Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 


W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kulinaria
Autor Wiadomość
Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic


Auto: Toyota Corolla kombi
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 02 Maj 2005
Posty: 3528
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-02-2010, 21:36   Kulinaria

Czym rozpieszczacie swoje i swoich najbliższych podniebienia?

Tak na początek pyszna przekąska:

pomidorki pod pierzynką (moi goście też zawsze je chętnie jedzą):

Składniki: kilka pomidorów, ser żółty w kawałku, gęsta kwaśna śmietana, 2 łyżki majonezu, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia.

1. Pomidory kroimy na plasterki i układamy je pojedynczo na półmisku.
2. Ser ucieramy na wiórki i sypiemy grubo na pomidory.
3. To wszystko przykrywamy sosem: śmietana+majonez+posiekany czosnek+sól i pieprz. Na wierzchu układamy świeżą bazylię, albo posypujemy bazylią w proszku.

Ja tą potrawę uwielbiam :)
_________________
Oto jak sobie zaśpiewałam do kawałka Leszka Falińskiego z Dżemu:
https://youtu.be/Jl4lvnKijX8
A tu Hymn Mitsumaniaków: http://www.akbi.pl/image/mitsu_hymn.mp3
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo
 
 
czarna 
moderator


Auto: Mazda 323f '99 DITD
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 25 Maj 2006
Posty: 339
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 22-02-2010, 08:54   

przekąsek ciąg dalszy......

ja proponuję paróweczki w cieście francuskim.

Składniki: Parówki, ciasto francuskie (ja kupuje w biedronce jest świetne), ser żółty.

1. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 7-8 cm.
2. Parówki zawijać w plaster sera (tylko nie może być zbyt gruby).
3. Parówkę z serem zawijać w ciasto tak żeby cała się pod nim schowała.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok 15 min, najlepiej na kratce bo w blaszce się dłużej piecze. Po 7 minutach przekręcić.

Mój mężuś się tym zajada :)
 
 
 
cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza


Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 7348
Skąd: Warszawa-Wawer
Wysłany: 22-02-2010, 09:13   

Dzięki czarna :) Tego mi brakowało. Jadłem kiedyś coś takiego, ale nie wiedziałem jak się to robi. Teraz już sobie zrobię ;)
Efa!, te pomidorki bardzo lubię :)
_________________
Staram się pisać poprawnie po polsku
.
 
 
czarna 
moderator


Auto: Mazda 323f '99 DITD
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 25 Maj 2006
Posty: 339
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 22-02-2010, 12:14   

Na specjalne życzenie mojego męża jeszcze jeden przepis na zapiekankę z makaronem.

Składniki: Makaron, ser żółty (dużoooo), kiełbasa, kukurydza, ananas (jeśli lubicie), papryka (wszystkie kolory), pieczarki, pomidor, i wszystko co jeszcze jadacie( cebulę, oliwki, jajko, ogórek, brokuły, kalafior, groszek itd.)

1. Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu a później zostawiamy jeszcze na kilka minut w gorącej wodzie.
2. Ser żółty tarkujemy.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
4.Kiełbaskę i paprykę kroimy w kotkę i obsmażamy na patelni.
5. Obsmażone przekładamy do głębokiej miski i dodajemy resztę składników, makaron i większą ilość sera.
6. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzch posypujemy resztę sera.

SMACZNEGO!!! :P
 
 
 
cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza


Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 7348
Skąd: Warszawa-Wawer
Wysłany: 22-02-2010, 15:17   

Paciuga a la cns:
Duuuuża patelnia
0,4-0,5 kg sera żółtego
25 parówek
4-5 papryk (czerwona i żółta)
1/5 butelki ketchupu

Kroimy parówki w plasterki ok. 3 mm. Wrzucamy na patelnię uprzednio polaną olejem (troszkę). Dusimy ciągle mieszając (żeby się nie przypalały) pod przykryciem. Następnie wrzucamy paprykę pokrojoną w kostki. Dusimy dalej aż papryka zmięknie (nie za długo żeby nie zaczęły się oddzielać skórki). Na wierzch układamy plastry zółtego sera (tylko tyle aby przykryć powierzchnię) i dusimy jakieś 2 min. żeby ser się roztopił. Polewamy odrobinę ketchupem i mieszamy żeby ser oblepił parówki i paprykę. Operację powtarzamy aż do zużycia całego sera.
Sekretem jest dobór dobrych parówek i dobrego sera. Ja używam sera Holender (produkcja chyba "Ryki").
Do wszystkiego świeża bagietka
Wartość kaloryczna: 10000000000000000 kcal :D

Przepis można wzbogacić o to co się lubi :)
_________________
Staram się pisać poprawnie po polsku
.
 
