Poszarpywanie w trakcie przyspieszania |
Autor |
Wiadomość |
fiszrek
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
|
Wysłany: 30-06-2011, 22:41 Poszarpywanie w trakcie przyspieszania
|
|
|
Od dłuższego czasu borykam się z denerwującym problemem. Otóż w trakcie przyspieszania co jakiś czas silnik przydławia się (mocne szarpnięcia), natomiast wciskając pedał gwałtownie czuć kilkakrotne poszarpywania (delikatne poszarpywania). Dodam że tak samo zachowuje się na gazie jak i na benzynie. Poniżej podam co sprawdziłem i co wymieniłem:
- wymienione świece, przewody zapłonowe, kopułka rozdzielacza i palec rozdzielacza.
- przeczyszczona przepustnica,
- przeczyszczony i sprawdzony zawór EGR,
- sprawdzony komputer, żadnych błędów,
- wyregulowane luzy zaworowe,
Nie mam zielonego pojęcia w czym tkwi ten problem co można jeszcze sprawdzić, myślałem o czujniku położenia wału ale nie wiem jak go zlokalizować, sprawdzić i czy w ogóle by były takie objawy przy jego uszkodzeniu. Zastanawiałem się też nad tym czy nie łapie lewego powietrza ale nie wiem jak to można zlokalizować. Za wszelkie sugestie usunięcia tej usterki będę wdzięczny. |
|
|
|
 |
rzoberto
Mitsumaniak Robert

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2008 Posty: 286 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 30-06-2011, 22:44
|
|
|
Mam podobnie, ale ja jeżdżę tylko na benzynie. Ostatnio przy sprawdzaniu ładowania wyszły wahania, tzn. różnice w prądzie na akumulator. I tak się zastanawiam czy to może regulator napięcia, czy może coś z alternatorem. |
|
 |
fiszrek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-06-2011, 22:51
|
|
|
To raczej nie to bo jeśli by nie ładował to i tak prąd pobierany jest z akumulatora, i do obsługi zapłonu nie potrzeba dużego natężenia prądu (mniej niż żarówka świateł mijania) wiec to odpada. |
|
|
|
 |
rzoberto
Mitsumaniak Robert

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2008 Posty: 286 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 30-06-2011, 23:12
|
|
|
to czemu są wahania w napięciu ładowania.
Aaaa zapomniałem jeszcze dodać, że cały czas obroty falują od 500, 600 do 1000 |
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-06-2011, 23:25
|
|
|
fiszrek, dobrze jak byś dodał jaki masz silnik, bo zgaduję, że 1.6, jak chcesz sprawdzić układ dolotowy to jakiś samostart psikać w okolicach dolotu, jak wzrosną obroty to jest nie szczelność. |
|
|
|
 |
fiszrek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-06-2011, 23:37
|
|
|
Silnik 1.8 SOHC 116KM 4G93. Rozumiem ze taki samostart do disla, pryskać w okolicy przepustnicy, i kolektora dolotowego tylko na wolnych obrotach to robić (800 obr/min) czy wyższych? rzoberto wolne obroty mi nie falują utrzymują sie na 800. |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 231 Skąd: Płock
|
Wysłany: 01-07-2011, 13:41
|
|
|
sprawdz może czujnik położenia wału |
|
|
|
 |
fiszrek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 01-07-2011, 17:45
|
|
|
A jak go sprawdzic i gdzie go szukac? Czy to ten przy pasku rozrzadu? Czy nie bylo by widoczne jego uszkodzenie w bledach komputera? Czy mozna to miernikiem sprawdzić a jesli tak to gdzie można znalesć kostke łączeniowa od tego czujnika? Jutro postaram sie tą szczelnosć sprawdzic.
[ Dodano: 02-07-2011, 21:31 ]
Sprawdziłem dziś szczelność wcześniej podanym sposobem ale jest to niezbyt skuteczne, po tym jak nic nie wykryłem, zrobiłem kontrolowaną nieszczelność i ten sposób nie działa, nie zwiększa się prędkość obrotowa, chyba że przyłoży się tam i psiknie bezpośredni sporą ilość ale i tak wzrost prędkości jest nieduży.
Spróbowałem jeszcze przygięcia elektrod w świecach z 1 mm na 0.8 mm ale dalej poszarpuje ale jakby łagodniej.
Poczytałem trochę na temat czujnika położenia wału i jak by był uszkodzony to takich objawów by nie dawał tzn. auto by nie chciało odpalić albo odpalało i gasło po rozgrzaniu.
Dodam jeszcze że kiedyś samochód lepiej palił tzn. odpalał na benzynie i po 2 sek. sam przełącza się na gaz to palił a teraz gaśnie i musi się rozgrzać żeby zaczął normalnie palić.
Podejżewam że jest to coś z układem zapłonowym, jest to zapłon z rozdzielaczem czyli jest tam jeden tranzystor i jedna cewka którą nie wiem jak można sprawdzić.
[ Dodano: 10-07-2011, 23:11 ]
Dziś się dowiedziałem, że może to być spowodowane nieszczelnością układu wydechowego, tego odcinka miedzy kolektorem wydechowym a katalizatorem. Jest tam takie elastyczne łączenie w postaci harmonijki z oplotem a jakiś czas temu widziałem że ten oplot był w kiepskim stanie, wiec postaram się to sprawdzić. Co wy o tym sądzicie, czy może to być to?? |
|
|
|
 |
rodman26
Forumowicz

