Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Owczar
20-07-2011, 20:11
Probem z podlaczeniem radia.
Autor Wiadomość
wicek 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 98'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-07-2011, 17:35   Probem z podlaczeniem radia.

Witam! Kopiłem dzisiaj kostkę ISO nie wiem czy dobra bo są 2 rodzaje... mam ta z jedna kostka.. z kabli wychodzi jeszcze jedna mala nie wiem do czego czy to masa? Podłączyłem radio jakiś czas działało później jakaś Zwara i radio nie działa... Podłączyłem kolegi ta sama sytuacja.. Ale oba radia działają u kumpla w aucie (ford) dodam ze antena wysuwa sie i chowa czyli radio widzi... Bezpiecznik sprawdzony dobry.... Dodam zdjęcia:

http://imageshack.us/g/685/dsci0050v.jpg/
Ostatnio zmieniony przez wicek 20-07-2011, 18:45, w całości zmieniany 1 raz  

sveno 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Wysłany: 20-07-2011, 18:14   

wicek napisał/a:
Podłączyłem radio jakiś czas działało później jakaś Zwara i radio nie działa
wyłączy się i już nie włączy? Co się dzieje jak go próbujesz uruchomić ponownie?
O co mi chodzi, Pionier brata ma taką funkcje, że jeżeli odpalisz go bez uruchamiania auta, tzn nawet bez kluczyka to bedzie grał 20-30min i się sam wyłączy, takie zabezpieczenie przed rozładowaniem aku. Po automatycznym wyłączeniu można go znowu włączyć na te 20-30min, radio nie wyłącza się automatycznie, gdy kluczyk jest przekręcony w pozycje ON lub dalej (uruchomiony silnik), do każdego radia plus podawany jest dwoma kablami, jeden z nich (chyba zółty) to tzw. backup-napięcie podawane pomimo braku kluczyka, drugi (chyba czerwony) podaje napięcie gdy kluczyk jest w pozycji ON lub dalej. Może u Ciebie ten drugi jest coś nie teges? (Zasniedziałe styki itp) Napiecie jest tylko z beckupu i radio nie "widzi" czy silnik jest uruchomiony i wyłącza się po jakimś czasie.
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

wicek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-07-2011, 18:44   

Ok już zrobiłem, błąd był w nie podłączeniu masy...WSTYD ha

Jarek90 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5
Wysłany: 01-08-2011, 22:50   

wicek, jaki to był błąd ? mase należy podłączyć pod jakąś kostke, czy dać ją jakoś do gołego metalu?

JacekeR 
Mitsumaniak

Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Wysłany: 01-08-2011, 23:19   

W oryginalnej kostce jest też przewód koloru czarnego zakończony wsuwaną końcówką , który można podłączyć z przewodem czarnym przejściówki. W ten sposób unikniemy przykręcania do metalu.

Jarek90 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2011, 23:22   

ta osobna kostka w galancie podpięta jest pod biały przewód z wąską czarną kreską - to może być to ?

JacekeR 
Mitsumaniak

Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Wysłany: 01-08-2011, 23:27   

Oryginalne radio posiada masę na obudowie i tam idzie czarny przewód osobno od kostki ale z przewodami w wiązce z kablami, które idą do kostki. :biggrin: (chyba namieszałem)

Jarek90 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2011, 23:37   

:shock: :roll: ale chyba coś rozumiem hehe od tej głównej wiązki powinien iść osobno czarny kabel od masy, zaraz sprawdzę

wicek 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-08-2011, 21:16   

Sorki ze dopiero teraz... Kolega JacekeR wszystko Ci opisał, ja miałem problem ze nie podłączyłem masy ale podpiąłem pod kieszeń do radia i gra...

Jarek90 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2011, 21:46   

juz jest ok, błąd zrobiliśmy bardzo głupi ;p w opcjach Alpine ma jakieś Power Inc i przypadkiem je włączyłem, dlatego nie grało, pewnie jakieś zabezpieczenie

oran 
Forumowicz
Mitsu

Auto: Galant 4G63 SOHC Automat
Wysłany: 24-08-2011, 11:41   

Ja też mam problem z podłączeniem radia w sumie... Działa mi wszystko, gra, odbiera radio ale... Czasem zanikają fale i szumi tylko. Czytałem gdzieś, że należy masę sygnałową (taki czarny kabelek co mi ze wtyczki wyłazi od radia, tak jest on nazwany) podpiąć pod minus na wtyczce od anteny i będzie git (czyli na "obudowę wtyczki", tak?) no i nic to nie dało.

W ogóle dziwne jest to, że dopiero jak podepnę wtyk anteny to radio może się włączyć, ma zasilanie. Pewnie minus dopiero łapie z anteny... Bo ten czarny kabelek co mam zwisa sobie swobodnie, nie mam gdzie go podpiąć, właściwie to nie wiem co z nim zrobić.

Cholera trochę namieszałem, więc w skórcie napisze "masa sygnałowa" co to jest, gdzie to podpiąć, oraz czemu radio gubi mi fale (nie jest to wina radia samego w sobie bo na każdym tak to działa...).

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-08-2011, 14:57   

Ten kabel masowy trzeba podpiąć do karoserii auta gdzieś w miejscu gdzie siedzi radio gdyż w oryginalnej instalacji auta w Mitsu nie ma masy, podłączona jest ona oryginalnie poprzez kieszeń radia przymocowaną właśnie do karoserii auta. W twoim przypadku masę podłączasz z anteny i dlatego mogą być te problemy.

oran 
Forumowicz
Mitsu

Auto: Galant 4G63 SOHC Automat
Wysłany: 24-08-2011, 17:11   

Dzięki wielkie, podłożyłem go pod śrubkę jakąś i wszystko śmiga :) Ja głąb w sprawie elektroniki, cud, że sam podłączyłem to radio i wszystko gra jak powinno :D

wicek 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-08-2011, 21:50   

Cytat:
Ja głąb w sprawie elektroniki, cud, że sam podłączyłem to radio i wszystko gra jak powinno
Nie taki głąb skoro działa ;]

Odpowiedz do tematu