Przednia szyba paruje ale tylko od strony kierowcy :-( |
Autor |
Wiadomość |
winter1986
Forumowicz

Auto: Galant GLS 2.0 kombi 1998 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 86 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 24-11-2007, 13:31 Przednia szyba paruje ale tylko od strony kierowcy :-(
|
|
|
Wiem że temat parujących szyb w galancie był już poruszany ... ale nie znalazłem na forum nic o parowaniu przedniej szyby z jednej strony. Mój problem polega na tym, że: gdy wsiadam do auta i mam wszystkie szyby równomiernie zaparowane to oczywiście włączam ogrzewanie przedniej i tylnej szyby no i nawiew na przód ... po chwili wszystkie boczne szyby i tylna ładnie odparowują a połowa przedniej (od pasażera) nieco później, strona od kierowcy cały czas pozostaje zaparowana (może nie tak jak na początku - gdy wsiadłem do auta, ale jednak dalej mało widać) ... kombinowałem już z nawiewami na różne sposoby i nie daje to efektów ... zastanawiam się czy może to być przez przewód doprowadzający powietrze na przednią szybę ? może trzeba jakoś go przeczyścić czy coś ? może jest tam jakiś filtr czy co ? ... z filtrem kabinowym to nie ma wiele chyba wspólnego, zresztą filtr kabinowy był wymieniany w marcu ... czy ktoś ma też taki problem w swoim galancie ? ... zacząłem sie też ostatnio zastanawiać czym jest ta kratka w bagażniku wersji kombi ... mam na myśli kratkę po prawej stronie bagażnika mniej więcej 10 cm pod prawą boczną szybą bagażnika ... czy to jest też jakiś nawiew ? |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2007, 17:33
|
|
|
to moze byc kwestia rozszczelnionej rurki doprowadzajacej powietrze na te strone szyby.moze byc tez kwestia tego ze ta czesc szyby jest jest bardziej brudna(jesli w aucie jest lub bylo palone to masz odp dlaczego tak sie dzieje ze paruje zreszta jest tez wiele innych powodow zabrudzenia szyb(jak oddychasz wszystko leci na szybe jesli jest brudna to para juz tam zostaje osiadajac na tlustej brudnej szybie)... parowanie szyb w Galu to powszechny problem zreszta chyba nie tylko w ta marka ma z tym problem !
jesli chodzi o te klapke to kazde auto ma cos takiego pod zderzakiem to wentylacja... jak wieje i jest cicho to mozna czasem uslyszec jak "stuka" porusza sie... |
|
|
|
 |
winter1986
Forumowicz

|
Wysłany: 24-11-2007, 20:17
|
|
|
szyby na 100% nie są brudne ... też tak myślałem na początku, ale czyściłem je i to nie raz i różnymi środkami ... niestety nie daje to żadnego efektu ... a jeśli przewód się rozszczelnił to jak się do niego można dobrać ?? czy w ogóle da rade się do tego dobrać pod domem i to zreperować ? |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-11-2007, 21:30
|
|
|
1. czy jak tak Ci paruje szyba tylko przed Toba, to jedziesz sam, czy siedzi tez ktos obok??
2. czy dzieje sie tak zawsze, czy tylko jak pada, albo jest bardzo zimno??
Ja generalnie mam tak samo, ale stwierdzilem, ze po prostu szyba paruje od mnie samego .. dlatego wlasnie po stronie kierowcy. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
JaGrab3
Mitsumaniak Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 930 Skąd: Crackoof
|
Wysłany: 24-11-2007, 21:59
|
|
|
Dokladnie tak, i jeszcze budka od liczników pewnie zakłuca obieg i tak sie dzieje... |
_________________ --------------------------------------------------
est: Signum 2.0Turbo , Astra "GSI"
byuo:126p,LADA2103,CIFF-Żaba,Cari 1.6,Gal 2.0 Sport Edition,FROTKA 3.2 V6 Limited Edition
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
 |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2007, 00:15
|
|
|
dziwi mnie troche to ze u was nawet po czyszczeniu szyb paruje... ja po zastosowaniu antifoga zapomnialem o problemie !!! nawet jak wsiadam w deszczu do auta w bluzie na ktora padal deszcz np w drodze do garazu (jakies 30m) to zero stresu nic nie paruje.polecam tez na zime dywaniki gumowe zeby nie wnosic wody i sniegu do fury(tzn zeby nie wsiakalo to wszystko w wykladzine) bo tez sie nie opedzicie od mgly na przedniej szybie
pozdro |
|
|
|
 |
winter1986
Forumowicz

