Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja działa chwile
Autor Wiadomość
gucio691 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2011, 21:10   Klimatyzacja działa chwile

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum mam pytanie :

Posiadam mss 1,9 did z 2003r i w nim nie dziła prawidłowo klima tz spręzarka załancza się na chwile 2 sekundy i się wyłancza nie zależnie od tego czy guzik klimy jest włączony czy nie czynnik został dzisiaj sprawdzony i dobity brakowało 30 to jest bardzo mało ale nie pomogło dalej jest tak samo załancza sie na chwile i sie wyłancza wentylator sie nie włancza w tym czasie a chyba powinien co moze byc przyczyna takiego zachowania prosze o pomoc

szkuba 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Wysłany: 21-05-2011, 22:55   

w układzie klimatyzacji są trzy czujniki:
- temperatury czynnika na sprężarce - taki bardziej termostat
- ciśnienia obwodu niskiego i wysokiego ciśnienia na osuszaczu, działające również zero - jedynkowo
- temperatury na parowniku - zwykły termistor
całością czyli częstotliwością załączania sprężarki steruje ECU na podstawie wydaje mi się głównie tego termistora, ale nie można również wykluczyć że któryś z pozostałych przełączników powoduje wyłączanie sprężarki :( W serwis-manualu części 55 są procedury testowania pracy klimatyzacji, choć przyznam szczerze że niestety brakuje tam np. algorytmu pracy klimatyzacji.

gucio691 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-05-2011, 09:12   

Witaj pobawiłem sie wczoraj troche tą klima i doszłem do takich wniosków :

Wentylator sie wogule nie właczał sprawdziłem go na ostro i działa idzie do niego kostka dwu pinowa czarny i niebieski kabel a w kostce od wiatraka jest trzy piny czerowny nienieski i czarny jak podam napiecie na czerwony i czarny to wentylkator działa a podłączone jest na czarny i niebieski niebieski idzie na czujnik temperatury taki w rurce i z niego idzie kabelek do czerwonego to by było na tylke w kwesti wiatraka

jeli wyjmę przekaznik od sprezarki i podam napiecie na styk to sprezarka działa zrobiłem tak ze chodziła przez chwile na ostro i po jakies 30 sekundach było psyk jakiś zawór zbił cisnienie z układu co moze byc zapchane albo mało drozne ze tak sie dzieje jest tam jakis problem z cisnieniem

pytanko czy jak sie włączny klime to wentylator powinien odrazu dziać

ajeżeli chodzi o czujniki to znalazłem tylko jeden na parowniku chyba obok akumultora czteropinowy jak go mostkowałem to było tak samo czyli sprezarka tylko pykneła na sekunde jak jiest odpiety to sie nie załancza nie ma też różnicy czy włącznik klimy jest włączony czy nie i tak pyka tak samo

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2011, 12:34   

a mi się wydaje że tak to ma być
ile jeździsz tym samochodem?? bo piszesz, że jesteś nowy na forum

klima w tym samochodzie to niestety nie klimatronic ;-)

u mnie od zawsze to tak działa, że ona pracuje etapami - podziała ze 3-4 sekundy (nie wiem bo nie mierzyłem) w tym momencie obroty silnika podskakują trochę a następnie się wyłącza i obroty spadają. Stwierdziłem że tak to ma być bo dmucha zimnym...
może oto Ci chodzi?? i o jakim wentylatorze mówisz??

ogólnie wieje Ci zimnym powietrzem czy nie??

gucio691 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-05-2011, 12:54   

Jeżdze pół roku chodzi mi o wentylator na chłodnicy

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2011, 12:59   

nie wiem czy powinien się uruchamiać wentylator bo co to ma do klimy :)

a co z tym zimnym powietrzem - dmucha?
i dopiero teraz Ci ta klima się tak zachowuje??

gucio691 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-05-2011, 13:20   

No własnie wiatrak do klimy ma duzo przeciez chłodzi on chłodnice klimy a własnie nie dmucha zimnym tylko letnim i u mnie ona załancza sie tylko na jedna swkunde a powinna na pewno dłużej

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2011, 13:36   

nawet nie wiedziałem że jest jakiś wiatrak do klimy - on ciągnie z kanałów nawiewu.
u mnie jak chce włączyć klime to muszę najpierw włączyć wentylator nawiewu choćby na I stopnień i wtedy dopiero klima działa.

no u mnie na dłużej niż sekundę się załącza ale nie dłużej niż na 3-4 sekundy i nie powiem żeby wiało mega zimnym - też jest to raczej takie zimne - przy upale powyżej 30 stopni to już tak sobie to chłodzi - musze wtedy mieć nawiew na 4 włączony.

