Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] gaśnie na wysokich obrotach
Autor Wiadomość
toneraz 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI `00
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-05-2011, 23:40   [Cari 1.8 GDI] gaśnie na wysokich obrotach

Witam

Mam problem z moją Cari, a mianowicie pewnego pieknego razu przy dynamicznym przyspieszaniu około 5000 obrotów silnik nagle zgasł i zaczęła migac kontrolka check engine. Działo się to jesze kilkukrotnie na ciepłym silniku przy przyspieszaniu na zakresie obrotów ok. 4,5 - 5 tys.

Ostatnio taka historia przydarzyła się na zimnym silniku przy obrotach około 3 tys. równiez przy przyspieszaniu.

Kontrolka miga i nie da się uruchomić silnika, dopiero po przekręceniu stacyjki na OFF i odczekaniu około 10 sekund kontrolka nie miga, a silnik daje się ponownie odpalić.

Czy ktoś miał styczność z takim przypadkiem ewentualnie wie co to może być? Proszę o pomoc.

gogan1 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 12-05-2011, 00:00   

ja miałem to samo czasami też czasami zapalała sie kontrolna od silnika i gaz do końca a auto nie jechało tylko sie toczyło u mnie była już przepustnica powietrza tak zajechana ze trza było ja wymienić ale może pomoże wyczyszczenie przepustnicy

toneraz 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI `00
Wysłany: 12-05-2011, 08:11   

U mnie się wyłącza zupełnie i co gorsza przez chwilę w ogóle nie daje się odpalić, problem z reakcją na pedał gazu miałem ok pół roku temu przed czyszczeniem przepustnicy.

Czy to możliwe, że tak szybko się znów zapchała syfem i powoduje to takie dziwne zachowanie auta?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 12-05-2011, 08:26   

Jeśli świeci się kontrolka silnika to trzeba sprawdzić błędy jakie ona sygnalizuje. Powodów niewłaściwej pracy silnika może być wiele więc same domysły nic nie dadzą.
Najprostszy sposób na sprawdzenie błędów jest tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
U mnie jeszcze ten sposób działa ale w nowszych gdi już nie ale na początek warto spróbować.
Ciekawszy temat o diagnozie gdi jest tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Ale tak nie da się sprawdzić błędów.
A jeśli chodzi o problemy z przepustnicą to poszukajcie MM Bartka, jest ekspertem w tej sprawie i w razie czego profesjonalnie naprawia przepustnice.

Odpowiedz do tematu