Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasek rozrządu w gdi
Autor Wiadomość
robertoz 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 99" GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-09-2011, 18:54   Pasek rozrządu w gdi

Witam wszystkich klubowiczów.
Dwa dni temu zakupiłem MSS GDI AD 1999. Samochód kupiłem od koleżanki która sprowadziła go dla siebie z niemcowni i jeździła autkiem 3 lata. Samochód był serwisowany.Jest praktycznie w idealnym stanie,Przy aucie nie ma praktycznie nic do zrobienia, przebieg 167 tys. Wg niemieckich dokumentów rozrząd był wymieniany 70 tys km temu czyli wiadomo czas na zmianę. Mam tylko jedno pytanie,oglądałem pasek rozrządu i zjeżdża on jakieś 2 mm w prawo z koła rozrządu. Czy jest to oznaka zużycia napinacza hydraulicznego który też musiałbym wymienić? dzięki.

masha 
Forumowicz
MASHA

Auto: MSS 1.8 GDI AVANCE
Wysłany: 01-09-2011, 22:17   Re: Pasek rozrządu w gdi

robertoz napisał/a:
Witam wszystkich klubowiczów.
Dwa dni temu zakupiłem MSS GDI AD 1999. Samochód kupiłem od koleżanki która sprowadziła go dla siebie z niemcowni i jeździła autkiem 3 lata. Samochód był serwisowany.Jest praktycznie w idealnym stanie,Przy aucie nie ma praktycznie nic do zrobienia, przebieg 167 tys. Wg niemieckich dokumentów rozrząd był wymieniany 70 tys km temu czyli wiadomo czas na zmianę. Mam tylko jedno pytanie,oglądałem pasek rozrządu i zjeżdża on jakieś 2 mm w prawo z koła rozrządu. Czy jest to oznaka zużycia napinacza hydraulicznego który też musiałbym wymienić? dzięki.

Auto powinno mieć wymieniany rozrząd co 90 tkm lub 5 lat. Co drugą wymianę (czyli właśnie teraz) powinno się wymienić napinacz hydrauliczny. Koszt części - pewnie ok. 400 PLN. Nie radzę oszczędzać na serwisie w GDI bo jego zemsta może być bolesna...

pzdr

robertoz 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 99" GDI
Wysłany: 02-09-2011, 11:48   

Dzięki. Jestem uczulony na tym punkcie bo miałem przygodę w lantrze 1.6 z 10 lat temu właśnie dlatego że nie wymieniłem napinacza hydr. poszedł pasek no i remoncik głowicy... Na alledrogo znalazłem pasek mitsoboshi, 2 rolki i napinacz hydr. mitsubishi za 520 zł, to chyba dobra cena za komplet?

masha 
Forumowicz
MASHA

Auto: MSS 1.8 GDI AVANCE
Wysłany: 02-09-2011, 12:08   

robertoz napisał/a:
Dzięki. Jestem uczulony na tym punkcie bo miałem przygodę w lantrze 1.6 z 10 lat temu właśnie dlatego że nie wymieniłem napinacza hydr. poszedł pasek no i remoncik głowicy... Na alledrogo znalazłem pasek mitsoboshi, 2 rolki i napinacz hydr. mitsubishi za 520 zł, to chyba dobra cena za komplet?

Dorzuć jeszcze uszczelniacze wałków (można dobrać z Hyundai'a) oraz pompę wody. Podwyższy Ci to koszt o ok. 150-200 PLN ale będziesz happy bo będziesz miał cały komplet. No i oczywiście auto do dobrego warsztatu, bo tutaj ktoś kiedyś opisywał swoje perypetie z warsztatem, który nie znał się na swojej robocie i silnik po wymianie rozrządu poszedł do śmieci...

pzdr

Odpowiedz do tematu