Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kwota na umowie?
Autor Wiadomość
yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-11-2006, 11:25   Kwota na umowie?

Witam, mam małe pytanie natury ogólnej, znalazłem ciekawy egzemplarz EA i chcę go kupić. Klamka zapadła! :P
Jednak oczywiście "biednemu zawsze wiatr w oczy" - pojawił się następujący problem: autko zostało dopiero co sprowadzone - 2 tygodnie w kraju - a juz jest zarejestrowany! Ja chcę wziąść na niego auto-kredyt. I do tego celu potrzebuję umowę sprzedaży na której jest kwota którą potem bank przelewa na konto sprzedającego - oczywiste. Jednak sprzedający nie może (nie chce) wpisać mi na umowie kwoty którą rzeczywiście ustaliliśmy ponieważ skarbówka go bedzie ścigać jak wykaże taki przychób z tego samochodu - człek się boi po prostu (nie ma co się dziwić). A bez tego bank nie da mi potrzebnej kwoty :(

I teraz moje pytanie jest takie: czy w którymkolwiek momencie porównywane (są weryfikowane) są kwoty lub inne dane napisane na mojej i jego wersji umowy. Nie wiem gdzie - w skarbówce, urzędzie komunikacji itp. Cz w ogóle jest jakaś generalna zasada postępowania z tym dokumentem? Już wiecie co mi chodzi po głowie :mrgreen: , ale chciałbym oszacować ryzyko!

Za wszelką pomoc byłbym wdzięczny
Pozdrawiam
jarek

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 23-11-2006, 11:28   

yaro1976 napisał/a:
Już wiecie co mi chodzi po głowie :mrgreen: , ale chciałbym oszacować ryzyko!

wiecie, ale to chyba szkoda pradu na pozniejsze latanie po sadach i tlumaczenie sie, poszukaj jakiegos banku, ktory da ci kredyt gotowkowy na podobnych warunkach jak na samochod i tyle
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 23-11-2006, 13:42   

Matejko napisał/a:
poszukaj jakiegos banku, ktory da ci kredyt gotowkowy na podobnych warunkach jak na samochod i tyle

Z tym Mozę być problem, bo zawsze kredyt na samochód lub mieszkanie jest znacznie korzystniej dla nas oprocentowany

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 23-11-2006, 14:11   

według mnie śliski temat. Zależy jeszcze jak bank położy łapę na tym samochodzie, bo po zawarciu umowy kupna-sprzedaży składa się deklaracje w urzędzie skarbowym gdzie opłaca się podatek 2% od umowy cywilno-prawnej. A o ile mnie pamięć nie myli na tej deklaracji wpisuje się obie strony przeprowadzające transakcje. Co za tym idzie US i tak będzie wiedział za jaką faktycznie kwotę zostało sprzedane auto. A do tego dochodzi jeszcze bank. Które dając kredyt choćby złotówkę, będzie pilnował aby wszystkie dokumenty biorącego kredyt były zgodne. Co więcej jeśli będzie stroną kupującą auto to może się okazać że trzeba go wpisać do tej deklaracji jako współwłaściciela (ale to już mój domysł) Moim zdaniem szkoda nerwów i ryzyka. Jak się bank połapie że coś jest nie tak, to konsekwencje mogą być nie wiadomo jakie. A jak się bank połapie to i skarbówka zaraz zacznie sprawdzać.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 23-11-2006, 15:33   

akbi napisał/a:
Z tym Mozę być problem, bo zawsze kredyt na samochód lub mieszkanie jest znacznie korzystniej dla nas oprocentowany

Na mieszkanie zgoda, ale na samochód nie...... znajomi biorąc kredyt na zakup nowego Lancerka przewertowali wiele ofert i kredyt gotówkowy był najbardziej korzystny

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 23-11-2006, 15:56   

Bartek napisał/a:
znajomi biorąc kredyt na zakup nowego Lancerka przewertowali wiele ofert i kredyt gotówkowy był najbardziej korzystny

a ja wertowałem i wychodził mi taniej na zakup auta

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Wysłany: 23-11-2006, 16:06   

Bartek napisał/a:
akbi napisał/a:

Na mieszkanie zgoda, ale na samochód nie...... znajomi biorąc kredyt na zakup nowego Lancerka przewertowali wiele ofert i kredyt gotówkowy był najbardziej korzystny

no to mieli dobrą ofertę, jednak gotówkowy jest wyżej oprocentowany w moim konkretnym przypadku, ale wychodzi na to że nie będę mial wyjścia. Ale jest z tego plus bo nie mam wtedy banku w dowodzie rej. - brak problemów ze zbyciem autka w czasie trwania kredytu.

Więc chyba odpuszcze ten ryzykowny temat.
Dzięki za opinie.

jarek

Versis_
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2006, 18:47   

No i nie musisz oplacac AC, chyba, ze mimo wszystko wykupisz.

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2006, 00:08   

a ja powiem tak.. nigdy kredytu na auto.. wzialem taki kredyt -> i po 8 miesiacach powiem tak.. nieoplacalny, duzo zachodu -> beznadzieja.. stopy oprocentowania teraz sa takie sa przy kredytach gotowkowych -> zreszta jak przypatrzec sie to kredyty samochodowe przestaja istniec:)

pierwsza sprawa to taka ze jest o wiele wiecej zalatwiania.. w moim przypadku koles musial mi sprzedac samochod przed otrzymaniem kasy..a wiadomo ze nie byl zadowolony z tego..
druga sprawa to to ze co roku musisz wszystkie papiery ( np. ubezpieczenie ) robic na czas i pokazywac im to -> dodatkowo cesja ( bank sobie czesc kasy z ubezpieczenia moze wziasc )
no a trzecia to taka ze samochodu nie sprzedasz puki nie spacisz.. ogolnie bezsensu forma kredytowania ODRADZAM

wyszlo tak ze po 8 miesiacach wzialem kredyt gotowkowy splacilem ten samochodowy.. i wyszlo na to ze mam czyste auto bez zadnych wspolwlascicieli.. moge je sprzedac.. stuknac itp itd.. i sie nieczym nie przejmuje;)

sorry ze tak bez skladu i ladu ale dosc pozno jest:)
pozdrawiam 8)

Odpowiedz do tematu