Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Ubezpiecznie AC
Autor Wiadomość
lucxxx 
Forumowicz

Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-05-2011, 11:43   [MSS ALL] Ubezpiecznie AC

Panowie i Panie :) potrzebuję waszej porady.
W tym tygodniu kończy mi się ubezpieczenie autka i biję się z myślami czy warto dalej opłacać AC. Jest to koszt prawie 500 zł na rok. Auto ma już prawie 7 lat i się zastanawiam czy jest sens. SSa chyba złodzieje nie za bardzo lubią więc raczej spokojnie można go zostawiac na noc pod blokiem. A co do kolizji to wiadomo że nigdy nie wiadomo :) , ale przez 15 lat jak mam prawo jazdy nie miałem żadnych przygód (odpukać). Z drugiej strony jeśli coś się przydarzy to będę nieźle w plecy z kasą.
Będę wdzięczny za wasze opinie i przemyslenia a tej sprawie

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 17-05-2011, 12:40   Re: Ubezpiecznie AC

lucxxx napisał/a:
Panowie i Panie :) potrzebuję waszej porady.
W tym tygodniu kończy mi się ubezpieczenie autka i biję się z myślami czy warto dalej opłacać AC. Jest to koszt prawie 500 zł na rok. Auto ma już prawie 7 lat i się zastanawiam czy jest sens. SSa chyba złodzieje nie za bardzo lubią więc raczej spokojnie można go zostawiac na noc pod blokiem. A co do kolizji to wiadomo że nigdy nie wiadomo :) , ale przez 15 lat jak mam prawo jazdy nie miałem żadnych przygód (odpukać). Z drugiej strony jeśli coś się przydarzy to będę nieźle w plecy z kasą.
Będę wdzięczny za wasze opinie i przemyslenia a tej sprawie

Jeśli to kwestia 500 zł, to bym opłacił. Byle zderzak wiecej kosztuje, nawet używany + lakierowanie.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 17-05-2011, 20:05   

Nie wiem gdzie masz w tej chwili ubezpieczenie ale sprawdź ofertę AVIVA. Mnie w styczniu zrobili duuużo lepszą ofertę niż miałem.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 17-05-2011, 20:11   

Teraz trzy towarzystwa ubezpieczeniowe MTU, Warta i chyba Hestja (tej trzeciej nie jestem pewien) oferują tzw. miniCasco czyli w skrócie ochrona od kradzieży i szkody całkowitej (czyli koszt naprawy powyżej 70% wartości auta).

lucxxx 
Forumowicz

Wysłany: 17-05-2011, 20:30   

JCH napisał/a:
Nie wiem gdzie masz w tej chwili ubezpieczenie ale sprawdź ofertę AVIVA. Mnie w styczniu zrobili duuużo lepszą ofertę niż miałem.

Spejsa od początku ubezpieczam w Avivie. Mają chyba najlepszą ofertę OC+AC

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 18-05-2011, 08:26   

W przypadku AC to w zasadzie wszystkie towarzystwa typu Direct próbowały mnie naciąć więc sobie odpuściłem. Za pakiet OC + AC chcieli ok. 800 zł ale jak przeczytałem OWU i poprosiłem o wariant bez udziału własnego w szkodzie, bez udziału własnego w kradzieży, bez konieczności doubezpieczania auta po szkodzie i bez regresu to zawołali prawie 3 tyś :shock:
Mogą się wypchać z takimi ofertami. Znajoma kupiła Corollę Verso za 57 tyś, a za 2,5 miesiąca jak ją ukradli to wypłacili tylko 45 tyś.

bioly
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2011, 12:11   

Ja ubezpieczam w PTU od kilku lat miałem kilka szkód zawsze wypłacali zadowalająco za pakiet płace ok 800 zł ze szkodą drobną tzn jeśli szkoda nie przekroczy 1500 zł to nie zabierają zniżki.

lucxxx 
Forumowicz

Wysłany: 19-05-2011, 14:02   

bioly napisał/a:
Ja ubezpieczam w PTU od kilku lat miałem kilka szkód zawsze wypłacali zadowalająco za pakiet płace ok 800 zł ze szkodą drobną tzn jeśli szkoda nie przekroczy 1500 zł to nie zabierają zniżki.

Nie wiem jak ty masz skalkulowaną składkę, ale mi przy pełnych zniżkach wycenili na ponad 1200 PLNów. :rolleyes: W Avivie mam za 809 to samo. Taniej raczej nie znajdę a AC zdecydowałem się zapłacić bo jednak nigdy nie wiadomo........

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 19-05-2011, 14:37   

bioly, lucxxx, porównajcie sobie OWU AC. Warunki tych polis są prawie zawsze zupełnie inne. Nie ma co porównywać Polisy w PTU do Avivy, bo są inne wyłączenia odpowiedzialności inne regresy, inny sposób wyliczania wartości pojazdu w momencie powstania szkody/kradzieży), inne wyłączenia ze względu na zdarzenia losowe, inne sposoby likwidacji szkody, itd, itd. OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym i jest regulowane ustawą, dlatego stawki są zbliżone. AC to ubezpieczenie dobrowolne i może obejmować zarówno wszystko jak i nic dlatego do każdej polisy ubezpieczyciel musi stworzyć OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) i tam zapisuje co i jak. Przykładowo może być tak że obaj ubezpieczycie identyczne auto na AC i za jakiś czas w tym samym dniu wam je ukradną. Wartość początkowa aut jest identyczna np 50 tyś. I wtedy okazuje się że ten który u ubezpieczyciela A płacił 1500 zł dostanie odszkodowanie 47 tyś, a ten który u ubezpieczyciela B płacił 800 zł dostanie 29 tyś. Będzie to zgodne z prawem, bo będzie to wynikało z polis jakie zawarliście.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 19-05-2011, 14:46   

tu masz moje dylematy z OC i AC opisane :) :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58698

kupujepolskieprodukty.pl

Odpowiedz do tematu