Carisma 97' - Audio |
Autor |
Wiadomość |
ossamus
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 97' 1.6 90KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-05-2011, 11:01 Carisma 97' - Audio
|
|
|
Witam,chce przebudowac swoja instalacje audio , obecnie sklada sie na nia radio Clarion db188rmp oraz 4 fabryczne glosniki : 2 przod pod nawiewami oraz 2 w boczkach przy tylnych slupkach.
Chce zamontowac JVC KD-G501 oraz 2, cztero drozne glosniczki 6x9" Sony X-plode (RMS 250, nie pamietam numeru modelu) w polce, koledzy jaki wzmacniacz mi polecacie ??
Pozdrawiam
Bartek |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-05-2011, 12:40 Re: Carisma 97' - Audio
|
|
|
ossamus napisał/a: | oraz 2, cztero drozne glosniczki 6x9" Sony X-plode (RMS 250, nie pamietam numeru modelu) |
Unikaj takich pomysłów, raz że czterodrożne (kto w ogóle coś takiego wymyślił przy takich rozmiarach głośnika?), dwa że to jajko, a wśród jajek ciężko jest znaleźć dobre głośniki, trzy że cokolwiek współosiowego będzie bardziej awaryjne, tym bardziej awaryjne jak ma leżeć na półce.
Zdecydowanie lepiej będzie, jak zainwestujesz w dobry odseparowany zestaw na przód, najlepiej w drzwi (wiąże się to z małą przeróbką, ale da się to zrobić).
Wiem, że nie odpowiadam wprost na Twoje pytanie, ale próbuje Cię odwieźć od nieco słabego pomysłu na polepszenie instalacji audio w Twoim samochodzie. Jeśli więc jeszcze nie zakupiłeś wyżej wymienionych głośników, pomyśl o całkowitej zmianie koncepcji. |
|
|
|
 |
ossamus
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-05-2011, 14:51
|
|
|
Ww. glosniki juz posiadam (byly zainstalowane w mojej starej Vectrze B , gdzie sprawowaly sie znakomicie - minusem byl wlasnie brak wzmacniacza).
Chce je zamontowac ze wzgledu na to iz do tej pory sprawowaly sie znakomicie i poszukuje doprego wzmaka wlasnie.
Dziekuje za sugestie wymiany fabrycznycg glosnikow - oczywiscie biore takie rozwiazanie pod uwage Nie mniej jednak chcialbym gdzies te Sonki umiescic.
ps. jakiej wielkosci sa te fabryczne pod nawiewami oraz te przy tylnych slopkach ?? |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-05-2011, 14:57
|
|
|
No tak, tylko wiąże się też to z wycinaniem dziur w półce. Chcesz koniecznie to robić? Może lepiej sprzedać głośniki i zrobić to jak należy? Pamiętaj, że wszystko może sprawiać wrażenie znakomitego, dopóki nie usłyszysz czegoś lepszego Z głośnikami w półce niestety jest tak, że przeważnie grają (dudnią) one do wielkiego, mało szczelnego bagażnika, więc w każdym samochodzie zagrają inaczej. Jak zapakujesz pełny bagażnik, też zagrają inaczej |
|
|
|
 |
ossamus
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-05-2011, 15:01
|
|
|
A fabrycznie jakie sa (rozmiarowo) zamontowane na przodzie pod nawiewami , a jakie z tylu obok slupkow ?
Fakt minusem jest wycinanie w polce, w drzwiach niestety tez trzeba ciac i raczej bez odpowiedniego sprzetu ciezko bedzie to wykonac samemu :/
JVC ma wzmacniacz 4x50, wiec nawet gdybym zakladamy zmienil koncepcje na:
2x pod nawiewami , 2 x drzwi przod oraz 2x kolo slupkow to wzmacniacz chyba by sie zdal.... |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-05-2011, 15:12
|
|
|
W starszej Cari z przodu chyba 13cm, choć pewien nie jestem. Na pewno nie większe. W drzwi da się wsadzić 16cm, co już jest wystarczające i da się kupić w tym rozmiarze naprawdę przyzwoity komplet. Na forum ktoś gdzieś opisywał, jak rozbierał drzwi i przygotowywał otwór. Przy tej czynności dodatkowo warto wygłuszyć drzwi, wtedy efekt końcowy będzie o wiele lepszy.
