Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Brak wstecznego
Autor Wiadomość
michal88 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 B+G
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2011, 00:19   [Cari 1.6] Brak wstecznego

Witam,
Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż sprawa wygląda tak, że nie mogę wrzucić biegu wstecznego - w ogóle nie mogę podnieść elementu ruchomego na lewarku do góry (tak jakby zblokował się i za nic nie mogę go podnieść), a bez tego nie wrzucę wstecznego. Samochód kupiłem niecałe 2 tygodnie temu i przez ten czas nie miałem problemów (przejechałem około 600 km).
Dodam, że stało się to podczas półgodzinnej jazdy po mieście. Na początku jeszcze użyłem wstecznego, żeby wyjechać z parkingu. Po powrocie, gdy chciałem zaparkować, wstecznego już nie dało się wrzucić. Podczas jazdy nie słyszałem żadnych zgrzytów albo czegoś niepokojącego, jechałem spokojnie.
Czy ktoś z Forumowiczów ma pomysł w czym tkwi problem?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam

gitarr 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1,9TD 1999r Lift
Wysłany: 13-04-2011, 09:45   

Zdejmij mieszek i obejrzyj jak wygląda sprawa. Może coś podeszło. Ewentualnie wyjmij lewarek (jedna śruba pod samochodem na klucz 11 i cztery śruby od góry chyba klucz12) wtedy będziesz wszystko widział. Na 90% nie będzie to wina skrzyni biegów.
Mitsubishi Carisma 1,9TD 1999r. - obecnie
Mitsubishi Colt GLi 1,3 1996r. - obecnie
Mitsubishi Space Star 1,3 1998r. - obecnie

michal88 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 B+G
Wysłany: 15-04-2011, 14:19   

gitarr napisał/a:
Zdejmij mieszek i obejrzyj jak wygląda sprawa. Może coś podeszło. Ewentualnie wyjmij lewarek (jedna śruba pod samochodem na klucz 11 i cztery śruby od góry chyba klucz12) wtedy będziesz wszystko widział. Na 90% nie będzie to wina skrzyni biegów.

Witam,
Problem rozwiązany - w jakiś sposób przekręcił się lewarek i zablokował element ruchomy. Teraz wszystko śmiga.
Mam przy okazji pytanie, czy jeśli czasem przy wrzucaniu biegu (przy do końca wciśniętym sprzęgle) słychać "zgrzyty" w skrzyni, to może być to wina tulejek? Dodam, że lewarek chodzi dosyć luźno.
Pozdrawiam

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 15-04-2011, 16:03   

sprzęgło kończy żywot albo synchronizatory

Odpowiedz do tematu