Stuki na wciśniętym sprzęgle |
Autor |
Wiadomość |
Cornholio
Forumowicz
Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-06-2011, 12:25 Stuki na wciśniętym sprzęgle
|
|
|
Witam.
Otóż mam problem ze sprzęgłem. Sprawa wygląda tak, że jak samochód jest zimny to sprzęgło delikatnie hałasuje (po wdepnięciu pedału przestaje) jak juz sie silnik zagrzeje przejadę z 5km to jest na odwrót jak delikatnie wciskam sprzęgło to zaczyna szumieć i terkotać (dźwięk jest coraz bardziej donośny). Czy to tylko sprzęgło czy może cos ze skrzynią?. Dodam, że sprzęgło łapie dość wysoko, choć nie mam problemów ze zmianą biegów... Proszę o pilną odpowiedź gdyż chcę już zamawiać sprzęgło. Mam nadzieję, że LUK będzie dobrym rozwiązaniem... |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 03-06-2011, 13:37
|
|
|
Nie mam takich objawów jak ty ale też sprzęgło łapie na końcu też bez problemu z wrzucaniem biegów jeżeli chcesz się dowiedzieć czy sprzęgło jeszcze żyje zrób taki manewr odpal wrzuć jedynkę i rusz jak normalnie ruszasz przejedź metr potem zatrzymaj zaciągnij ręczny wrzuć 5 i zacznij ruszać jeżeli udusisz silnik to dobry znak, następnie puść ręczny wrzuć 5 i zacznij ruszać dodając powoli gazu jeżeli znowu udusisz to sprzęgło dobre i jeszcze pożyje następnie wyjdź otwórz maskę i niech ktoś Ci wciska sprzęgło a ty patrz na wysprzęglik czy nie wylatuje płyn, ze sprzęgłem się nie rzucaj koszt ok pięciu stów a róznie może być u mnie właśnie wysprzęglik do wymiany u Japaneze 105 zł plus 18 przesyłka plus płyn i robocizna w 180 się zmieszczę a tak sześć stów braknie na sprzęgło |
|
|
|
 |
Cornholio
Forumowicz
|
Wysłany: 03-06-2011, 14:06
|
|
|
Bylem teraz o 3 mechaników w okolicy i każdy mówi, że to łożysko oporowe (czy wyporowe sprzęgła). Niby mówili że można z tym jeżdzić ale trochę mnie ten terkot dobija. Cena kompletu sprzęgła to 315zł LUK (chyba, że polecicie coś innego), bo raczej samego łożyska nie ma sensu wymieniać A sprzęgło ma prawie 200 tys km, więc będę musiał się szarpnąć (
Co do sprzęgła czy wysprzęglika to nie ma problemów (żadnych ślizgów wycieków oleju etc.)... Co do ceny to będzie mnie to kosztowało 100 + litr czystej, więc nie wiem może wymienić samo łożysko?! |
Ostatnio zmieniony przez Cornholio 03-06-2011, 14:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-06-2011, 14:13
|
|
|
yyy to skąd Japaneze wziął Mi cenę 450 zł za komplet sprzęgła???
a ty chcesz 3 koła wrzucić w Cari??? |
|
|
|
 |
Cornholio
Forumowicz
|
Wysłany: 03-06-2011, 14:14
|
|
|
oczywiście miało być 315zł Będę to robił z kuzynem który jest mechanikiem więc koszty żadne... |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-06-2011, 14:21
|
|
|
.................. nie strasz człowieku
ale nawiasem mówiąc moja miała to samo ale w Uno i dopóki auta nie sprzedała ( 2 lata z tym jeździła ) nic z tym nie robiła bo nie było sensu jeżeli dla swojego spokoju chcesz to wymienić to wymień ja bym nie ruszał dopóki to nie będzie tak głośne że muzyki nie da się słuchać |
|
|
|
 |
|