Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma z automatyczną skrzynia biegów
Autor Wiadomość
rembik
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2006, 10:05   Carisma z automatyczną skrzynia biegów

Witam koleżeństwo,
mam możliwość zakupić Carismę 1,8 GDI z automatyczną skrzynią biegów (rocznik 1998, przebieg 95 kkm). Oczywiście mam zamiar zaprowadzić ją na stację diagnostyczną w celu sprawdzenia, ale wszyscy znajomi odradzają mi zakup automata.

Poszukałem na forum - ale oprócz pytań dotyczących wymiany oleju nie odnalazłem żadnych uwag dotyczących plusów lub minusów takiej skrzyni. Zdaję sobie sprawę że ewentualne uszkodzenie automata wiąże się z większymi kosztami naprawy.

Może jeszcze jakaś podpowiedź dotycząca warsztatu w Warszawie w którym serwisujecie swoje automaty (oprócz Olczaka w Nadarzynie i tego warsztatu z Józefowa) gdzie mógłbym podjechać w celu sprawdzenia.

Prosiłbym o jakąś opinię na w/w temat.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 08-05-2006, 10:54   

I co mam rzec - w serwisie Mitcar nie było od iluś tam lat przypadku , żeby Cari z automatem miała coś uszkodzonego w samej skrzyni . Poza wymianą oleju co 90000 km nic się z nią nie dzieje . Lepszej skrzyni zakładając , że jest to INVECT ll nie znajdziesz w starszych autkach tzn. '98 w pełni adaptacyjna (tzn. dostosowuje się do stylu jazdy ) Jedyny mankament to to , że po restarcie kompa musi nauczyć się wrzucać biegi (trochę przeciąga na zmianach biegów) ale poza tym nie ma wad subiektywnie . Popytaj w servisach czy mieli jakieś uszkodzone eksploatacją takie skrzynie (nie po wypadkowe lub uszkodzone mechanicznie z zewnątrz ) jak znajdziesz taki serwis to daj znać .

Mitsumaniaki QR-Code:

DominoS
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2006, 22:31   

ja takową cari posiadam - co prawda 99 rocznik ale nie narzekam - moze jedynie tylko na to że mogła by być zrywniejsza - ale automat ma swoje zady i walety jak to mawiają :)
rewelacyjnie w korkach za to kopa to on mega nie ma :)

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-05-2006, 10:20   

również jeżdże automatem ale sprzężonym z silnikiem 1.6
jakos sie toczy, ale jest wygodny, pali w normie tj ok 7-8 litrów, przy spokojnej jeździe w trasie można spokojnie zejść blizej 6 :)
gdybyś coś potrzebował jakichś info to zapraszam na gg
ogóleni skrzynie bardzo chwale, silnik zawsze ma lekko, troche się trzeba jej nauczyć, ale nie więcej jak 500 km ta nauka trwa ;P

Obecnie: F34

ryso 
Mitsumaniak
ryso

Auto: Carisma 1,6 16v automat HB
Wysłany: 12-05-2006, 21:40   

Witam, jeżdżę też automatem, przejechałem ok. 20 tys. km ,jest super,acha i nie jest aż taka mułowata jak niektórzy sądzą.
Pozdrowienia :)

bubel
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2006, 07:34   

Jeżdżę automatem od 7 lat i mogę szczerze powiedzieć, że z mojego punktu widzenia ma to same zalety. Co prawda kumple mówią, że jestem kierowcą tylko w połowie;) ale oprócz kilku złośliwości naprawdę nie ma na co narzekać. Mam Carismę 1,9 z 99 r. oraz Colta 1,3 z 98 i all automat. Jeździ się świetnie. Carsima z włączoną klimą spala na trasie średnio 6,5 l przy dynamicznej jeździe więc jeśli ktoś chciałby ci wcisnąć, że automaty więcej palą to mówię ci, że to bzdura. Z częściami też nie problemu, a poza tym one się nie psują więc i wymieniać nie ma za bardzo co. Powodzenia

