zachowanie policji |
Autor |
Wiadomość |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-08-2011, 07:58 zachowanie policji
|
|
|
Słuchajcie czy policja nie musi przestrzegac zadnych drogowych zasad ???
Wczoraj jechałem za nimi przez pół miasta bo akurat jechali w tym samym kierunku.
ciagle i jednostajnie 20km/h. Czy to jest normalne i legalne zeby tak utrudniac ruch drogowy ??? Ani ich wyprzedzic bo ciagła linia cały czas niemal.
Nie tak dawno zostałem zatrzymany do kontroli , dali mi o tym znac swiatłami długimi których nie wyłaczyli nawet kiedy zatrzymałem sie na przystanku. W hamoski sposób razac przez ok 50 metrów jazdy, pomimo tego ze dałem znac ze chce zjechac kierunkowowskazem od razu. |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 06-08-2011, 08:04
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | jechali w tym samym kierunku.
ciagle i jednostajnie 20km/h. |
A czym jechali?
Jak Alfą to wszystko jasne! |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2011, 09:22
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Nie tak dawno zostałem zatrzymany do kontroli , dali mi o tym znac swiatłami długimi których nie wyłaczyli nawet kiedy zatrzymałem sie na przystanku. |
ja bym sie nie zatrzymal
Cytat: | 4. Policjant jadący pojazdem samochodowym może podawać kierującemu pojazdem polecenia do określonego zachowania się za pomocą urządzeń nagłaśniających, sygnalizacyjnych lub świetlnych. |
|
Ostatnio zmieniony przez deenbe 06-08-2011, 09:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 06-08-2011, 09:28
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Nie tak dawno zostałem zatrzymany do kontroli , dali mi o tym znac swiatłami długimi których nie wyłaczyli nawet kiedy zatrzymałem sie na przystanku. | Po pierwsze to nadużycie, po drugie od czego maja koguty/lizaka/etc
Mnie kiedyś próbowali zatrzymać radiowozem ale słabo oświetlonym, było to wieczorem z lekkim zamgleniem, nie zatrzymałem się udając się do najbliższego posterunku policji z zapytaniem czy w tym miejscu mieli jakiś patrol drogówki, okazało się że nikt nic nie wie o patrolu w tamtych rejonach |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 07-08-2011, 11:19 Re: zachowanie policji
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Wczoraj jechałem za nimi przez pół miasta bo akurat jechali w tym samym kierunku.
ciagle i jednostajnie 20km/h. Czy to jest normalne i legalne zeby tak utrudniac ruch drogowy ??? |
Nie jest to normalne, ale nagminne. Jak zatrzymasz taki radiowóz to usłyszysz, że "patrolują" i nie mogą jechać szybciej - to, że powinni odpalić "niebieskie", a nie odpalają to juz inna kwestia .
Jak trafisz jeszcze raz na taką sytuację to wal im długimi - to Ci akurat wolno |
|
|
|
 |
Dj Lexus
Mitsumaniak

Auto: brak
|
Wysłany: 07-08-2011, 11:25
|
|
|
deenbe napisał/a: | rosomak1983 napisał/a: | Nie tak dawno zostałem zatrzymany do kontroli , dali mi o tym znac swiatłami długimi których nie wyłaczyli nawet kiedy zatrzymałem sie na przystanku. |
ja bym sie nie zatrzymal |
To by Cie pogonili (pomimo zapisu w pkt 4), jak powszechnie wiadomo im wszystko wolno. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 07-08-2011, 20:39
|
|
|
Dj Lexus napisał/a: |
To by Cie pogonili (pomimo zapisu w pkt 4), jak powszechnie wiadomo im wszystko wolno. |
Jak im pozwalasz to im wolno... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 08-08-2011, 00:33
|
|
|
deenbe napisał/a: | Dj Lexus napisał/a: |
Jak im pozwalasz to im wolno... |
Nie daj się, przejedź dalej (bardzo ważne) swoim BMW Jak już Ci rozstawią kolczatkę to powiedz że przecież niepoprawnie Cie zatrzymywali i chciałeś zgodnie z prawem podjechać do najbliższego posterunku tylko niestety nie widziałem gdzie takowy jest....
Naprawdę myślisz że to dobry pomysł? Po zatrzymaniu jak się już okaże że np. masz spaloną żarówkę od podświetlania tablicy rejestracyjnej to myślisz że będą ulegli i zostawią Ci dowód w spokoju? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 08-08-2011, 00:52
|
|
|
krzychu, za dużo filmów się naoglądałeś Jaką kolczatkę?
