   

Wszystko byłoby w porządku kolego, jeżeli nie odczuwałbym spadku mocy i falujących obrotów. Wydaje mi się, że to przez te świece. Po przejechaniu kilkunastu km samochód gaśnie i ciężko go zapalić :cry:

Edit.

Czy po wymianie przepustnicy potrzebna jest ingerencja w komputer i ustawianie czegoś ?

Odpowiedz do tematu