|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Sprężarka klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
Maratonczyk42
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16 V
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-05-2011, 11:27 [Cari 1.6] Sprężarka klimatyzacji
|
|
|
Witam,
Posiadam Mitsubishi Carismę, 2002, 1.6 benzyna.
Mam problem z klimatyzacją, a dokładnie ze sprężarka klimatyzacji.
Trzy tygodnie temu dokonałem przeglądu układu klimatyzacji, w którego skład wchodziło:
1. Sprawdzenie szczelności układu;
2. Napełnienie układu czynnikiem chłodzącym;
3. Wymiana filtra kabinowego;
4. Dezynfekcja ozonem.
Wszystko było OK do momentu nadejścia upałów. Trzykrotnie zdarzyło mi się, że gdy auto stało w miejscu nasłonecznionym, podczas wysokich temperatur, klimatyzacja nie załączała się. Zaznaczam, że sprężarka jest sprawna, ponieważ podczas chłodniejszych dni, bądź po postoju w nocy garażu, załącza się.
Sugerowano mi, że odpowiedzialnym za to może być czujnik temperatury umieszczony w sprężarce. Ewentualnie przekaźnik, który nie zawsze przekazuje napięcie do sprężarki. Dzisiaj sprawdzę, czy każdorazowo napięcie dochodzi bezpośrednio do sprężarki, aby wykluczyć ewentualność awarii przekaźnika.
Jeżeli ktokolwiek miał podobny problem i uporał się z nim uprzejmie proszę o radę jak temu podołać.
Pozdrawiam.
Rafał |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 07-06-2011, 16:37
|
|
|
Cześć, dałeś radę z tą klimatyzacją? Ostatnio u mnie w praktycznie takiej samej Cari jak Twoja pojawił się podobny problem... |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
Maratonczyk42
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16 V
|
Wysłany: 15-06-2011, 20:09
|
|
|
Witaj,
zgodnie z zaleceniami osoby dokonującej przeglądu klimatyzacji sprawdziłem, czy któryś z przewodów wchodzących do sprężarki nie jest uszkodzony. Były całe, poprawiłem tylko izolację w jednym miejscu.
Moim skromnym zdaniem winny był czujnik temperatury umieszczony w sprężarce... najprawdopodobniej się zawiesił... bo - odpukać - na chwilę obecną klima działa. Zaobserwowałem również, że któregoś razu, gdy właśnie miałem problem z uruchomieniem klimatyzacji, sprężarka była mocno nagrzana... Może coś złego działo się w jej środku. Bynajmniej teraz jest OK. |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 15-06-2011, 21:06
|
|
|
U mnie poszedł zawór rozprężny, na razie nie mogę go zdobyć jeszcze - więc klima kaput |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
|
|