|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
ZAWORY ??? |
Autor |
Wiadomość |
F4lkon
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-05-2011, 07:16 ZAWORY ???
|
|
|
Witam wszystkich właścicieli Miśków , nauczony życiowym doświadczeniem dotyczącym wszelkich wizyt u specjalistów np. u lekarza czy w tym wypadku mechanika samochodowego , muszę przed wizytą w serwisie skonsultować się z Wami na forum, aby wiedzieć i ewentualnie podpowiedzieć mechanikom co się dzieje .
DO BRZEGU: autko jak w sygnie, kupione w 2010 roczku, po przejechaniu 8500 km -ów zauważyłem trzy :O niepokojące mnie rzeczy:
1. Dość często mam problem z wrzuceniem wstecznego , niestety nie ma reguły czy Misiek jest zaspany po nocy czy jest rozgrzany w ciągu dnia, po prostu ciężko się "wbija" wsteczny;
2. Od 2 tygodni ja obudzę mojego Miśka to z silnika dochodzi do mnie dziwny dźwięk, który jest obecny nawet podczas przyspieszania na kolejnych biegach , kiedy sobie przypomne moje wcześniejsze - starsze samochody to myślę o jednym: ZAWORY ??? nie wiem dlatego pragnę zaciągnąć konsultacji u Was;
3. W dalszym ciągu coś mi się "telepie" tak jak by w bagażniku , byłem już raz z tym w serwisie ale tam "wysokiej" klasy specjaliści powiedzieli mi, że to tulejki na hamulcach tak się trzepią i nazwali to tzw. luzami technologicznymi - MASAKRA .
Proszę Was o ewentualną diagnozę przed moją wizytą w serwisie lub kontakt z Tymi, którzy mają/mieli podobne problemy. Najbardziej mnie niepokoją objawy z punktu 1 i 2. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 24-05-2011, 07:41
|
|
|
Panie Kolego!
1) To, że nie wchodzi wsteczny.. To żaden problem.. Jak dobrze wciśniesz pedał sprzęgła, do samego końca, to się okaże, że wchodzi jak w masło - u mnie to samo - po trzy razy potrafię "próbować wrzucać".. Ale jak docisnę pedał sprzęgła - nie ma kłopotu
2) Nie wiem co to za dziwny dzwięk dochodzący podczas przyspieszania - mnie osobiście "barwa" dźwięku 1.8, też nie przypada do gustu - w szczególności rano.. Ale jak włączysz radio i się trochę przejedziesz, to przestaje się słyszeć wszelkie "dziwactwa". Może przejedź się z kimś - i niech ta osoba powie Ci czy coś słyszy, czy nie - ja kiedyś przy schodzeniu z obrotów - hamowanie silnikiem - słyszałem "metalowego świerszcza" w silniku.. Jak pojechałem na 1 przegląd.. to nawet nie miałem co gościowi pokazywać, bo przestało (a "świerszczało" z 10 kkm!).
3) Nie wiem co może telepać od bagażnika, ale u mnie też coś telepie czasem - nie przejmuje się (może ta klapka zakrywająca schowek.. Może klucze.. Może koło zapasowe/dojazdowe)
Konkluzja: Nie przejmuj się tyle, tylko miej frajdę z jazdy - często w samochodzie coś z samego początku nie pasuje.. a z czasem się układa.
Aha! I jeszcze jedno: Lancer, to nie zabawka, tylko efekt wieloletniej pracy Japońskich(!) inżynierów! Więc będzie dobrze:) |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 24-05-2011, 08:44
|
|
|
z wsztecznym czasem jeszcze puszczenie/wdepnięcie pedału hamulca pomaga (albo to moja psychoterapia - bo na logikę nie bardzo powinno
a co do grzechotania - w kieszeniach bocznych klucze. zapiecie od fotelika. zapomniana butelka po z piwem pod fotelem. przestrerowane basy w radio. coś plastikowego na lusterku przednim. o zawartości bagażnika już było.
silnik? inczej chodzi na zimnym, inny dzwięk, ale mi to nie przeszkadza. |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 24-05-2011, 08:56
|
|
|
Co do pkt.2 - inaczej chodzi benzyniak inaczej diesel. Nie pochwaliłeś się jaki masz. Pozostałe punkty- ja wymieniłem olej w skrzyni- wsteczny wchodzi zdecydowanie lepiej ( chociaż w wielu samochodach tak się dzieje- wsteczny nie jest zsynchronizowany),
a stuki- tak jak napisał kolega- przyczyny mogą być naprawdę b. różne- najlepiej samemu próbować ustalić. |
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 24-05-2011, 19:05
|
|
|
Ad pkt 3. dodać mogę, telepanie sie klocków hamulcowych w jażmie zacisku. Tzn. blaszki, które stabilizują klocek z lekka sie wyluzowały. To samo dotyczyć może przodu. Z tym że u mnie zaczęlo się to po ok 60kkm. |
|
|
|
 |
|
|