[Cari 1.8 GDI] Zgasła i nie chce zapalić |
Autor |
Wiadomość |
kuki111
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-03-2011, 12:30 [Cari 1.8 GDI] Zgasła i nie chce zapalić
|
|
|
Witam wszystkich mitsomaniaków. Traf chciał ze moja carinka zachorowała i nie mogę dojść ładu co jej się stało. Problem mianowicie wygląda tak. Jadąc sobie po za tankowaniu paliwka mrugnęła do mnie kontrolka EC. Spotkałem się z takim zdarzeniem gdy mi paliwa brakło. Po chwili auto zgasło i nie chciało już zapalić. W pierwszej chwili podejrzenie padło na pompkę w baku bo gdy zaczęliśmy ze znajomymi bujać auto na boki zapaliło i ujechałem normalnie ze 100 metrów i od nowa zgasło. Po dotarciu do domu na holu dobrałem się do tej pompki i okazało się ze jest dobra. Następnie odpiolem przepływomierz i auto odpaliło i na wolnych obrotach chwile chodzi i gaśnie. Po podpięciu go znowu chodzi trochę dłużej ale widać ze nie równo i taki głos jest jak by gdzieś powietrze wydostawało się spod silnika. Jak chce dodać gazu auto odrazu gaśnie. Poradźcie gdzie zacząć szukać dalej jakiejś wady |
_________________ Nie ma dobrych kierowców, są tylko tacy, którzy zawsze wracają do domu.
 |
|
|
|
 |
kozaR
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GDI 1998
|
Wysłany: 27-03-2011, 12:42
|
|
|
a pompa wysokiego ciśnienia albo regulator , bo pompka w baku chodzi , albo przekaźnik od tej pompki się raz załacza a raz nie |
_________________ "... życie jest za krótkie żeby jeździć dieslem ..."
 |
|
|
|
 |
kuki111
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-03-2011, 12:46
|
|
|
a jak sprawdzić ta pompę i regulator. bo moze to jest jakaś pierdoła i obejdzie się bez mechanika. a jak nie to będę się musiał zarazie przeprosić ze starym dizelkiem |
_________________ Nie ma dobrych kierowców, są tylko tacy, którzy zawsze wracają do domu.
 |
|
|
|
 |
kozaR
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2011, 12:53
|
|
|
przekaźnik od pompki w baku jest z lewej strony od pasazera pod radiem a co do pompy wc to spróbuj odpiąć wtyczke 3 pinową co wchodzi do niej od strony chłodnicy i zobacz czy zapali i jak będzie się sprawować lapmka check engine świeci ?? |
 |
|
|
|
 |
kuki111
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-03-2011, 13:45
|
|
|
odpiolem kostke i EC sie swieci caly czas po podpieciu gasnie a auto nadal nie zapala :/ |
 |
|
|
|
 |
kozaR
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2011, 13:49
|
|
|
rozrusznikiem normalnie kręci ?? jak kręcisz rozrusznikiem ce się świeci? cari wogóle nie chce zapalić ?? rozrząd w porządku ?? |
 |
|
|
|
 |
kuki111
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-03-2011, 14:14
|
|
|
do rozrzadu nie zagladalem
rozrusznik kreci normalnie. wrazenie jest takie ze juz prawie lapie i chce zapalic a nie daje rady. zaraz dzwinie za mechanikiem i niech przyjedzie zobaczyc bo juz mi rece opadaja. kontrolki gasna normalnie i jak krece nie zapala sie zadna |
 |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 349 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 27-03-2011, 14:38
|
|
|
może filtr paliwa zatkało resztkami |
|
 |
pioczu
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 98r
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 27-03-2011, 17:18
|
|
|
A sprawdzałeś przepustnicę i silniczek krokowy, mam podobny problem, i u mnie właśnie wina przepustnicy. Spróbuj wymrugać błąd i wtedy się dowiesz. |
|
|
|
 |
kozaR
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2011, 17:44
|
|
|
jakby padła przepustnica to ce by się świeciła cały czas gdi to troche skomplikowany silnik ciężko go zdiagnozować bez evoscana |
 |
|
|
|
 |
kuki111
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-04-2011, 17:50
|
|
|
dzis albo jutro przyjedzie znachoe w koncu zobaczyc moja na co zachorowala carinka. |
 |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 17-04-2011, 21:39
|
|
|
kuki111, Wiem, że już sobie poradziłeś z Cari, napisz co jej było, może komuś się to przyda... |
|
|
|
 |
|