 
Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic


Auto: Toyota Corolla kombi
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 02 Maj 2005
Posty: 3528
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 22-02-2010, 20:32   

Fajne i proste danie działkowe - alternatywa dla grilla.

1 kg kiełbasy zwyczajnej lub innej w laskach
30-50 dag cebulki
1 średni ketchup włocławek pikantny
opakowanie majeranku
olej do smażenia


1. Kiełbasę obieramy ze skórek, tniemy w poprzek na pół, wzdłuż na pół i takie ćwiartki smażymy na patelni na rumiano.
2. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na patelni.
3. Mieszamy cebulę z kiełbasą, dodajemy ketchup, sól, pieprz i majeranek.
Wszystko to razem smażymy chwilę na patelni.

Voila! :)
_________________
Oto jak sobie zaśpiewałam do kawałka Leszka Falińskiego z Dżemu:
https://youtu.be/Jl4lvnKijX8
A tu Hymn Mitsumaniaków: http://www.akbi.pl/image/mitsu_hymn.mp3
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo
 
 
vendetta 
Mitsumaniak
Agata


Auto: Ibiza Cupra 6L
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 06 Gru 2008
Posty: 1966
Skąd: Łódź
Wysłany: 22-02-2010, 21:39   

:) Uwaga.... podaję przepis na przepyszne naleśniki ...
Potrzebne będą
-naleśniki około 15
- kostka sera żółtego , średnia.
ser zetrzeć na tarce

Na każdy naleśnik rozsypać ser po jego środku. Od góry do dołu po lini prostej :) gdy już to zrobisz załóż jeden bok na ser potem drugi i zawiń w rulon , ułóż na blachę jeden przy drugim tak by się nie rozwijały , ciasno..

Polewa
koncentrat pomidorowy , starte 2 marchwie trochę startej pietruszki .
Koncentrat wylej do garnka wsyp starte warzywa do niego i pogotuj 5 min . Tą masa polej naleśniki .

Zapiecz w piekarniku około 25 min.

Łatwe i przepyszne .... i strasznie kaloryczne :) Smacznego.
_________________
Czarnula Ibiza Cupra 6L od 2011 -
był Czarnuch Colt CA5A 2011-2013
był Czerwony Outlander II 2010-2013
był Colt CJ0 2009-2011
 
 
 
czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>


Auto: Outlander 2.0T
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 771
Skąd: WAWA
Wysłany: 23-02-2010, 00:01   

z repertuaru na obiadek moge polecic :

Gulasz pseudo wegierski:
okolo 0.5kg cieleciny (zadnia moze byc )
2 papryki (czerwona i zolta)
3-4 srednie cebule
2-3 pomidory
3 zabki swierzego czosnku (jesli ktos nei przepada mozna bez)
Sol ,pieprz, paczka czerwonej slodkiej papryki, troszke chili i odrobinka majeranku
oliwa z pestek winogron do smazenia.
Wywar do sosu (okolo szklanki wody z kostka rosolowa - trzeba uwazac zeby nie "przesolic" ) Najlepiej robi sie na rosolku standardowo gotowanym jako zupa dnia poprzedniego....