Auto: Carisma GDI
|
Wysłany: 28-07-2011, 14:44
|
|
|
Dołącze sie do tematu ponieważ mam tak samo z autem,chce wyprzedzić kogoś lub dodać gwałtownie gazu i zaczyna szarpać co jest poprzedzone zapalającą sie kontrolką engine.Byłem u elektryka i twierdzi że to typowy objaw wadliwej sondy lambdy.Na jutro jestem umówiony na podpięcie sie pod kompa,jak coś sie dowiem to dam znać.Może go w końcu wylecze |
_________________ Siła tkwi w detalach
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-07-2011, 15:31
|
|
|
mrugać.. mrugać... mrugać spinaczem! no chyba, że wersja po 2000r. |
|
|
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 DID
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lut 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-07-2011, 18:33
|
|
|
fiszrek, a wszystkie wężyki i opaski na nich sprawdzone? Może dostaje lewe powietrze. |
|
|
|
 |
kozuch2
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
|
Wysłany: 28-07-2011, 22:26
|
|
|
u mnie było to samo, w trakcie przyspieszania, zamulał a nagle bum i szarpnięcie, działo sie tak bardzo czesto, myslałem głowiłem się i zrobiłem nastepujące czary mary , wymieniłem akumulator, już był leciwy oraz wyciągnełem swiece i wyczyściłem je rozpuszczalnikiem z nagaru, pozniej nauka obrotów, szarpanie ustąpiło całkowicie, a obroty jak falowały tak falują nie mam już siły do GDI :):) mam nadzieję, ze szarpanie nie wróci |
|
|
|
 |
rodman26
Forumowicz

Auto: Carisma GDI
|
Wysłany: 29-07-2011, 23:11
|
|
|
A więc,po wizycie rano u elektryka wyskoczył błąd (cisnienie paliwa) i sprawdził też sonde,na sondzie wyszło że nie żyje! ok!Elektryk poradził wymiane filtra paliwa i wyczyszczenie pompy paliwa z glonów!a kwestia sondy powinna sie zmienić(zrozumiałem że ożyje)Zrobiłem to zaraz po wyjechaniu od niego.Uchachany zadowolony odpalam miśka,pali od razu i jade .Masakra jeszcze gorzej,szarpie,muli i gaśnie.Pojechałem jeszcze raz do innego elektryka który znowu podpiął miśka i zdiagnozował błąd (typu problem z paliwem-awaria)dodam że jak do niego dojechałem o siłach to powrót już był na holu(poprostu auto nie chciało odpalić jak już u niego byłem)zaholowałem autko do domu,sprawdzilem pompe paliwa i paliwo podaje po czy chwile później misiek zaś odpala.Podejrzewam że sonda lambda robi takie jaja ale wole sie skonsultować z kimś zanim bede ładował kase w to auto.Jak ktoś ma jakieś koncepcje to prosze pisać |
_________________ Siła tkwi w detalach
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-07-2011, 23:15
|
|
|
jedna pompa może i podaje paliwo, druga też może podawać paliwo, ale np zamiast 50bar nabija ciśnienie 40bar.
dobrze jak byś podłączył pod evoscana i pomiary robić przy jeździe |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-07-2011, 23:23
|
|
|
Najlepiej zrobić jak napisał Saqu, wielu mechaników magików nie ma pojęcia o GDI. Najlepiej zaopatrzyć się w sprzęt opisany w tym temacie, koszt kabla około 50zł z przesyłką na Alledrogo + soft:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
i samemu zacząć zabawę w diagnostę. |
|
|
|
 |
|