[Cari 1.8 GDI] Awaria |
Autor |
Wiadomość |
krst
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI 98'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-09-2011, 17:14 [Cari 1.8 GDI] Awaria
|
|
|
Witam,
niespodziewanie powstał problem z moją cari i proszę o pomoc forumowiczów.
Na początek opis sytuacji:
po zatankowaniu auta (eurosuper 95 orlen) pojechałem do pracy wszystko ok jak do tej pory. Spiesząc się do domu wsiadam w auto odpalam - zgasło, zdarzało to się wcześniej raz czy dwa więc odpaliłem ponownie gaz i jadę - wszystko ok.
Pierwsze światła - zgasł, i kilkukrotnie syt. się powtórzyła. Przytrzymanie gazu pomogło jakoś doturlałem się do domu. Odłączyłem aku lecz nic nie pomogło. Po odpaleniu silnik spada do 0 obrotów tylko przytrzymanie gazu mu pomaga.
Zanim dam do mechanika chciałbym poznać Wasze opinie może sam sobie poradzę z tym problemem... |
_________________ TDi engines are for senior citizens |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 13-09-2011, 22:18
|
|
|
Witam,
czy był resetowany komp lub czy odłączny był akumulator ? |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
krst
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-09-2011, 22:33
|
|
|
Tak, odłączyłem na 10min i niczego to nie zmieniło. Wydaje mi się, że padł silniczek krokowy czy też element który wykonuje jego zadania. Orientuje się ktoś ile może kosztować ta część i gdzie ją można znaleźć?? Przepustnica też zawalona ale to raczej nie ma wpływu. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 14-09-2011, 11:39
|
|
|
Jeżeli odłączałeś komp od zasilania to daj jemu się teraz "nauczyć" trzymania wolnych obrotów . U mnie po resecie kompa "uczy" się trzymać obroty, zmieniać biegi i trwa to nawet dwa dni . Być może jest coś faktycznie uszkodzone? |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
krst
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2011, 15:35
|
|
|
Nie mogę go nauczyć niczego gdyż od razu gaśnie, wskazówka obrotomierza spada tak jak w przypadku gaszenia auta nie zatrzymuje się nie falują obroty, po prostu gaśnie.
Wyjąłem przepustnice i wyczyściłem ale za nic nie mogę wykręcić silniczka krokowego, 3 śrubki, które go mocują nie chcą puścić. Kolega wziął dzisiaj do pracy cały element ma dać mechanikom może im się uda. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 14-09-2011, 23:05
|
|
|
Padł Ci silniczek krokowy. Być może wystarczy tylko przesmarować łożyska, a jeżeli to nie pomoże to tylko wymiana, najlepiej na używkę, popatrz na alledrogo lub na szrotach. Co do śrubek ten typ tak ma. Japońce chyba specjalnie zrobili je z miękkiego metalu, żeby nie rozkręcać tego elementu. Ja po rozebraniu natychmiast wymieniłem na stalowe (tamte zresztą już się nie nadawały do użycia).
[ Dodano: 14-09-2011, 23:37 ]
Kliknij na to: silniczek z przepustnicą w dobrej cenie |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
krst
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2011, 15:44
|
|
|
Krokowiec padł, udało się rozebrać całość. Kumpel skorzystał z pomocy bardziej doświadczonych osób oraz materiałów, zrobił mi nawet nową uszczelkę. Po założeniu silnik pracuje lepiej niż wcześniej obroty nie falują i ku mojemu miłemu zaskoczeniu nie trzeba było uczyć go obrotów. Dzięki wszystkim za pomoc! |
|
|
|
 |
|