Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poduszki skrzyni biegów
Autor Wiadomość
Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2010, 21:20   Poduszki skrzyni biegów

Witam. Dręczy mnie rodzaj buczenia w kabinie podczas jazdy z obrotami na poziomie 1700. Buczenie występuje od "trójki" do góry nie zależnie od obciążenia z lekkim nawet dodawaniem gazu. Powiem szczerze, że w mojej historii z motoryzacją takie coś nie występowało w żadnym innym samochodzie benzynowym. Druga sprawa to sprawa szarpania samochodu przód-tył podczas zmian biegów 1-3. Mam wymienione dwa wahacze z wszystkimi gumami. Dlatego postanowiłem sprawdzić wzrokowo poduszki skrzyni. Niestety nie widać na nich żadnych uszkodzeń. Pierwsza poduszka "pełna" jest w idealnym stanie, druga "dziurawa" ta najdalej od silnika jest lekko opadnięta, ale nic po za tym. Co z tym fantem zrobić ?

ig_or 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Wysłany: 06-09-2010, 14:35   

Też mam podobne objawy. Nie wiem czy dotyczy to tego samego buczenia, ale mam podobny efekt przy około 1500 obr na biegach głównie 2 i 3. Przy wejściu na wyższe obroty buczenia nie słychać. Wymieniłem poduszki te pod silnikiem (same wkłady) ale natężenie buczenia w żaden sposób się nie zmieniło. Zastanawiam się jeszcze nad poduszkami górnymi - nie widać na nich zużycia, ale mimo to czasami przy nagłym wciśnięciu sprzęgła mam wrażenie że silnik wyskoczy spod maski :)

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

Budrys 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2010, 14:46   

ig_or napisał/a:
Też mam podobne objawy. Nie wiem czy dotyczy to tego samego buczenia, ale mam podobny efekt przy około 1500 obr na biegach głównie 2 i 3. Przy wejściu na wyższe obroty buczenia nie słychać. Wymieniłem poduszki te pod silnikiem (same wkłady) ale natężenie buczenia w żaden sposób się nie zmieniło. Zastanawiam się jeszcze nad poduszkami górnymi - nie widać na nich zużycia, ale mimo to czasami przy nagłym wciśnięciu sprzęgła mam wrażenie że silnik wyskoczy spod maski :)

A w jakim stanie miałeś poduszki pod skrzynią ? Było widać jakieś zużycie ? Miałeś takie szarpanie autem jak opisuję w pierwszym poście ?

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-09-2010, 14:53   

Nie wiem jak jest w GDI ale u mnie są 2 poduszki na belce pod silnikiem i 2 po bokach u góry. Wymieniłem te dwie na dole - było widać że guma jest pourywana. Efekt wcześniej był taki że przy nagłym puszczeniu gazu lub wciśnięciu sprzęgła szarpało autem i było słychać lekkie puknięcie. Teraz po wymianie tych 2 na dole jest lepiej, ale jeszcze nie tak jakbym tego oczekiwał. Tak czy inaczej buczenie pozostało.

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

Budrys 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2010, 15:07   

Też mam dwie na dole ta bliżej przodu samochodu jest pełna. Natomiast tylna nie, jak chwycę ręką za skrzynie to bez problemu ruszam nią na boki. Zastanawiam się czy nie dać pełnego wkładu do tyłu. A gdzie kupowałeś wkłady ? Sam jw wymieniałeś ?

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-09-2010, 15:14   

Wkłady kupiłem od Japaneze (Marek Malik, tel.42 215 44 02). Wymieniał mi je mój znajomy mechanik - niezbędna prasa do wprasowania nowych wkładów. Przy montażu ważne jest aby oś poduszki była zamontowana dokładnie tak jak w oryginale - dokładnie jak to ma być masz narysowane w wrokshop manualu. Dodam jeszcze że po wymianie wzmogły się drgania odczuwalne wewnątrz - z tym jeszcze nie udało mi się uporać.

ig_or - 3Miasto

Budrys 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2010, 15:54   

Ok. dzięki, będę się kontaktował. A nie wiesz jak twój kolega mechanik to wymieniał ? czy wyciągał cała belkę z dwoma poduszkami ?

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-09-2010, 15:58   

Wystarczy odkręcić łapę poduszki od belki - nie ma potrzeby wyjmowania całej belki :)

ig_or - 3Miasto

przemekx303 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Wysłany: 06-03-2011, 16:25   

Witam , podepnę się pod temat.
W moim GDI mam do wymiany poduszki na pewno przednią i tą pod filtrem(lewą) i pewnie tylną(tej nie sprawdziłem) czy ktoś wie jakie mają śr. poszczególne wkłady poduszek i czy te pasują http://tedgum.pl/sklep/in..._1007_2107_5444

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 27-03-2011, 09:36   

Podłączam się do pytania :)

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

przemekx303 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2011, 13:33   

jak przyjadą to dam znać i może jakieś fotki wrzucę , ale jak na razie to już 2 tygodnie jadą , dwie wzdłużne ori hyundai , a prawa mitsubishi

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Wysłany: 24-04-2011, 14:36   

Odświeżę temat bo może kolega zapomniał :D
Gdyż nadal jestem zainteresowany czy te poduchy pasują czy jednak szukać gdzie indziej

przemekx303 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-04-2011, 21:12   

nie zapomniał . Poduchy jeszcze nie dojechały , sprzedawca na początku pomylił adresy i teraz tak się ciągnie, choć podobno miały już wyjechać we wtorek może święta a może znowu coś po drodze się zje...ało . Jak je dostanę to na pewno dam znać

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Wysłany: 27-04-2011, 07:56   

Czyli sprzedawca nierzetelny, poczekamy zobaczymy. Jak będą pasić to też zamówię i zobaczymy ile ja będę czekał :)

przemekx303 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2011, 00:08   

opinie ma bardzo dobre i dużą wiedzę na temat miśków (pewnie już wiadomo o kogo chodzi) , choć czasami "lubi" nawalić z przesyłką , na szczęście jestem cierpliwy , ale mój misiek już coraz mniej :D :D :D

Odpowiedz do tematu