|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Zaświeca sie kontrolka od ładowania i nie dział |
Autor |
Wiadomość |
aska
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,9D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-08-2013, 13:50 [Cari 1.9TD] Zaświeca sie kontrolka od ładowania i nie dział
|
|
|
Mam nadzieje, że ktoś bedzie potrafił mi pomóc...
Mam problem z moją Cari. Ostatnio w czasie jazdy zaświeciła mi się kontrolka od ładowania i przestał działać obrotomierz. Po powrocie do domu tata posprawdzał mi wszystko i nic tam nie znalazł, a wolałabym sie zorientować w temacie zanim oddam samochód do naprawy. Dodam, że jak samochód trochę postał to wszystko zaczęło działać i po zrobieniu jakiś 20 km znowu to samo sie zrobiło. Dziś wszystko było w porządku, po przejechaniu jakiś 10 km i ok 30 minutowym postoju, chciałam ponownie uruchomić samochód zaświeciły sie wszystkie kontrolki, po chwili zbladły i rozładował sie akumulator.
Moze ktoś sie orientuje gdzie szukać tego przyczyny.
Z góry dziekuje za kazdą pomoc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-08-2013, 15:51
|
|
|
Zacznijcie od sprawdzenia napięcia ładowania alternatora, jezeli nie będzie na poziomie 14.4V, to sprawdzcie połaczenia masowe pomiędzy karoserią a skrzynią biegów/silnikiem, jezeli będa OK, to najprawdopodobniej alternator do regeneracji. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
xman90
Nowy Forumowicz
Auto: mazda xedos
|
Wysłany: 08-09-2013, 21:49
|
|
|
nie wiem czy problem aktualny, i czy w dieslu będzie tak samo(ale myślę ze podobnie)
Wiązka od alternatora biegnie do akumulatora, ale w pewnym momencie(u mnie w 1.8 115km pod obudowa filtra powietrza) od tej wiązki odchodzi kilka przewodów na pewno od alternatora, od czujnika ciśnienia oleju i bardzo prawdopodobnie ze od jakiegoś czujnika obrotów, i tam te przewody łącza się z wiązka która idzie już do kabiny samochodu, łączą się za pomocą kostki która u mnie była totalnie zaśniedziałą i miałem podobne problemy i anomalie licznika, ja załatwiłem to lutownica i termokurczkami bo wtyczka mi się w rekach rozsypała |
|
|
|
 |
|
|