Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukiwanie czujnika wału - falowanie obrotów
Autor Wiadomość
johny09990 
Forumowicz
3 diamenty

Auto: carisma 99'-00 1,6 10
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2011, 20:53   Poszukiwanie czujnika wału - falowanie obrotów

Witam Wszystkich!
Mam problem. Falowanie obrotów na rozgrzanym silniku. Od początku. Wymieniłem rozrząd 2 tygodnie temu u mojego mechanika. Wszystko ładnie zagrało. Jednak drażnił mnie dziwny dźwięk. Mechanik powiedział,że może pasek rozrządu taki odgłos oddaje . Trochę mnie to zdziwiło, ponieważ jak kiedyś mi wymieniał rozrząd założyłem takie same graty, czyli: pasek Mitsuboshi, rolka Koyo, pompa wody GMB. Czyli powinien teoretycznie tak samo pracować. Pogodziłem się z tym i pojechałem. Następnego dnia pokonałem dystans 50km. Na sam koniec podróży zaczęły mi falować obroty od 3 tys. wzwyż . Dojechałem :) Następnego dnia po odpaleniu obroty były OK. Do pracy mam 10 km. Przez cały tydzień pokonywałem taki dystans i wszystko było OK. Jakiegoś pięknego wieczoru zrobiłem sobie wycieczkę dłuższą niż trasa do pracy. Nagrzał się dobrze motorek i znowu się zaczęło. Ale dojechałem. Wczoraj jednak po też dłuższej podróży zaczęły falować, ale już zdechł. Rano nie dało rady odpalić. Odholowałem do innego mechanika. U niego znowu zaczął grać, ale po chwili znowu.
Cdn

[ Dodano: 18-08-2011, 20:53 ]
Zdiagnozował,że wtyczka była luźna w czujniku wału(górna). Wpiął. Jazda testowa.Wszystko ładnie, pięknie a tu ... No to zwalamy osłony od rozrządu. Diagnoza. Przy wymianie rozrządu nie została wkręcona śruba na wysokości czujnika obrotów w dolnej osłonie. Co spowodowało,że nie było dobrego styku i przepaliło czujnik. Został sprawdzony miernikiem. (ŚMIERĆ) Na dolnej osłonie rozrządu widać wytarte miejsce od koła pasowego( prawdopodobnie to robiło ten szum ). Jestem właśnie w trakcie poszukiwania czujnika. Nigdzie nie mogę znaleźć. Do serwisu jeszcze nie dzwoniłem. Mam numer części j5t20171. U mnie to jest przyczyną. Jeśli ma ktoś jakiś trop do takiego czujnika to pomóżcie.
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 19-08-2011, 04:34, w całości zmieniany 1 raz  

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2011, 01:00   

http://allegro.pl/czujnik...1765810565.html
http://allegro.pl/czujnik...1765810472.html
http://allegro.pl/carisma...1738900066.html
http://allegro.pl/carisma...1768847306.html

W serwisie Kia/Mitsubishi w Katowicach MOTO cena nowego czujnika położenia wału korbowego to 480zł.

johny09990 
Forumowicz
3 diamenty

Auto: carisma 99'-00 1,6 10
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-08-2011, 08:56   

Dzięki Kuzi za linki. Dowiadywałem się w Mitcarze - cena jedyne 800zł :( Będę musiał pewnie poszukać na rynku wtórnym. Jednak wydaje mi sie, że czujniki powinno się wkładać nowe. Co o tym sądzisz?

[ Dodano: 19-08-2011, 13:15 ]
Po długim szukaniu znalazłem producentów części zamiennych:

Producent numer

Oryginał MR 560132 ( W CHRYSLERZE RóWNIEZ MONTOWALI)

METZGER 0902164

ERA 550346

MEAT, DORIA 87544

[ Dodano: 19-08-2011, 13:17 ]
Czy znacie sklepy, które zajmują się sprzedażą do naszych Miśków?????
Dzwoniłem w kilka miejsc, ale albo nie mają albo dostawa za miesiąc :( ((((

Odpowiedz do tematu