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2006, 08:19   

to ze auto wiecej pali w automacie nie jest bzdura (no chyba ze ciagle wachlujesz drive-neutral), tak jak to ze wiecej pali z wlaczona klima, ale wiecej nie znaczy ze jakies kosmiczne ilosci.
w trasie moge sie zgodzic ze pali okolo tyle samo co manual ale kto docenia automat w trasie? chodzi o jazde miejska przeciez, a tu napewno wiecej pali.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 18-05-2006, 09:09   

Wg instrukcji do Galanta E3x automat w trasie spali mniej niż manual - inne przełożenie najwyższego biegu.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2006, 09:21   

Krzyzak napisał/a:
Wg instrukcji do Galanta E3x automat w trasie spali mniej niż manual - inne przełożenie najwyższego biegu.

w to nie watpie podobnie moze byc z carisma, tylko trzeba wziac pod uwage ze samochod jezdzi ok 80% swego zycia w miescie i wtedy doceniamy przyjemnosc z jazdy automatem :D

didier3
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2006, 17:47   

Ja jezdze od ponad roku na automacie i powiem ze jest super. Jazda w miescie jest przyjemnoscia a i na trasie mozna odpoczac bo autko samo sie prowadzi. Faktem jest ze w miescie to potrafi spalic 9-10l ale co za cos a na trasie ok 7l przy nie przekraczaniu 120-130km/h wiec polecam skrzynie automatyczna.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 12-11-2006, 17:53   

To fakt, automat w Carismie jest miodny :)

leser
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2006, 23:38   

Jeżdżę kilkoma samochodami (nie wszystkie w podpisie ;) ) na zmianę automat i manual.

Skrzynia sekwencyjna (tiptronic, steptronic) mnie nie bawi - zbędny dodatek do automatu.
Natomiast automat sam w sobie uwielbiam. W mieście trochę więcej pali, za to po trasie tyle samo a czasem mniej. Jak mam ochotę potrzymać koleżankę za kolano (no co nie mam jeszcze żony :) ) to też jest jak znalzał. W korkach też się sprawdza. A gdy nie chcę wyjsć z wprawy lub zabić czas to manual :) W większości modelów mitsubishi zauważyłem, ze skrzynie sprawują sie przyjemnie. Najlepsze porównanie automatów Mitsu mam do bmw, w bmw automaty mają dużo lepszy czas reakcji i znacznie lepiej się dopasowują do charakterystyki jazdy kierowcy i potrzeb. Jednak mimo to polecam, na pewno nie powiem, że Mitsu robi złe. Jak się nie robi głupot typu gwałtowne ruszanie to skrzynia potrafi dłuuuugo posłużyć...

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2006, 08:22   

leser napisał/a:
Skrzynia sekwencyjna (tiptronic, steptronic) mnie nie bawi - zbędny dodatek do automatu.

widac nie jezdziles porzadnym tiptronic'iem (piszac porzadnym mam na mysli taki ktory przy wkreceniu sie na czerwone pole nie przerzuca automatycznie biegu).

leser
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2006, 11:14   

arturro napisał/a:
leser napisał/a:

widac nie jezdziles porzadnym tiptronic'iem (piszac porzadnym mam na mysli taki ktory przy wkreceniu sie na czerwone pole nie przerzuca automatycznie biegu).

Masz rację steptronic, z którymi miałem okazję się pobawić był w BMW 7, VW Phaeton V10 i W12, stary i nowy lex RX300, Tuareg 4.2 (to chyba silnik audi) i chyba jeszcze jakieś...
Najdalej sie wkręcało bmw bo już około 600rpm za poczatkiem czerwonej kreski przełączało na następny bieg, reszta tak jak wspominasz wczesniej.

Tylko kwestia czy cywilne auta nie mają porządnej sekwencji tylko dlatego, że w programie skrzyni jest zabezpieczenie przed uszkodzeniem mechanicznym lub po prostu skróceniem żywotności ?

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 17-11-2006, 10:07   

A które skrzynie sekwencyjne są "automatyczne" a które są z takimi nakładkami na zwykłe skrzynie manualne , które to wybierają pośrednio biegi ? Bo i takim też jeździłem i mi się nie podobało :(

Mitsumaniaki QR-Code:

Odpowiedz do tematu