[MSS ALL] Ubezpiecznie AC |
Autor |
Wiadomość |
lucxxx
Forumowicz
Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 17-05-2011, 11:43 [MSS ALL] Ubezpiecznie AC
|
|
|
Panowie i Panie potrzebuję waszej porady.
W tym tygodniu kończy mi się ubezpieczenie autka i biję się z myślami czy warto dalej opłacać AC. Jest to koszt prawie 500 zł na rok. Auto ma już prawie 7 lat i się zastanawiam czy jest sens. SSa chyba złodzieje nie za bardzo lubią więc raczej spokojnie można go zostawiac na noc pod blokiem. A co do kolizji to wiadomo że nigdy nie wiadomo , ale przez 15 lat jak mam prawo jazdy nie miałem żadnych przygód (odpukać). Z drugiej strony jeśli coś się przydarzy to będę nieźle w plecy z kasą.
Będę wdzięczny za wasze opinie i przemyslenia a tej sprawie |
_________________ był MSS DID / jest Mazda Premacy 2.0 Sportive
 |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 17-05-2011, 12:40 Re: Ubezpiecznie AC
|
|
|
lucxxx napisał/a: | Panowie i Panie potrzebuję waszej porady.
W tym tygodniu kończy mi się ubezpieczenie autka i biję się z myślami czy warto dalej opłacać AC. Jest to koszt prawie 500 zł na rok. Auto ma już prawie 7 lat i się zastanawiam czy jest sens. SSa chyba złodzieje nie za bardzo lubią więc raczej spokojnie można go zostawiac na noc pod blokiem. A co do kolizji to wiadomo że nigdy nie wiadomo , ale przez 15 lat jak mam prawo jazdy nie miałem żadnych przygód (odpukać). Z drugiej strony jeśli coś się przydarzy to będę nieźle w plecy z kasą.
Będę wdzięczny za wasze opinie i przemyslenia a tej sprawie |
Jeśli to kwestia 500 zł, to bym opłacił. Byle zderzak wiecej kosztuje, nawet używany + lakierowanie. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 17-05-2011, 20:05
|
|
|
Nie wiem gdzie masz w tej chwili ubezpieczenie ale sprawdź ofertę AVIVA. Mnie w styczniu zrobili duuużo lepszą ofertę niż miałem. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 17-05-2011, 20:11
|
|
|
Teraz trzy towarzystwa ubezpieczeniowe MTU, Warta i chyba Hestja (tej trzeciej nie jestem pewien) oferują tzw. miniCasco czyli w skrócie ochrona od kradzieży i szkody całkowitej (czyli koszt naprawy powyżej 70% wartości auta). |
|
|
|
 |
lucxxx
Forumowicz
|
Wysłany: 17-05-2011, 20:30
|
|
|
JCH napisał/a: | Nie wiem gdzie masz w tej chwili ubezpieczenie ale sprawdź ofertę AVIVA. Mnie w styczniu zrobili duuużo lepszą ofertę niż miałem. |
Spejsa od początku ubezpieczam w Avivie. Mają chyba najlepszą ofertę OC+AC |
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 18-05-2011, 08:26
|
|
|
W przypadku AC to w zasadzie wszystkie towarzystwa typu Direct próbowały mnie naciąć więc sobie odpuściłem. Za pakiet OC + AC chcieli ok. 800 zł ale jak przeczytałem OWU i poprosiłem o wariant bez udziału własnego w szkodzie, bez udziału własnego w kradzieży, bez konieczności doubezpieczania auta po szkodzie i bez regresu to zawołali prawie 3 tyś
Mogą się wypchać z takimi ofertami. Znajoma kupiła Corollę Verso za 57 tyś, a za 2,5 miesiąca jak ją ukradli to wypłacili tylko 45 tyś. |
|
 |
bioly [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2011, 12:11
|
|
|
Ja ubezpieczam w PTU od kilku lat miałem kilka szkód zawsze wypłacali zadowalająco za pakiet płace ok 800 zł ze szkodą drobną tzn jeśli szkoda nie przekroczy 1500 zł to nie zabierają zniżki. |
|
|
|
 |
lucxxx
Forumowicz
|
Wysłany: 19-05-2011, 14:02
|
|
|
bioly napisał/a: | Ja ubezpieczam w PTU od kilku lat miałem kilka szkód zawsze wypłacali zadowalająco za pakiet płace ok 800 zł ze szkodą drobną tzn jeśli szkoda nie przekroczy 1500 zł to nie zabierają zniżki. |
Nie wiem jak ty masz skalkulowaną składkę, ale mi przy pełnych zniżkach wycenili na ponad 1200 PLNów. W Avivie mam za 809 to samo. Taniej raczej nie znajdę a AC zdecydowałem się zapłacić bo jednak nigdy nie wiadomo........ |
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 19-05-2011, 14:37
|
|
|
bioly, lucxxx, porównajcie sobie OWU AC. Warunki tych polis są prawie zawsze zupełnie inne. Nie ma co porównywać Polisy w PTU do Avivy, bo są inne wyłączenia odpowiedzialności inne regresy, inny sposób wyliczania wartości pojazdu w momencie powstania szkody/kradzieży), inne wyłączenia ze względu na zdarzenia losowe, inne sposoby likwidacji szkody, itd, itd. OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym i jest regulowane ustawą, dlatego stawki są zbliżone. AC to ubezpieczenie dobrowolne i może obejmować zarówno wszystko jak i nic dlatego do każdej polisy ubezpieczyciel musi stworzyć OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) i tam zapisuje co i jak. Przykładowo może być tak że obaj ubezpieczycie identyczne auto na AC i za jakiś czas w tym samym dniu wam je ukradną. Wartość początkowa aut jest identyczna np 50 tyś. I wtedy okazuje się że ten który u ubezpieczyciela A płacił 1500 zł dostanie odszkodowanie 47 tyś, a ten który u ubezpieczyciela B płacił 800 zł dostanie 29 tyś. Będzie to zgodne z prawem, bo będzie to wynikało z polis jakie zawarliście. |
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |