|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CAxA] Trzpień w krokowcu - do czego służy ? |
Autor |
Wiadomość |
ozzy89
Forumowicz

Auto: Honda Accord CH6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Maj 2010 Posty: 192 Skąd: Paczyna
|
Wysłany: 04-07-2011, 15:05 [CAxA] Trzpień w krokowcu - do czego służy ?
|
|
|
Pewnego razu zaczęły mi ostro falować wolne obroty, więc zajrzałem do silnika krokowego i zauważyłem, że plastikowy trzpień, który znajduje się pod zębatkami jest ułamany. Wyczyściłem wszystko, nasmarowałem i zresetowałem ECU. Obroty już nie falowały, ale były za wysokie (nieco ponad 1000 obr/min). Nie mogłem ich do porządku wyregulować, bo śrubka główna się zapiekła i nie dałem rady jej ustawić. Mam drugą przepustnicę, czystą, bez zapieczonej śrubki głównej, ale niestety ten trzpień też jest ułamany, ale sądzę, że powinno być wszystko ok, ponieważ w mojej starej przepustnicy obroty nie falują. Moje pytanie jest tylko takie, do czego ten trzpień służy ? Wiem, że jest obok niego przykręcona jakaś blokada i tyle. Czy ktoś miał z nim przygody ?
 |
|
|
|
 |
jacek7503
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi sigma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-07-2011, 20:36
|
|
|
Powinieneś odkręcić tą blokadę i wykręcić tą ośkę trzeba ją nasmarować.Ukruszył się kawałek ale jeszcze trzyma na trzech ząbkach.Ta ośka jest zakończona stożkiem i otwiera dodatkowy kanał powietrza poza przepustnicą ,współpracuje z tymi trybikami. |
|
|
|
 |
|
|