Carisma, naglosnienie. |
Autor |
Wiadomość |
maxblink
Mitsumaniak own3r!
Auto: Passat B6 1.9
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2010, 20:08 Carisma, naglosnienie.
|
|
|
Witam, mam taki problem z radiem - mianowicie, gra kiedy chce ;/ z reguly jak jest wilgotno albo pada deszcz to gra... jak jest sucho - z reguly nie gra. Wyglada to tak jakby tracilo napiecie, bo caly wysietlacz gasnie. Ma ktos jakas rade na to, w czym moze byc problem ? Czy mozliwe ze gdzies kabel sie rozlacza ? [przy kostce raczej wszystko jest okej, znajomy sprawdzal - i podobno gra... a co dalej tam jest to ... nie mial czasu na rozebranie calosci;/] |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 29-04-2010, 15:00
|
|
|
Hello, a jaki model radia posiadasz ?
Który wyświetlacz gaśnie ? |
|
|
|
 |
maxblink
Mitsumaniak own3r!
|
Wysłany: 29-04-2010, 19:27
|
|
|
tzn. to model radia raczej nie gra roli ... sprawa ma sie tak ... ze ono sie poprosu wylacza, nie to ze sam wyswietlacz ... a cale radio [aby jedna dioda widze ze sie pali - moze jakos malo zasilania idzie ?] |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 30-04-2010, 09:09
|
|
|
Będzie ciężko przez inet odpowiedzieć na takie pytanie bez szczegółów instalacji.
Najlepiej jak podjedziesz z tym do zakładu CA tam Ci pomogą - przyczyn może być wiele - od przetartej izolacji na kablu głośnikowym do uszkodzenia radia włącznie.
Pozdr. |
|
|
|
 |
maxblink
Mitsumaniak own3r!
|
Wysłany: 30-04-2010, 18:41
|
|
|
Radio dziala na 100% bo w domu pod zasilaczem ATA gra dobrze ;]
No nic, moze mi sie uda jakos w necie - wyszukac info co moze byc powodem ;]
podziekowal za odp:) |
|
|
|
 |
magiczny89
Mitsumaniak ZaWsZe SpOkO

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD
|
Wysłany: 04-09-2010, 00:38
|
|
|
Podłącze się do tematu.... Mianowicie po zmianie głośników w Cari na mocniejsze i podłączeniu ich pod wzmacniacz oraz radyjko Alpine CDE-9870R pojawił się problem po pewnym czasie od montażu. Radyjko po włączeniu samo się wyłączało i włączało a teraz nie działa... Moje pytanie brzmi co może być tego przyczyną??? |
|
|
|
 |
maxblink
Mitsumaniak own3r!
|
Wysłany: 03-10-2010, 19:39
|
|
|
moj problem zostal rozwiazany:)
1. slaby akumulator, dlatego jak dawalem glosniej to gaslo
2. brak masy~~ |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 26-06-2011, 22:33
|
|
|
Podepnę się pod temat....
Planuje wymianę głośników w mojej Cari i zastanawiam się jakie włożyć ( nie jestem audiofilem, chodzi mi o poprawę dźwięku, gdyż u mnie są fabryczne, wysłużone głośniki ).
Moje pytania to:
1. Czy z tyłu obok półki maskownice trzymają się tylko na jakieś wciski-zatrzaski itp ( jeżeli tak, to jak je zdjąć niczego nie uszkadzając ) oraz jakiej wielkości standardowo tam siedzą głośniki?
2. Co sądzicie o sprzęcie Car Audio firmy peiying ?
Posiada ktoś ich głośniki ??
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi... |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-06-2011, 13:39
|
|
|
kamir napisał/a: | 2. Co sądzicie o sprzęcie Car Audio firmy peiying ?
Posiada ktoś ich głośniki ?? |
Odradzam, chińszczyzna...
Podaj jaką masz kwotę do wydania, to zaproponujemy jakiś rozsądny zestaw. Wymieniasz przód + tył czy tylko tył? |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 27-06-2011, 13:58
|
|
|
myślałem, żeby komplet wymienić ponieważ słyszałem, że peiying nie jest zły a z tej firmy bym się zmieścił w 150 PLN za kpl przód + tył.
Jeżeli nie, to może w 1 miesiącu tył a w kolejnym przód.... mogę dać około 150 pln jeżeli będzie coś naprawdę dobrego zastanowię się nad większą kwotą ale Cytat: | nie jestem audiofilem, chodzi mi o poprawę dźwięku, |
I jak z moim 1-szym pytaniem o demontaż i wielkość tylnych głośników? |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-06-2011, 18:59
|
|
|
kamir napisał/a: | myślałem, żeby komplet wymienić ponieważ słyszałem, że peiying nie jest zły |
Głowy pourywam za rozpowiadanie takich bredni Szkoda kasy, trochę to poburczy, niby może głośniej niż oryginalne nagłośnienie, ale jakość będzie na zdecydowanie niższym poziomie.
Rozumiem, że z przodu będziesz chciał wsadzić coś w miejsce oryginalnych 10cm głośników? Lepszym wyjściem będzie zrobienie otworów w drzwiach i wsadzenie czegoś normalnych rozmiarów (16cm), ale nie wiem, czy się na to zdecydujesz. Ogólnie szkoda wydawać jakieś większe pieniądze na tak małe głośniki, bo i tak nie zagra to tak jak powinno.
kamir napisał/a: | I jak z moim 1-szym pytaniem o demontaż i wielkość tylnych głośników? |
Ja mam Cari poliftową, więc nie odpowiem, ale całkiem prawdopodobne, że siedzą tam już normalne 16cm głośniki.
No i ogólnie za 150zł ciężko kupić nawet 1 komplet przyzwoicie grających głośników. Z tańszych zestawów zawsze polecane były Helix'y z serii Dark Blue, możesz się nimi zainteresować. W chińszczyznę zdecydowanie nie ma co się pchać, bo dużo nie zyskasz, a wręcz nawet stracisz (jakość, pieniądze).
Pomyśl więc na razie nad zestawem na tył, a w przyszłości może zechcesz coś więcej się pobawić z przodem. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 27-06-2011, 19:05
|
|
|
A co myślisz o JBL GTO6507C??
Mam możliwość kupić takie używane
Ewentualnie są Hertz DCX 165 za 150 pln nówki...
Drzwi nie za bardzo chcę dziurawić...
A może się ktoś wypowiedzieć kto ma Cari sprzed liftu odnośnie tych tylnych głośników ( jakie są i jak się demontuje maskownice, żeby się do nich dostać ) ?? |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-06-2011, 19:33
|
|
|
Tych JBL'i nie słyszałem, ale Hertze powinny jakoś zagrać. Nigdy jednak nie byłem zwolennikiem głośników współosiowych, lepiej się sprawdzą komponentowe DSK, ale musiałbyś gdzieś zamontować gwizdki i zwrotnice. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 27-06-2011, 20:10
|
|
|
No i właśnie to jest problem. Jak pogodzić jakość z ceną...
A jakich producentów głośników możesz jeszcze polecić a jakich na pewno odradzić?? |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 28-06-2011, 00:04
|
|
|
Sory że się tak wam wtrącę w dyskusję ale osobiście będę zmieniał głośniki na te tutaj
http://allegro.pl/hertz-d...1664349239.html
słyszałem Je jak graja w wersji "jajko" i dzwięk jest czysty i bas całkiem sobie radzi jak na moje wymogi to ani wzmacniacza nie potrzeba ani tuby
Tak więc głośniki do przemyślenia pozdrawiam |
|
|
|
 |
|