[Cari 1.6] sprzegło czy skrzynia |
Autor |
Wiadomość |
marko81
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 Lancer 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-11-2010, 16:45 [Cari 1.6] sprzegło czy skrzynia
|
|
|
Witam, mam pytanie do Was .Jechałem sobie normalnie i jak chciałem zredukować bieg to juz niemogłem żadnego biegu wrzucic. Stanołem na poboczu zgasiłem silnik i bez wciskania sprzegla biegi mi luzno wchodziły a jak odpaliłem silnik to biegi nie wchodza. No i żeby wrucic do domu to musiałem na zgaszonym silniku bieg wrzucic i tak jechac.Wcześniej slyszałem jakiś delikatny hurgot przy puszczonym sprzegle a po jego nacisnieciu halasowania nie było. A i jak wrzuciłem ten bieg na zgaszonym silniku to przy prubie zatrzymania przy wcisnietym sprzegle auto jakby nadal jechało. Pomocy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-11-2010, 19:09
|
|
|
Sprawdź wysprzęglik |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
marko81
Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2010, 19:27
|
|
|
Wysprzeglik dobry suchy,dzis wymontowałem skrzynie okazało sie ze tarcza sprzegłowa a dokladnie sprezynki poleciały w niej i zgineło jedno tzw " jajko" na polosi w srodku skrzyni. |
|
|
|
 |
att
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 glx 96r. LPG
|
Wysłany: 16-11-2010, 00:01
|
|
|
Miałem podobnie. przyczyna podobna. Nie zdązyłem już odpowiedzieć, bo odpowiedź znalazłeś sam;) Podobno najczęsciej ten element dostaje po d*** podczas drgań przy ruszaniu. Niestety teraz jak byłem na regeneracji parownika to czasem autem szarpie. Na regulację mam przyjechac po 1000km. Mam nadzeje ze regulacja to rozwiaze. Niestety - jak sie domyslam, choc zielony jestem - jedna usterka moze wywoałać pozornie niepowiązane...usterki, awarie. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 16-11-2010, 01:15
|
|
|
mam pytanie do marko81, piszesz, że w środku skrzyni zginęło jedno jajko z półosi, z tego co rozumiem to chodzi o ten trójnik na półosi który wchodzi do skrzyni. Pytanie jest takie i co teraz rozbierasz skrzynię żeby go wyciągnąć czy zostawiasz w środku i liczysz, że się nic nie stanie. Ja w mojej cari miałem podobnie po wygięciu wahacza i mi się jeden z tych kamieni czy tam jajek rozleciał, fakt, że kamień wyjąłem ale szpilki od łożyska zostały w skrzyni więc dałem do mechanika i całą skrzynie mi na części rozebrał i wyczyścił. |
|
|
|
 |
marko81
Forumowicz
|
Wysłany: 16-11-2010, 08:27
|
|
|
remi,ja zrobiłem tak ,pojechałem do zaprzyjaznionego handlarza częsciami uzywanymi i kupiłem skrzynie razem z ta półosia.Bo łożysko i tarcze sprzegłowa to juz nowa w sklepie komplet razem z dociskiem 390 zl firmy luk.a za skrzynie i pólos 650 zł
[ Dodano: 16-11-2010, 08:51 ]
I ku przestrodze wszystkim mitsumaniakom . Jeżeli po odpaleniu słyszycie stuki w okolicy sprzegła a po wcisnieciu pedału sprzegła stuki cichną to jak najszybciej zmiencie tarcze sprzegłowa i łozysko.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Leonard
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 16v hb
|
Wysłany: 13-05-2011, 12:02 Jaka skrzynia w 1.8 sohc 95r ?
|
|
|
Witam
Jaka skrzynia jest w 1.8 sohc 95r i czy pasuje z 1.6 , prosze o pomoc bo w mojej jest dziura . Może oznaczenie kodowe ktoś zna . Dzięki z góry za odpowiedz. |
|
|
|
 |
marko81
Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2011, 08:44
|
|
|
Kolego z tego co wiem do 1.6 idzie skrzynia jb3 od reno,ja proponuje wejsc na allegro i poszukac i wizualnie porownac czy pasuje czy nie,zwroc uwage czy masz na wybieraku czy na linkach biegi. W 1,6 masz sprzeglo hydrauliczne to w skrzyni jest wyciecie a jezeli masz na linke to w skrzyni musisz miec mocowanie linki |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 19-05-2011, 15:22
|
|
|
temat wałkowany od dawna.w silniku 1,6 mocowanie skrzyni jest takie same jak w modelu 1,8(oczywiscie mówimy o silniku SOHC) ale ma inne sprzęgło i przełożenie więc jak ktoś chce sie pobawawic to na pewno będzie pasowac tylko sprzegło wtedy trzeba drugie kupowac a to dodatkowe koszty. |
|
|
|
 |
|