Problem ze skrzynia |
Autor |
Wiadomość |
RobsonR83
Forumowicz
Auto: carisma gdi 2000r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-12-2010, 15:58 Problem ze skrzynia
|
|
|
witam sedrecznie.
Otóz wymieniłem skrzynię po poprzednia szumiała i mechanik powiedział że nie opłaca się naprawiać tylko kupić używkę i tak też się stało. Przy okazji wymienił sprzęgło no i skutek jest taki że ta skrzynia też szumi tylko ciszej. O kosztach nie będę pisał bo włos na głowie się jeży a skutek mizerny.
Szum wygląda następująco : najlepiej słychać na luzie "taki warkot" po wciśnięciu sprzęgła do połowy stopniowo ale szybko zanika.Im wyższy bieg tym słychać mniej na 4 5 prawie nie słychać.
z tego co zauważyłem raczej w cari nie ma takich problemów ze skrzynią, także czy ja mam takiego pecha czy może macie jakieś sugestie co powinienem zrobić? |
|
|
|
 |
JoeLJoeL
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD 98 (90 kM)
|
Wysłany: 03-01-2011, 20:47
|
|
|
witam. Ja mam 1.9 TD Carine. I wymieniałem skrzynie ostatnio,.,. koszt byl nie samowity. Z tego co mi sie tak wydaje to ta skrzynia co kupiłeś mogla miec poprostu zmieniane jakies tryby?? albo zły olej w skrzyni tez może byc cos takiego. Bylo na forum gdzies ostatnio |
|
 |
RobsonR83
Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2011, 14:23
|
|
|
może ma ktoś jakis pomysł? |
|
|
|
 |
pawkas
Forumowicz
Auto: galant 2.5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Lut 2011 Posty: 31 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 25-04-2011, 16:43
|
|
|
szumią łożyska w skrzyni biegów, jedyna opcja zdemontować skrzynię i oddać temu co sprzedał albo niech wymieni na druga a co do oleju to jaki by się nie zalało to szumieć nie będzie ewentualnie biegi będą gorzej wchodzić no chyba że tego oleju nie ma wogóle |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-04-2011, 10:24
|
|
|
Tylko, że w całym tym ambarasie sam koszt pracy mechanika przy wymianie to spore pieniądze. A o jakości nowego/używanego zespołu dowiadujemy się po zamontowaniu. |
_________________ kosek
http://emoty.blox.pl/resource/jeep.gif |
|
|
|
 |
xluki
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 813 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 26-04-2011, 10:48
|
|
|
Na przyszłość lepiej jest dołożyć kilka stówek i kupić regenerowaną skrzynię niż wydawać kupę forsy na zajechaną, używaną skrzynię w takim samym stanie jak poprzednia.
Polecam tego sprzedawcę : http://www.frans-auto.pl/
RobsonR83 napisał/a: | najlepiej słychać na luzie "taki warkot" po wciśnięciu sprzęgła do połowy stopniowo ale szybko zanika.Im wyższy bieg tym słychać mniej na 4 5 prawie nie słychać. |
zwróciłbym uwagę na stan mechanizmu różnicowego, jeżeli słychać szum po puszczeniu sprzęgła. |
_________________ 02483/KMM
Była: Carisma 1.8GDI 98' LX
Była: Carisma 1.8GDI 12.04' Motion PLUS
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor
 |
|
|
|
 |
RobsonR83
Forumowicz
|
Wysłany: 12-05-2011, 22:43
|
|
|
dzięki za odpowiedzi- teraz mam nauczkę,drugi mechanik też mi powiedział że szzkoda że jemu nie powiedziałem bo zna firmę która regeneruje i dają gwarancje na taką skrzynkę
[ Dodano: 26-08-2011, 12:58 ]
Witam ponownie.
Czy mógłby ktoś podać numer skrzyni biegów do carismy gdi 2000r lub napisać gdzie dokładnie się znajduje żebym sam odczytał.
Pilnie proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
|