Cielecine kroimy w drobna kostke starajac sie usunac wiekszosc blon ktorymi cielecina jest poprzerastana (mozna odpuscic ale delikatniejsze miesko wychodzi)
rzucamy na patelnie i tam doprawiamy mieso sola i pieprzem.
podsmazone miesko wrzucamy do garnka z wywarem i stawiamy na wolny ogien (starajmy sie zbey tluszcz zostal).
Cebule kroimy na niezbyt grube "cwierc" talarki i dusimy ja na tym co pozostalo po cielecinie. Dusimy pod przykryciem jak lekko sie zeszkli doprawiamy sola lekko pieprzem i odrobina majeranku. Na koniec wsypujemy torebke papryki idokladnie mieszamy (zapobiegnie to zlemu rozprowadzeniu w sosie)
Pomidory obieramy ze skorki i wycinamy "twardy" srodek. Kroimy w drobna kostke.
Z papryka postepujemy podobnie (bez obieranie ze skorki) kroimy w drobne kawaleczki.
Dorzucamy wszytko do sosu.
Dusimy na wolnym ogniu az papryka i mieso zrobia sie miciutkie. Mozna jeszcze pozniej sprawdzic na smak czy sos nie jest za malo slony i doprawiamy odrobina chili (tu ostroznie)

Na koniec dodajemy przecisniety praska czosnek. (tutaj na gazie zostawiamy to doslownie jeszcze z 5 minut ) i gotowe.
Jesli ktos woli gesta konsystencje moze zagescic sos odrobina maki rozrobiona w kwasnej smietanie ale polecam bez tego .

Rewelacja do swierzych buleczek

Brzmi groznie ale potrawa sam w sobie latwa w przygotowaniu kolorowa i powalajaca prostota i smakiem. Czasochlonnosc srednia poziom trudnosci niski (jesli nie potniesz sie przy kanapkach dasz rade )

Danie na grilla (tak na zimowe smaki :)

Szaszlyki z piersi kurczaka.

Duza piers kurczaka
Kawalek dosc tlustego koczku wedzonego
0,5 litra jogurtu naturalnego
Papryka
cebula
(jak kto lubi pieczarki - nie uskuteczniam bo uczulonym na grzyby)
Sol, pieprz, czerwona papryka, Curry, ewentualnie przyprawa do grila....

Piers kurczaka kroimy w spora kostke (ok 2x2x2 cm) i dzielimy na 2 porcje.
jogurt rozlewamy rowno do 2 miseczek (musza pomiesci porcje kurczaka)
i doprawiamy:
jedna tylko curry i pieprz (duzo curry musi byc bardzo czuc)
druga czerwona papryka, sol pieprz.
(zazwyczaj daje okolo 3/4paczki curry i papryki na jogurt)

Mieso dokladnie "taplamy w zalewach" i odstawiamy do lodowki na minimum 2 godziny.

W tym czasie kroimy boczek , papryke ,pieczarki i cebule na kawalki ktore bedziemy nadziewali na szaszlyki.

Gdy wszytko mamy juz pokrojone w kawalki (ja zazwyczaj kroje w podobny rozmiar jak kurczak zeby bylo rowno) mozemy zajac sie nadziewaniem.

Stosowanie drewnianych patyczkow do szaszlykow jest najwygodniejsze.
Nadziewamy wsyztko w dowolnej kolejnosci tak aby kazde wazywo byo przelozone kawalkiem miesa (czyli mieso warzywo mieso) i na kazdym patyczku byly oba "rodzaje kurczaka.

Tak przygotowane szaszlyki kladziemy na dobrze rozgrzanym grilu w sporej odleglosci od wegli (lub jesli rusz nie ma mozliwosci regulacji na tackach alu) zapobiegnie to spaleniu.
Szaszlyki mozna podczas poeczenia podsypac lekko przyprawa do grila. (uzywam ostrego kamisa)

Szaszlyki mozna wykonac w piekarniku ale dotego nalezy najpierw mieso wyjac z marynaty i wstepnie podsmazyc na patelni , pozniej analogicznie w piekarniku.
DO szaszlykow najlepsze sa pieczone ziemniaczki ( przyprawione Np: sol pieprz czerwona papryka troche bazyli i oregano) i nieodzowne maselko czosnkowe.

Polecam wsyztkim ktorzy tesknia za grilem :)

Przepraszam ze nie opisuje dokladnie ilosci przypraw ale przyprawiam wszystko na zywiol "tzw oko i wyczucie"
_________________
http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23
 
 
 
koszmarek 
pure energy :-)
ciotka koszmarek


Auto: Focus MK1
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 05 Kwi 2008
Posty: 4805
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-03-2010, 13:48   

a ja coś na deserek: Koktail ze świeżych owoców
bierzemy 2 grejfruty, 2 pomarańcze, mango(ile kto lubi, ja dałam pół), dwie średnie gruszki, jabłko(jeśli ktoś lubi), mleczko.

