Drżenie auta na zimnym silniku przy ruszaniu |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 20-04-2011, 14:44 Drżenie auta na zimnym silniku przy ruszaniu
|
|
|
Cześć
Od jakiegoś czasu w Carismie występuje nieprzyjemna sytuacja. Gdy samochód nie jest rozgrzany podczas ruszania czuć i widać drżenie. Odczuwalne jest to w całym aucie. Widoczne przede wszystkim na lewarku zmiany biegów. Dosłownie wygląda jakby został porażony prądem. Według mnie wina leży w sprzęgle. A dokładnie w zacisku. Ponieważ tarcza i łożysko było wymieniane około pół roku temu. Niestety z uwagi na brak funduszy zostawiłam stary docisk. Chociaż mechanik twierdził że docisk jest całkiem "świeży".
Drżenie auta praktycznie nie występuje lub jest lekko odczuwalne gdy samochód przejedzie te przysłowiowe 3-5km.
Czy jest to wina docisku czy może dość już sfatygowanych poduszek pod silnikiem ?
Dzięki |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Kamilofone
Mitsumaniak
Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Kwi 2008 Posty: 157 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 20-04-2011, 22:03
|
|
|
W aucie rodziców Escorcie z silnikiem diesla też są odczuwalne podobne drżenia zwłaszcza przy ruszaniu i diagnoza mechanika to wyrobione poduszki, zwłaszcza pod skrzynią biegów.
Obstawiam że jak nie wspomniany przez Ciebie docisk to zostaje amortyzacja silnika. |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 23-04-2011, 20:33
|
|
|
Właśnie tak myślałam. Przeraża mnie znów koszt demontażu skrzyni biegów. Przecież nie dalje niż pół roku temu sprzęgło było robione. Niestety, wtedy nie zdecydowałam się na wymiane docisku sugerując się zdaniem mechanika.
W wakacje dokładnie się temu przyjrze. Szczególnie poduszką pod silnikiem. Ciekawi mnie też koszt takiej zabawy. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
eeyorek
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-04-2011, 21:40
|
|
|
Witam,
ja mam podobny problem, z tym że u mnie delikatne drgania występuję praktycznie caly czas. Ogólnie nie są bardzo intensywne, ale przy dłuższej jeździe są uciążliwe.
Tak się zastanawiam czy przypadkiem to nie to samo co w samochodzie Olivii, |
|
|
|
 |
|