Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Chooper
10-01-2007, 21:54
Laptop i Internet
Autor Wiadomość
skaja
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 18:25   Laptop i Internet

witam !!!! Mam pytanko i mam nadzieje ze ktoś mi pomoże bo ja siem na tym niestety nie znam i jestem zielony w tym temacie :(

Jestem posiadaczem 2 komputerów takiego z jednostką centralną oraz laptopa komputer który jest podłączony do sieci to ten z jednostka centralna a chciałbym podłaczyc internet pod laptopa . I teraz kieruje do was pytanko w laptopie mam tylko wejście pod modem a posiadam internet radiowy JAK MAM PODŁĄCZYĆ INTERNET DO LAPTOPA czy sie tak wogole da ???? z góry dziekuja za pomoc

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-11-2006, 18:54   

najprościej to wsadzić sieciówkę w pecka stacjonarnego i udostępnic na nim połączenie internetowe na karcie-radiówce a do sieciówki wpiąć kabelek tzw. cross a z drugiej strony w sieciówkę lan laptopa i powinno działać :) - dostaniesz internet poprzez tego stacjonarnego peceta.

qbartx
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 20:19   

saphire,po 1 to albo nie zrozumiales o co biega albo sie pomyliles :) przeciez napisala ze w laptopie ma tylko wejscie pod modem. Napisz tak wogole skaja, jaki to laptop. Jezeli nie za stary to na moze masz w nim wbudowana bezprzewodowke wiec nie powinno byc problemu! Jezeli nie masz to poprostu dokupisz sobie karte wifi na slot pcmcia po klopocie.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 05-11-2006, 20:25   

To że nie było mowy o LAN w tym laptopie nie znaczy że go tam nie ma 8) i faktycznie należało by najpierw dokładnie rozeznac co to za sztuka. Co do PCMCIA/PCCARD to nie tak różowo bo skoro ma internet od dostawcy to w stacjonarnym pecki ma radiówkę na 99% podpiętą do kabla zakończonego na drugim końcu anteną na dachu więc ta radiówka w lapsie psu na budę sie nada bo i tak raczej nic nie złapie więc mogło by się okazać że trzeba radiówkę z odłączalną antenką i pigtailem z przejściem na zewnętrzną antenę za oknem :lol: więc dlatego napisałem że chyba wygodniej z tym udostępnieniem neta...

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 20:27   

dokupic wifi i juz

qbartx
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 20:59   

W zasadzie to co my tu sie bedziemy produkowali jak nic nie wiemy :) Niech napisze co to za laptop, co za net bezprzewodowy itp bo to gadka bez sensu :P

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 05-11-2006, 21:43   

To może ja napiszę jak ja mam bo to w zasadzie identycznny przypadek.
Internet od dostawcy przychodzi mi kablem (nieważne skąd, z anteny z dachu, ze ściany, nieważne), dokupiłem Access Pointa i tam wchodzi kabelek z sygnałem od dostawcy netu. Z Access Pointa do PC stacjonarnego kabelkiem bo AP stoi sobie na PC. A do laptopa AP sieje mi sygnałem po całym mieszkaniu tak więc nawet i w kibelku mogę czytać Forum. Oczywiście w laptopie WLAN konieczny. Koszty: AP ok. 150 zł i WLAN do laptopa (jeśli nie ma).
Pozostaje jeszcze konfiguracja tego zestawu i dogadanie się z dostawcą bo to teoretycznie kolejny odbiornik netu.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 22:27   

podobnie jak u mnie, na koncu kabla router linksys'a z ktorego kabel idzie do pc stacjonarnego, a do laptopa za pomoca wifi,
btw, net w kibelku fajna sprawa :D tylko ze korzystam wtedy z pocket'a (laptop na kolanach niewygodny :D )

JCH napisał/a:
Pozostaje jeszcze konfiguracja tego zestawu i dogadanie się z dostawcą bo to teoretycznie kolejny odbiornik netu.

problemu raczej nie ma, bo dostawcy raczej nie interesuje ile kompow jest podlaczonych i tak dostajes iles kbs, a jak to podzielisz to twoja sprawa.
z konfiguracja rowniez nie powinno byc problemow bo z reguly wszystko odbywa sie automatycznie.

Jurop
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 22:35   

Może się dobywać automatycznie natomiast większość dostawców rozpoznaje kompy swoich klientów po adresach Mac więc albo Access Pointowi nadpiszesz Maca z sieciówki którą miałeś cały czas u nich podaną albo zadzwonisz i powiesz po prostu że zmieniłeś kompa i chcesz im podać nowy adres Mac karty sieciowej. Wiem bo w firmie w której pracuję klienci też tak robią :D

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 22:47   

no tak, sprawa wyglada jak net idzie po kablu siecowym :D
ale czy taki radiowy odbiornik nie ma przypisanych adresow? cos jak modem do kabla antenowego?
oczywiscie jestem swego rodzaju laikiem i moge sie mylic :)

qbartx
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 22:50   

radiowy czy nie radiowy swoj adres mac zawsze ma ;) inaczej pakiety poprostu "nie wiedzialy by" dokad maja dotrzec :)

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 01:46   

qbartx napisał/a:
radiowy czy nie radiowy swoj adres mac zawsze ma ;) inaczej pakiety poprostu "nie wiedzialy by" dokad maja dotrzec :)

ma takze opcje alternatywnego adresu mac, ktory moze sobie wpisac jaki chce.

qbartx
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 15:32   

deenbe napisał/a:
qbartx napisał/a:

ma takze opcje alternatywnego adresu mac, ktory moze sobie wpisac jaki chce.

Wiem ;) Chodzilo mi tylko o fakt ze ten adres ma :)

Odpowiedz do tematu