|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Via Toll |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-08-2011, 12:03 Via Toll
|
|
|
Które pojazdy podlegają systemowi opłat Via Toll
Cytat: | Elektronicznemu systemowi poboru opłat podlegają obowiązkowo pojazdy samochodowe oraz zespoły pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony oraz autobusy z liczbą miejsc siedzących powyżej 9, niezależnie od ich dopuszczalnej masy całkowitej, poruszające się po sieci dróg płatnych. Pojazdy zwolnione z opłaty elektronicznej to pojazdy sił zbrojnych, pojazdy służb celnych, straży granicznej i policji. Pełna lista pojazdów zwolnionych z opłat została wskazana w art.13 Ustawy o drogach publicznych z dnia 21 marca 1985 r. (Dz. U. 1985, Nr 14, poz. 60 z późń. Zm.) |
Tyle "suchej" informacji ze strony viatoll.pl ale teraz pytanie jak interpretować ten przepis
Czy pojazd, który w myśl tego przepisu podlega systemowi musi być w niego wyposażony nawet gdy porusza się po drogach, na których opłaty nie obowiązują
Pytam w kontekście zatrzymania przez Policję zestawu L200 + przyczepa na drodze, nazwijmy to, "lokalnej". Argument policjanta:
- a gdy będzie wypadek i będzie pan zmuszony wjechać na drogę objętą systemem opłat, to co
Drugi problem to sugestia, że kierowca takiego zestawu (samochód ciężarowy + przyczepa) powinien posiadać zaświadczenie, iż nie prowadzi działalności w zakresie transportu, przewozu rzeczy. W przeciwnym razie powinien posiadać stosowny certyfikat lub licencję ...
Przecież to jest jakiś absurd!
Czy ktoś spotkał się z czymś takim |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 29-08-2011, 12:51
|
|
|
Troche napisali o tym
Zgodnie z przyjętymi przez Sejm przepisami, opłata za korzystanie z dróg krajowych, ekspresowych i autostrad będzie nakładana na każdy pojazd o DMC (dopuszczalnej masie całkowitej) ponad 3,5 tony i tutaj nie ma żadnych niejasności.Niestety nas wyróżniać będzie jednak to, że płacić za jazdę po drogach będą musieli również kierowcy samochodów ważących mniej niż 3,5 tony. Konkretnie taka sytuacja będzie miała miejsce w przypadku, gdy ciągną one za sobą naczepę, lub przyczepę, której ciężar zsumowany z ciężarem samochodu wyniesie 3,5 tony lub więcej. Polska jest zatem ewenementem na skalę europejską
To absurdalne prawo uderza w wiele grup ludzi, którym przyszły do głowy takie fanaberie jak aktywny wypoczynek poza domem. Jeśli będziecie chcieli wybrać się na urlop z przyczepą kempingową albo żaglówką, to niestety także musicie liczyć się z tym, że w świetle przepisów o e-mycie będziecie traktowani tak jak kierowca tira. Dla przykładu - koszt przejazdu zestawem samochód + przyczepa pow. 3,5t na trasie z Warszawy do Świecka wyniesie około 250 zł, a z Rzeszowa do Zgorzelca drogą A-4 blisko 200 zł.Prawo mówi o DMC, a nie o realnej masie. Oznacza to, że możecie jechać pustym autem, z pustą przyczepą, a i tak podlegacie obowiązkowi rejestracji i opłat. Jeśli zatrzyma was policja lub Inspekcja Transportu Drogowego wystarczy, że funkcjonariusz sprawdzi i zsumuje rubryki mówiące o dopuszczalnej masie całkowitej przyczepy i auta. Jeśli wynik dodawania będzie większy niż 3500kg, a wy nie będziecie zaopatrzeni w licznik opłat, oznacza to dla was grzywnę do 3000zł.
zawsze jest wybór E-myto lub E-mandat |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 29-08-2011, 14:36
|
|
|
Bismarck napisał/a: | Zgodnie z przyjętymi przez Sejm przepisami, opłata za korzystanie z dróg krajowych, ekspresowych i autostrad będzie nakładana na każdy pojazd o DMC (dopuszczalnej masie całkowitej) ponad 3,5 tony i tutaj nie ma żadnych niejasności. | Bismarck, ok, tu nie mam niejasności. Korzystam = płacę.