Wyjeśnienie czy trafiłeś na radiowóz, który zapomniał się podświetlić czy przebierańców trwa naprawdę moment. Oni nie stają gdzie się im podoba, a jak podejmują pościg to go zgłaszają... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-08-2011, 01:08
|
|
|
mkm napisał/a: | krzychu, za dużo filmów się naoglądałeś Jaką kolczatkę? |
To tak dodałem żeby ciekawiej zabrzmiało. Swoją drogą tutaj chyba bardziej chodziło o fakt nie zatrzymania się jeśli migają długimi, a nie "kogutami". W takiej sytułacji najlepiej by było wciągnąć telefon i zadzwonić na 112 albo 997 tylko są 2 problemy:
- każdy oczywiście ma zestaw słuchawkowy
- dodzwonienie na oba numery czasem potrafi trwać wieki (2 razy próbowałem i trwało to >10 minut zanim ktoś podniósł łaskawie słuchawkę). |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2011, 07:47
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Naprawdę myślisz że to dobry pomysł? Po zatrzymaniu jak się już okaże że np. masz spaloną żarówkę od podświetlania tablicy rejestracyjnej to myślisz że będą ulegli i zostawią Ci dowód w spokoju? |
Radiowoz raz migał mi jak jechal za mna, jak sie nie zatrzymywalem to wlaczyl sygnal i zjechalem sie zatrzymac. Gadka byla czemu sie nie zatrzymalem? Powiedzialem ze sie zatrzymalem jak dali sygnal i koniec bylo gadki. Jak Ciebie odrazu rzucaja na maske to juz nie moja wina
Jak jezdzisz niesprawnym autem z przepalonymi zarowkami to nie moja wina ze dygasz przy kazdej kontroli.
krzychu napisał/a: | swoim BMW |
W moim BMW sygnalizuje czy sie zarowka od rejestracji przepalila:) |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-08-2011, 09:23
|
|
|
deenbe napisał/a: |
Jak jezdzisz niesprawnym autem z przepalonymi zarowkami to nie moja wina ze dygasz przy kazdej kontroli. |
Mnie jak by chodzi o coś innego. Po prostu każdy jest człowiekiem i jak faktycznie widzę że jedzie za mną radiowóz i daje mi czytelny znak że chce żebym się zatrzymał to się zatrzymam, a nie będę udowadniał kto ma rację. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2011, 09:25
|
|
|
a dla mnie nie sa to jasne sygnaly. Moze nie mam zapalonych swiatel, dlatego mi daja swiatlami? Moze przeciwmgielne wlaczone? |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 08-08-2011, 11:36
|
|
|
Cytat: | Zgodnie z obowiązującą literą prawa polecenia i sygnały mogą być wydawane przez policjanta poruszającego się pieszo, znajdującego się w pojeździe lub na pojeździe, jadącego wierzchem, znajdującego się na pokładzie statku powietrznego (np. helikopter)
Zwróć uwagę! na policjantów, którzy zatrzymują Cię do kontroli drogowej, czy są jednakowo umundurowani, na mundur mogą mieć dodatkowo założoną kamizelkę odblaskową koloru żółtego z czarnym napisem "Policja". Ich radiowóz ma być koloru granatowego, z biały odblaskowym pasem wokół nadwozia. Na przednich drzwiach ma być umieszczony napis "Policja", a z kolei na dachu zamontowana lampa zespolona ze światłami niebieskimi lub niebieskim i czerwonym oraz podświetlany napis "Policja". Ponadto, dla lepszego odróżnienia od innych pojazdów, część radiowozów ma białe drzwi.
Wszystkie policyjne radiowozy muszą mieć numery taktyczne, które składają się z jednej litery i trzech cyfr - umieszcza się je na tylnych błotnikach oraz na dachu. Oczywiście te oznaczenia nie dotyczą radiowozów nieoznakowanych (np: videoradarów, czy samochodów operacyjnych).
Pamiętaj!, że policjant umundurowany w warunkach dobrej widoczności podaje sygnał tarczą do zatrzymywania popularnie zwaną lizakiem lub ręką, natomiast w warunkach niedostatecznej widoczności latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym. Sygnał do zatrzymania może być również podany z jadącego radiowozu przez krótkotrwałe włączenie sygnałów świetlnych i sygnału dźwiękowego o zmiennym tonie. |
http://adrianolek.com/naukajazdy/mandaty.htm
prawo mówi jasno: by Cie zatrzymać Policja powinna włączyć koguty i syrenę
miganie długimi nie jest sygnałem do zatrzymania - jest nawet zabronione przez kodeks drogowy gdyż może powodować oślepianie
legalne mruganie długimi to tylko w celach ostrzeżenia o niebezpieczeństwie..... o jakim niebezpieczeństwie ostrzega mrugająca Policja jadąca za Tobą ??? |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 08-08-2011, 12:22
|
|
|
gulgulq napisał/a: |
legalne mruganie długimi to tylko w celach ostrzeżenia o niebezpieczeństwie..... o jakim niebezpieczeństwie ostrzega mrugająca Policja jadąca za Tobą ??? |
No jak to jakim "uważaj możesz dostać mandat" xd |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
|