Wyjazd Galantem do Niemiec |
Autor |
Wiadomość |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 23-05-2011, 00:41 Wyjazd Galantem do Niemiec
|
|
|
Ze znajomymi planujemy za kilka tygodni jechać na krótką wycieczkę do Niemiec . Na pewno będziemy chcieli zajechać do Berlina i Hamburga oraz do Heide Parku. Mam kilka pytań do ludzi, którzy się bardziej ode mnie orientują
1. Żeby wjechać do Berlina to potrzebuję tej śmiesznej naklejki na szybę. Wiem, że nie dostanę tej co zezwala mi na wjazd do ścisłego centrum na szczęście mój cel w centrum nie jest ( Meilenwerk ). Gdzie powinienem się po nią zgłosić i jaki to jest koszt ?
2. Jak to teraz u nich jest z Autobahnami ? Słyszałem, że znieśli już ten brak limitu prędkości. Plotka czy fakt ?
3. Sprawa mnie najbardziej boląca. Jak u nich wygląda z LPG ? Idzie dostać na każdej stacji przy autostradzie czy niezbyt ? Z tego co wiem mają inną końcówkę do pistoletu. Ktoś wie jaką konkretnie ?
4. Gdzie sprawdzę aktualne ceny paliw na terenie Niemiec ? |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
|
|
|
|
 |
Kaucz

|
Wysłany: 23-05-2011, 01:22
|
|
|
Cezar, dzięki . Samoobsługa akurat mi nie straszna . Szkoda, że te lokalizacje LPG takie mało intuicyjne ;P. Wolałbym mieć możliwość sprawdzenia na swojej trasie gdzie są ;P. |
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
Marianekk
Forumowicz

Auto: Mazda 3 BM 2.2 diesel.
Kraj/Country: Belgium
|
Wysłany: 23-05-2011, 15:17
|
|
|
Kaucz napisał/a: | . Szkoda, że te lokalizacje LPG takie mało intuicyjne ;P. Wolałbym mieć możliwość sprawdzenia na swojej trasie gdzie są ;P. |
Z zasady prawie wszystkie duże stacje Shella przy autostradach maja lpg,stoją dwa dystrybutory z naklejkami narodowymi do których pasują pistolety.
Stacje są dobrze oznaczone i już dużo wcześniej widać (pod tablica kierunkowa)jakieś 5-6 km jakiej firmy będzie.
Kiedyś znajomy jadąc do mnie zatrzymywał się właśnie z powodu Lpg na każdym Shellu
dojechał do Belgii na gazie bez problemu ale w Belgii już musiał na benzynie jechać ze względu na końcówki.
Pozdrawiam
Marian |
_________________ Życie jest jak gówno na kole...raz na górze, raz na dole... |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
|
Wysłany: 23-05-2011, 15:24
|
|
|
Kaucz napisał/a: | 2. Jak to teraz u nich jest z Autobahnami ? Słyszałem, że znieśli już ten brak limitu prędkości. Plotka czy fakt ? |
Jak sa znaki ograniczające to jest limit. Nie ma znaków lub jest znak koniec ograniczenia to nie ma limitów . |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 23-05-2011, 16:09
|
|
|
Gaz w Niemczech to nie problem, gorzej z końcówkami - Polakom niechętnie chcą dawać/użyczać no chyba ze wpłacisz ~50euro kaucji Tylko zwracaj uwagę jaki gaz chcesz zatankować. |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Cezar

|
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
|
Wysłany: 23-05-2011, 16:23
|
|
|
Kiedyś z kolegą jechaliśmy do Belgii i było to już chyba pod Dusseldorf-em, chcieliśmy zatankować gaz. Wąż na jakiejś lince stalowej no i nie pasowała końcówka. Siłujemy się ja ciągnę za linkę, kolega próbuje to przypiąć, a tu nagle nalewakowy krzyczy "Nein, nein końcówka "
Przyszedł pomógł i było OK
W drodze powrotnej inna przygoda, zajeżdzamy na stację adapter przygotowany koło dystrybutora, tankujemy ale zaczyna oszraniac się zawór aż poszło na zderzak. Odkręcić nie możemy, kolega mówi idź na stacje bo ty lepiej gawarit. Wchodzę słowa nie powiedziałem i od razu miła Pani wręczyła mi specjalne szczypce do odkrecenia adaptera
Pozdrawiam |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
Kaucz

|
Wysłany: 23-05-2011, 16:33
|
|
|
Juiceman napisał/a: | Tylko zwracaj uwagę jaki gaz chcesz zatankować. |
a jakie mają ? |
|
|
|
 |
Cezar

|
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 23-05-2011, 16:42
|
|
|
jak bys zawijal o sz-n to moge Ci pozyczyc niemiecka koncowke do gazu |
|
|
|
 |
Kaucz

|
Wysłany: 23-05-2011, 17:04
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | jak bys zawijal o sz-n to moge Ci pozyczyc niemiecka koncowke do gazu |
Jadę od Poznania więc raczej nie bardzo . Ale dzięki |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 24-05-2011, 08:27
|
|
|
ja mam nr 1 i pasuje |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
|
Wysłany: 24-05-2011, 15:18
|
|
|
Kaucz napisał/a: | 1. Żeby wjechać do Berlina to potrzebuję tej śmiesznej naklejki na szybę. Wiem, że nie dostanę tej co zezwala mi na wjazd do ścisłego centrum na szczęście mój cel w centrum nie jest ( Meilenwerk ). Gdzie powinienem się po nią zgłosić i jaki to jest koszt ? |
CO do tego to Powiem Ci - przesyłasz skan lub foto obu stron dowodu rejestracyjnego i formularz mailem na przykład do TUV płacisz (można też gotówką) i za jakiś czas - do 2-3 tyg zdaje się dostajesz naklejkę.Kolor zależy od rocznika i spełnianej normy emisji spalin.
http://www.tuev-nord.de/d...mwi_PL_8749.htm tu masz masę informacji na ten temat po polsku.
Koszt. dla pojazdów z zagranicy 12,5 EUR. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
|