|
Wysłany: 25-11-2007, 11:30
|
|
|
[quote="akbi"]1. czy jak tak Ci paruje szyba tylko przed Toba, to jedziesz sam, czy siedzi tez ktos obok??
2. czy dzieje sie tak zawsze, czy tylko jak pada, albo jest bardzo zimno??
Ad 1 Szyba w sumie mi paruje zarówno jak jeżdżę sam ale i jak siedzi ktoś obok mnie,
Ad 2 Ten problem z parowaniem mam od niedawna (właściwie od kiedy pochłodniało i właśnie dużo pada, wiosną nigdy z tym nie miałem problemów)
Co do dywaników też mam gumowe (cały rok) więc problem dywaników odpada ... ktoś już kiedyś na forum podrzucił pewien pomysł (żeby do auta np. pod fotele wrzucić skarpetki wypełnione żwirkiem dla kotów ... on przecież bardzo pochłania wszelką wilgoć) chyba w przyszłym tygodniu spróbuje, mam nadzieję, że to przyniesie jakiś efekt |
|
|
|
 |
JaGrab3
Mitsumaniak Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 930 Skąd: Crackoof
|
Wysłany: 25-11-2007, 13:30
|
|
|
Ja jeszcze szyb nie czyściłem ;0 |
_________________ --------------------------------------------------
est: Signum 2.0Turbo , Astra "GSI"
byuo:126p,LADA2103,CIFF-Żaba,Cari 1.6,Gal 2.0 Sport Edition,FROTKA 3.2 V6 Limited Edition
Pomoc dla Kamilka
 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 25-11-2007, 16:19
|
|
|
JaGrab3 napisał/a: | Ja jeszcze szyb nie czyściłem |
właśnie ...ja też nie
cuuube napisał/a: | nawet jak wsiadam w deszczu do auta w bluzie na ktora padal deszcz np w drodze do garazu (jakies 30m) to zero stresu nic nie paruje |
mój przypadek, objawia się generalnie tylko, jak auto stoi dłużej na dworze (co najmniej parę godzin) i w momencie wsiadania do samochodu szyby już są mocno zaparowane ... bo np jest temperatura bliska zera.
W momencie gdy wsiadam i szyby są "czyste" to faktycznie już raczej nie parują ... a na pewno nie jest to uciążliwe bo minimalny nawiew wszystko załatwia. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
danielm777 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2010, 09:39 Sposób na zaparowaną szybę
|
|
|
Wątek już dawno nie używany ale może się przyda:
rozwiązanie jest jedno (pewnie nie odkrywam ameryki ) - chodzi o ustawienia nawiewu
Ja wypraktykowałem, że trzeba ustawić nawiew na górny ze źródłem z zewnątrz.
na poniższym zaznaczyłem jak:
Ustawienie pobierania powietrza z wewnątrz przy duże wilgoci spowoduje parowanie już czystych szyb nawet w czasie jazdy!
Jak już mamy szybki czyste to spokojnie można dołożyć nadmuch na nogi do tego. |
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 17-01-2010, 11:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mar111cin
Forumowicz
Auto: galant 2.5 V6 '03
|
Wysłany: 17-01-2010, 10:40
|
|
|
właśnie climatronic robi o tyle źle, że przełącza nawiew na nogi i dlatego szyby parują :/ dlatego lepiej ręcznie nastawić nawiew na szybe i to oczywiście z zewnątrz. Poza tym dobrym sposobem jest włączanie klimatyzacji, ona i tak się nie załączy, ale powietrze będzie szło przez osuszacz i szyby nie będą parowały. Ja dodatkowo staram się załączać klimatyzajcę na przednią szybe i to najlepiej z pełnym nadmuchem (najprościej pierwszy przycisk u góry od prawej na climatronicu) na chwile przed zgaszeniem silnika i wyjściem z samochodu. Wtedy nie widać że szyba jest jakby to powiedzieć "tłusta" ale potraktowanie jej klimatyzacją, sprawi że będzie sucha i jak przyjdziemy ponownie do samochodu to nie będzie zaparowana :] |
_________________ Galant 2.5 V6 2003r. automat +VSI Prins
witaj Gość |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 18-01-2010, 14:18
|
|
|
mar111cin napisał/a: | ale powietrze będzie szło przez osuszacz |
mar111cin, czy wiesz gdzie jest osuszacz i do czego służy?
Bo to co napisałeś mocno mija sie z prawdą. |
|
|
|
 |
florek
Nowy Forumowicz
Auto: galant EA V6
|
Wysłany: 18-01-2010, 23:41
|
|
|
osuszacz dziala tylko przy wlaczonej klimie, ze schladzanego powietrza wytraca sie wilgoc, skrapla sie i ucieka na dwor przez taka rurke to nawet widac jak sie latem wlaczy klime to cieknie spod auta. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 19-01-2010, 12:53
|
|
|
florek, niestety to o czym piszesz to skraplacz. Osuszacz osusza czynnik chłodzący.
Klimatyzacja wysusza powietrze ponieważ gdy przepływa ono przez skraplacz, para wodna wytrąca się na zimnej powierzchni skraplacza. |
|
|
|
 |
mar111cin
Forumowicz
Auto: galant 2.5 V6 '03
|
Wysłany: 19-01-2010, 18:23
|
|
|
sorrka głupi błąd
w każdym razie załączenie klimatyzacji powoduje osuszenie powietrza, sposób dobry. |
_________________ Galant 2.5 V6 2003r. automat +VSI Prins
witaj Gość |
|
|
|
 |
|