|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] piszczenie układu kierowniczego |
Autor |
Wiadomość |
michal88
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 B+G
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-05-2012, 13:38 [Cari 1.6] piszczenie układu kierowniczego
|
|
|
Witam,
mam problem z układem kierowniczym. Przeczytałem kilka postów w tym temacie na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi. Podczas kręcenia kierownicą, słyszę charakterystyczny dźwięk (skrzypienie, piszczenie). Sprawdziłem poziom płynu wspomagania i okazało się, że go tam praktycznie nie było - uzupełniłem. Po przejechaniu ok. 200 km problem cały czas aktualny, a piszczenie układu nasila się przy wysokiej temperaturze. Dodam, że dźwięk słyszę przy włączonym i wyłączonym silniku przy próbie skrętu kierownicą.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ma pomysł jak sobie z nim poradzić?
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 05-05-2012, 13:50
|
|
|
Może to być łożysko górnego mocowania amortyzatora (chrobotanie), ewentualnie pasek (piski) lub pompa od wspomagania . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
michal88
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 B+G
|
Wysłany: 05-05-2012, 21:39
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Może to być łożysko górnego mocowania amortyzatora (chrobotanie), ewentualnie pasek (piski) lub pompa od wspomagania . |
To raczej nie chrobotanie... wygląda to tak, jakby tam się jakieś gumy ocierały, taki nieprzyjemny dźwięk przerywany. Pasek i pompę bym odrzucił, gdyż sytuacja ma miejsce również podczas postoju, przy wyłączonym silniku.
Nie znam się na tym, ale czy przy braku płynu do wspomagania istnieje możliwość jakiegoś zatarcia układu lub jego zapowietrzenia?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-05-2012, 15:36
|
|
|
michal88 napisał/a: | czy przy braku płynu do wspomagania istnieje możliwość jakiegoś zatarcia układu lub jego zapowietrzenia? | Tak. |
|
|
|
 |
|
|