Może u mnie też jest jakiś problem :-)

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 24-05-2011, 15:06   

gucio691 napisał/a:
No własnie wiatrak do klimy ma duzo przeciez chłodzi on chłodnice klimy a własnie nie dmucha zimnym tylko letnim i u mnie ona załancza sie tylko na jedna swkunde a powinna na pewno dłużej

Do chłodnicy klimatyzacji jest osobny wentylator umieszczony między zderzakiem a chłodnicą.

Klima w SS działa tylko po przełączeniu dmuchawy w kabinie na co najmniej poz. "I" .

Jak masz dmuchawę nawiewu na "0" to nie świeci się podświetlenie gwiazdki na przełączniku więc i klima nie działa.

Jak czytam wasze posty to nie mogę zrozumieć komu o co chodzi - wentylator chłodnicy m wentylator chłodnicy klimatyzacji czy wentylator dmuchawy w kabinie mam wrażenie że każdy o czym innym pisze.

W SS są trzy wiatraki - klimy między zderzakiem a chłodnicą, chłodnicy - między chłodnicą a silnikiem no i dmuchawa w kabinie.

A co do działania klimy - u mnie normalnie prawie jej nie czuć - dopiero jak się nawiewy centralne otworzy i puści dmuchawę na "I" to mniej więcej po minucie czuć jakby ręce do lodówki włożył.
Wentylator na chłodnicy klimatyzacji uruchamia się od razu i działa prawie cały czas jeśli pokrętło regulacji temperatury jest skręcone na minimum.

Chociaż muszę powiedzieć że nie wiem czy na tym pokrętle nie ma jakiegoś dodatkowego przełącznika przy minimum bo jak się podniesie chociaż o jedną kreskę wyżej to już jakoś sporo cieplejsze powietrze jest mam wrażenie.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2011, 15:18   

czy z tą lodówka to nie przesada ?? jaka w ogóle powinna być temperatura w kanale przy otworze wylotowym podczas działania klimy na maksa?? jak tak czytam to coś mi się zdaje że moja słabo chłodzi.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 24-05-2011, 15:25   

drtymf napisał/a:
Wentylator na chłodnicy klimatyzacji uruchamia się od razu i działa prawie cały czas jeśli pokrętło regulacji temperatury jest skręcone na minimum.
U mnie tak było jak miałem za duże ciśnienie w układzie.
Wynik pomiaru temperatury to 8,6 na kratkach nawiewu, a po pełnym serwisie klimy 7,5 ale dzień był dość chłodny :) (18 stopni temperatury otoczenia).

gucio691 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-05-2011, 08:15   

I co było przyczyna za dużego ciśnienia ???

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 25-05-2011, 08:34   

gucio691 napisał/a:
I co było przyczyna za dużego ciśnienia ???
Za duże ciśnienie :) Prawdopodobnie albo przy poprzednim serwisie klimy ASO za dużo nabiło, albo wilgoć, która jednak się przedostaje do czynnika zwiększyła jego objętość.

Przypomniało mi się że brat też miał ten problem i u niego ciśnienie było OK tylko czujnik ciśnienia miał błąd. Też wentylatory chodziły ciągle i włączały się nawet w zimie przy -20 po 30 sekundach od uruchomienia samochodu :) Po wykasowaniu błędu i poprawieniu styku którejś kostki ten błąd już nie wyskakuje.

gucio691 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-05-2011, 08:41   

U mnie jest tylko jeden wentylator na chłodnicy i czynnik był sprawdzany dopity na 680mg a jak sie bawiłem przekaznikiem sprezarki i podałem mu napicie zeby działala ciagle to po 30 sekundach zadziałał zawór bezpieczeństwa na spreżarce i zrzucił troche czynnika także powino być teraz ciśnienie mniejsze a jednak nie działa

[ Dodano: 25-05-2011, 08:44 ]
Pojade zaraz do serwisu klimy zeby odessac czynnik i wyjme osusacz z czujnikiem moze tam jakis syf siedzi

[ Dodano: 25-05-2011, 13:36 ]
Po wymianie osuszacza jest dalej tak samo ma ktos moze jakies inne pomysły jak przepiołem w kostce od wentylatora piny to chodzi cały czas wetylator i wtedy jak podam zasilanie na sprezarke to chłodzi super ale to bardzo drastyczne i kiedys cos moze spuchnać

bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Wysłany: 26-05-2011, 22:11   

Może spróbować wyjąć filtr pyłkowy i zobaczyć jak zachowa klima bez niego .

Odpowiedz do tematu