Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:02
Nierówna praca silnika-spadek mocy.
Autor Wiadomość
marek_3535 
Nowy Forumowicz

Auto: golf 4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2011, 20:56   Nierówna praca silnika-spadek mocy.

Jako nowy, na wstępie chciałbym wszystkich przywitać.
Wydawało mi się że z tym problemem poradzę sobie,ale wyszło niestety inaczej.
Outlander 1 poj.2000 bez turbiny.Założony gaz.Problem jest taki.Po odpaleniu silnik pracuje nierówno na wolnych obrotach.Także na wysokich obrotach da się wyczuć delikatne przerywanie.Odczuwalny spadek mocy na wszystkich biegach.Pierwsze skojarzenia to układ zaplonowy lub zasysanie lewego powietrza,tym bardziej,że na kompie wyszedł błąd wypadanie zapłonów na drugim cylindrze,po skasowaniu błędu wyszedl następny błąd -wypadanie zapł. na trzecim cylindrze(dziwna rzecz).Wymienilem cewki i przewody wysokiego napięcia,wymieniłem świece i filtry.Niestety żadnej poprawy.Silnik pracuje coraz gorzej i od czasu do czasu wyskoczy błąd o wypadaniu zapłonów.
Dodam jeszcze,że że tak samo chodzi na benzynie jak i na gazie.Pozdrawiam-Marek.

mariusz_2050 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.4 MIVEC
Wysłany: 26-07-2011, 21:21   

Jeżeli w tym motorze jest ręczna regulacja zaworów to sprawdź luzy. Możliwe również, że auto na gazie jeździło na nieprawidłowej mieszance (ubogiej) i podpalone są gniazda zaworowe.

dinero47 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 + LR
Wysłany: 28-07-2011, 16:19   

w tym motorze jest hydrauliczna regulacja zaworow

marek_3535 
Nowy Forumowicz

Auto: golf 4
Wysłany: 28-07-2011, 18:18   

Czyli zawory odpadają.Sprawdziłem kompresję na 1 garze-11 na 2,3 i 4 - po 13.Czy ta różnica na pierwszym może mieć wpływ na to?Dziwne jest to że silnik chodzi coraz gorzej,a komputer nic nie wykrywa.Objaw jest identyczny jakby co chwilę pojawiał się zanik iskry na którymś cylindrze.Dziwne jest też to że po wyjęciu wszystkich świec wszystkie mają prawidłowy kolor.Nie ma żadnych różnic.Zastanawiam się nad czujnikiem położenia wału,tylko boję się w ciemno kupować ze względu na ceny części.

desti 
Forumowicz

Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Wysłany: 01-08-2011, 10:31   

Być może masz ustawioną na zbyt małą dawke lub zbyt ubogą dawkę paliwa

deska 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 08-09-2011, 17:12   

Witam.
Sprawdź ponownie cewki zaplonowe najlepiej pomierz rezystancje. U mnie było podobnie, okazało się że nowa cewka (zamiennik) od początku nie trzymał parametrów. Zamieniłem na używany i wszystko wróciło do normy.
Powodzenia

Duńczyk 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I
Wysłany: 15-09-2011, 23:45   

Miałem podobne problemy. Na komputerze wychodził błąd składu mieszanki, nawet gdy silnik pracował tylko na benzynie. Była nieszczelność przy reduktorze gazowym. Silnik zasysał "lewe" powietrze. Szczególnie po uruchomieniu zimnego silnika (ssanie automatyczne) samochód nie chciał jechać, dławił się. Po zlikwidowamiu nieszczelności jest wszystko OK.

Odpowiedz do tematu