Wyciskamy sok z grejfrutów, pomarańczy.
Siekamy mango, jabłko i gruszki rozdrabniaczem.

Mieszamy wszystko w jednym, dodajemy dwie łyżeczki cukru, mieszamy mieszamy, dodajemy mleczko i dalej mieszamy i już :D

smacznego
_________________
Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem :D
 
 
pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim


Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 4173
Skąd: Andrespol/Radków
Wysłany: 02-03-2010, 16:27   

vendetta napisał/a:
-naleśniki około 15

A ciasto normalne, na słodko czy pikantne czy jak?
_________________
ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie ;-)
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 
 
vendetta 
Mitsumaniak
Agata


Auto: Ibiza Cupra 6L
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 06 Gru 2008
Posty: 1966
Skąd: Łódź
Wysłany: 03-03-2010, 20:06   

pamar napisał/a:
vendetta napisał/a:
-naleśniki około 15

A ciasto normalne, na słodko czy pikantne czy jak?


Bez cukru waniliowego :) Normalne myślę - takie lubię. Jak zrobicie daj znać :)
_________________
Czarnula Ibiza Cupra 6L od 2011 -
był Czarnuch Colt CA5A 2011-2013
był Czerwony Outlander II 2010-2013
był Colt CJ0 2009-2011
 
 
 
pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim


Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 4173
Skąd: Andrespol/Radków
Wysłany: 14-05-2010, 14:29   

Coś brakuje nowych pomysłów, a tu kolejna niedziela za pasem :rolleyes:
_________________
ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie ;-)
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 
 
spiryt 
Mitsumaniak


Auto: Galant
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 12 Gru 2008
Posty: 226
Skąd: wrocław
Wysłany: 13-09-2010, 22:26   

no to ja dodam. Odkrylam ostatnio przepisy z niemieckich gazet. SUPER. Proste, malo skłądników i nic drogiego. Zaczne od ziemniaczkow
Zrobic oliwe - 8 łyżek oliwy, kilka gałązek rozmarynu (zgniecionych) , sól, pieprz, sok z polowy cytryny.
ok 70dag ziemniaków obrac. Klasc na papierze do pieczenia i zawijać jak cukierki. Potem na ok 1h do 180 stopni do piekarnika
 
 
Yoshiko 
Mitsumaniak


Auto: Eclipse 4g
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 02 Wrz 2009
Posty: 8162
Skąd: Stargard
Wysłany: 01-02-2011, 14:01   

RYBA PO GRECKU W BRZOSKWINIACH I PAPRYCE

SKŁADNIKI:

od 0,5 do 1,5 kg ryby (filet) ja kupuję mirunę
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
4 cebule
duża puszka brzoskwiń niskosłodzonych
mały słoiczek ketchupu łagodnego ( daję Kotlin)
mały słoiczek ketchupu pikantnego ( -//- )
dwie łyżeczki przecieru pomidorowego

PRZYGOTOWANIE:

Rybę obtoczoną w mące usmażyć. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę - dusić do zmiękczenia. Dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę i dusić jeszcze 10 min.
Potem dodać ketchupy, przecier, sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, liść laurowy oraz pozostały sok z brzoskwiń. Przekładać w naczyniu na przemian ryba, sos, ryba, ... ,


Polecam - danie nie jest trudne - szybko się je robi i jest naprawdę baaardzo smaczne !!!!!!!
_________________

 
 
Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka


Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 02 Gru 2009
Posty: 699
Skąd: Warszawa - Grochów
Wysłany: 02-03-2011, 12:34   

No to moja dziwna sałatka :)

Rukola, ser feta i truskawki. Sos do sałatki z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ... soku malinowego. Sól pieprz do smaku. Proporcje również jak kto lubi.

Przepis wygląda co najmniej dziwnie, wiem, ale sałatka jest niebo w gębie :)
_________________

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu logowania oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.