Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:16
OII zadyszka
Autor Wiadomość
tommay 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0DiD Intense+
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-07-2011, 20:20   OII zadyszka

Witam,

miałem dzisiaj taką przypadłość: jechałem autostradą przez około 2h, z czego ostatnie 15-20min na pełnym bucie i po zjeździe z autostrady samochód stracił moc, pozwalał jechać tylko 40-50 km/h, nie mając żadnego przyśpieszenia. Tak jakby mu turbo nawaliło...

Dokulałem się do serwisu w Łodzi, podłączyli Outka na kompa i okazało się że przegrzałem turbinę. Skasowali błąd w komputerze i auto zaczęło jeździć jak dawniej. Pracownik serwisu powiedział, że tak się zdarza i zalecił mi:

1). o czym nie wiedziałem: nie dusić non-stop na autostradzie, ale jechać raz szybciej raz wolniej, to turbina sobie odpocznie i się nie przegrzeje

2). o czym wiedziałem: po ostrej jeździe nie wyłączać od razu silnika, ale dać mu popracować na wolnych obrotach przez 2min i dopiero wtedy wyłączyć silnik. To bardzo dobra praktyka oszczędzająca stan silnika. A po uruchomieniu zimnego silnika też chwilę poczekać zanim się ruszy... :-)

Salon w Łodzi polecam... a uwagi może wam się kiedyś przydadzą.

ps. w momencie awarii na komputerku nie wyświetlił się żaden komunikat, ani żadna kontrolka.. nic, tak jak zwykle...

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 08-07-2011, 21:31   

tommay napisał/a:
1). o czym nie wiedziałem: nie dusić non-stop na autostradzie, ale jechać raz szybciej raz wolniej, to turbina sobie odpocznie i się nie przegrzeje
:shock: nie raz jechałem kilkaset kilometrów z prędkością 140 i więcej i nic się nie przegrzewało.
tommay napisał/a:
po ostrej jeździe nie wyłączać od razu silnika
a to oczywista oczywistość i faktycznie może spowodować kuku.

MetalMania 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.4 MT
Wysłany: 08-07-2011, 22:00   

tommay napisał/a:
To bardzo dobra praktyka oszczędzająca stan silnika

silnik jak silnik, ale turbo na bank :-)

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 09-07-2011, 00:27   Re: OII zadyszka

tommay napisał/a:
Salon w Łodzi polecam...
A który bo są dwa, jeden na Liściastej drugi na Rzgowskiej.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 10-07-2011, 00:41   

Ja mialem podobnie .w czwartek w nocy outek najpierw 2 razy stracil moc po resecie poszedl dalej a po kilunastu km kontrolka silnika sie zapalila i :butthead: Stalem w polu do rana czekajac na lawete bo balem sie jechac no i zawiezli mnie do lodzi na lisciasta .tam mili panowie jak tylko przyszli do roboty to wzieli go na muta i okazalo sie ze trzeba wgrac n owe oprogramowanie ,po 7 godz postoju pomknolem dalej do belgii i powiem wam ze misiek szedl jak burza rewelacja.malo spalil srednia 7,8 l non stop tam gdzie mozna(140/godz lub wiecej) tylko dlaczego trafilo mnie pod lodzia w nocy wczesniej nic nie wskazywalo na problemy.tommay maly wlos a bysmy sie spotkali :badgrin: .ja tez polecam serwis Satall w lodzi i pozdrawiam panow z serwisu.sory za pismo ale nie mam pl znakow

tommay 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-07-2011, 20:44   

lexus napisał/a:
Ja mialem podobnie.... tommay maly wlos a bysmy sie spotkali

na liściastej byłem, i w serwisie powiedzieli mi że czasami to się zdarza (pewnie Ciebie mieli na myśli he he), co za zbieg oko...

ciekaw jestem czy zdarzy ci się podobnie znowu po tej przeinstalce systemu.. sami ci ją zaproponowali? czy to się trzeba zapytać? skąd wiadomo jaką wersję systemu się ma... ?

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 13-07-2011, 13:19   

Po zmianie programu zrobiłem już ponad 2,5 tyś.i jest rewelka przy 130km/godz spalanie 7,6 l. dobrze przyspiesza jakby miał boxa :badgrin: :doubt: i generalnie zero problemów.z reguły włączam tempomat i non stop jade .Poprzednio pytałem w serwisie o zmiane oprogramowania to powiedzieli że mam nowe .Słyszałem że był nowy soft poprawiający pracę ,no ale jak mówią że jest nowy to skąd mogłem wiedzieć .No i nie wiem dlaczego wgrali za darmo nowy soft może było wezwanie do naprawy OII. Chyba że 150 zł za podłączenie MUT w tym sie mieści też nowy sofft . ja nic nie sugerowałem co do wymiany sofftu nawet nie byłem przy aucie .jak skończyli (po jeżdzie próbnej) pan mnie poprosił i powiedział co zrobili.W każdym razie szacun.

Komarecki 
Forumowicz
Komar

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 13-07-2011, 17:46   

Możesz powiedzieć ile w ASO kosztują takie usługi jak zmiana softu ?

tommay 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-07-2011, 20:12   

kolega lexus miał wymienione w ramach usługi podstawowej, która kosztuje 150zł brutto. Moja sprawa kosztowała mnie dokładnie tyle samo.

nic szkodzi zadzwonić i się zapytać...

Odpowiedz do tematu