Jeśli zdecydujesz się na głośniki przednie w drzwiach, wzmacniacz nie będzie bardzo potrzebny, choć przy dobrych głośnikach na pewno się przyda.
Nie wiem też, na czym zależy Ci najbardziej, bo mam wrażenie, że chcesz wstawiać głośniki wszędzie gdzie tylko się da. Chcesz uzyskać jak najczystszy, ładny dźwięk, z wystarczająco dobrym, szybkim kopnięciem i piękną scenę dźwiękową, zainwestuj TYLKO w zestaw przedni odseparowany (niskotonowe w drzwiach, wysokotonowe w słupkach koło lusterek). Chcesz mieć jedną wielką sieczkę w samochodzie, w której nie będziesz w stanie usłyszeć jakichkolwiek pojedynczych dźwięków, za to będzie Cię słychać na ulicy z daleka i gratis dostaniesz masaż pleców, to rób jak mówisz
Decyduj, ja się dostosuję i postaram się doradzić coś, co będzie spełniało Twoje oczekiwania, na razie mam za mało danych |
|
|
|
 |
ossamus
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-05-2011, 16:10
|
|
|
Dla wyjasnienia chce miec maxymalnie 6 glosnikow czyli : 4 standardowe (oczywiscie licze sie z ich wymiana na nowe) oraz chce dolozyc 2 sztuki : lokalizacja polka - Sonki, ktore mam ; albo drzwi + nowe glosniki i to wszystko.
Generalnie z braku czasu i sprzetu do wykonawstwa sklaniam sie ku rozwiazaniu z polka... |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-05-2011, 18:10
|
|
|
Czyli generalnie nie musisz szukać nic nadzwyczajnie polecanego, wystarczy najzwyklejszy chiński wzmacniacz "1000W", bo i tak nie usłyszysz różnicy |
|
|
|
 |
ossamus
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-05-2011, 18:52
|
|
|
Wiem , ze rozwiazanie z przednimi bocznymi drzwiami jest LEPSZE , ale sprzet plus czas - tego nie mam :/ lub wizyta w jakims warsztacie co zajmuje sie Car-Audio - a to moze pochlanac sporo $$$ :/ |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 17-05-2011, 18:57
|
|
|
Yuppy dobrze prawi Najlepszy efekt przy stosunkowo niewielkim nakładzie środków i czasu uzyskasz montując średnio albo niskotonowe w przednich drzwiach dodatkowo je wyciszając i wysokotonowe w słupku przy lusterku. Zabudowując tylko tylną półkę będziesz rozczarowany - może będzie głośno, ale to wszystko. O montażu w miejsca fabrycznego mocowania głośników w ogóle zapomnij. Ja u siebie mam wprawdzie trójdrożny zestaw w tylnej półce ale taki stan już zastałem kupując samochód. Z własnej inicjatywy wygłuszyłem drzwi i zamontowałem przedni zestaw odseparowany - mniej więcej w takiej postaci jak sugeruje Ci Yuppy. Rozważ to wszystko, jest trochę pracy jeśli chcesz ją wykonać samodzielnie, ale efekt jest bardzo zadowalający. I nie bój się wycinania otworów w tapicerce drzwi, zwykła wyrzynarka wystarczy. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-05-2011, 23:06
|
|
|
seryjne głośniki w cari mają 15W (przednie chyba, albo tylne.. ) a drugie nie pamiętam ile, ale też coś koło tego, tak więc szału to nie ma |
|
|
|
 |
ossamus
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2011, 09:50
|
|
|
Opcja z przednimi drzwiami jest kuszaca, ale ze wzgledu na moj anty talent plastyczny i to iz nie przepadam za majsterkowaniem w gre wchodzi tylko i wylacznie jakis warsztat zajmujacy sie samochodowym audio, a to generuje koszty :/ i moge ich nie udzwignac...
gdyz na dniach wrzucam sekwencyjny LPG i finansowo moge audio juz nie ogarnac..:/ |
|
|
|
 |
|