Ale co w sytuacji gdy korzystam takim pojazdem z dróg wojewódzkich, powiatowych
Bismarck napisał/a: | a wy nie będziecie zaopatrzeni w licznik opłat oznacza to dla was grzywnę do 3000zł. | Mam się zaopatrzyć w licznik, z którego nie będę korzystał |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
|
Wysłany: 29-08-2011, 15:40
|
|
|
jak beda do tego podchodzili panowie z ITD na drogach powiatowych trudno powiedzieć
myśle że taki problem jak Twój trzeba by było opisać mailowo rzecznikowi Inspekcjj Transportu Drogowego
bo z przepisów nic wiązacego nie wynika wiec zostaje szukac u zródła |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 29-08-2011, 18:30 Re: Via Toll
|
|
|
JCH napisał/a: |
- a gdy będzie wypadek i będzie pan zmuszony wjechać na drogę objętą systemem opłat, to co |
Podjadę na najbliższą stację i się zaopatrzę we Via Toll? (nie wiem tylko czy dostaje się to od ręki?) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
|
Wysłany: 29-08-2011, 19:19
|
|
|
JCH napisał/a: | Mam się zaopatrzyć w licznik, z którego nie będę korzystał | Zgodnie z przepisami tak, tutaj nikt nie patrzy na to, czy TY jeździsz drogami polnymi, czy osiedlowymi, Twoje auto tego wymaga i musisz to mieć |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 29-08-2011, 20:54
|
|
|
W międzyczasie pogrzebałem trochę w necie i mam wrażenie, że Policjant, który zatrzymał mojego znajomego nadinterpretował sobie ten przepis, bo:
Cytat: | System viaTOLL obowiązkowy jest dla wszystkich pojazdów samochodowych oraz zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej większej niż 3500 kg, oraz autobusów posiadających powyżej 9 miejsc siedzących (niezależnie od ich dopuszczalnej masy całkowitej) w celu poruszania się po drogach płatnych. Pojazdy będą musiały być wyposażone w małe urządzenia służące do uiszczania opłaty drogowej o nazwie viaBOX. |
Źródło: http://viabox.pl/viatoll/
Cytat: | Czy potrzebuję rejestrować się w systemie i dzierżawić viaBOX, jeśli jestem właścicielem pojazdu o masie powyżej 3,5 t, który nie będzie się poruszał po płatnych odcinkach dróg?
Nie ma takiej potrzeby. ViaBOX jest urządzeniem obowiązkowym dla pojazdów o masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony, które poruszają się po płatnych odcinkach dróg. |
Źródło: http://auto.dziennik.pl/a...-o-viatool.html
Chciałbym przypuszczać, że dziennikarz, który to pisał zasięgnął informacji "u źródła"
Bismarck, tak jak napisałeś, chyba najlepszym źródłem będzie ITD.
krzychu napisał/a: | Podjadę na najbliższą stację i się zaopatrzę we Via Toll? (nie wiem tylko czy dostaje się to od ręki?) | To nie takie proste. Boxa podobno się wypożycza (kaucja), trzeba zarejestrować dla konkretnego samochodu i doładować konto kasą (coś telefon pre-paid). |
 |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2011, 07:32
|
|
|
JCH napisał/a: | W międzyczasie pogrzebałem trochę w necie i mam wrażenie, że Policjant, który zatrzymał mojego znajomego nadinterpretował sobie ten przepis, bo:
|
nikogo z nas przy tym nie bylo wiec nie znamy faktow wynikajacych z dokumentow i zdarzenia dlatego trudno cokolwiek powiedziec ,policiant tez czlowiek i moze sie mylic wtedy nie przyjmujemy mandatu i idziemy do sadu wtedy tam dostaniemy ten mandat jak nie mamy racji |
|
|
|
 |
Besiek
Forumowicz

Auto: Pajero 3 3,2 DI-D
|
Wysłany: 30-08-2011, 10:05
|
|
|
Jeżdżę z przyczepą kempingową i mój zestaw ma 4150 DMC i poza drogami objętymi obowiązkowymi opłatami przez viatoll mogą mnie w nos pocałować. Nie mam obowiązku posiadania tego urządzenia jeśli poruszam się drogami nie objętymi systemem Viatoll. A tekst pana policmajstra to mi się z Misiem skojarzył. Temat był i jest mocno wałkowany na portalach transportowych, karawningowych i nie tylko. A jeśli będzie wypadek i objazd, to zawrócę i pojadę inną drogą, albo przenocuję w przyczepie i poczekam na udrożnienie drogi. Podsumowując , obowiązek posiadania Viaboxa dotyczy tylko i wyłącznie pojazdów poruszających się drogami objętymi tym systemem. Dla zainteresowanych TUTAJ można zobaczyć gdzie musisz mieć viaboxa. |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2011, 10:29
|
|
|
Besiek napisał/a: | Jeżdżę z przyczepą kempingową i mój zestaw ma 4150 DMC |
Fajnie że poruszyłes ten temat o którym wielu z nas zapomina wiec dla wyjasnienia
Każdy kierowca posiadający prawo jazdy kategorii B, może ciągnąć przyczepę lekką, czyli taką, której dopuszczalna masa całkowita (dmc) nie przekracza 750 kilogramów. Jeśli przyczepa jest wyposażona w hamulec bezwładnościowy, to dopuszczalna masa całkowita ciągnącego ją pojazdu, musi wynosić minimum 1.33 dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy (np. dmc przyczepy wynosi 750 kg, to dmc pojazdu powinna wynosić minimum 1000 kg).
Gdy przyczepa lekka nie ma hamulca, to pojazd który ją ciągnie musi mieć masę własną dwukrotnie większą, niż wynosi jej dopuszczalna masa całkowita (przy dmc przyczepy równiej 750 kg, minimalna masa własna samochodu to 1500 kg).
Zespół pojazdów składający się z pojazdu ciągnącego i przyczepy lekkiej nie może mieć dopuszczalnej masy całkowitej większej niż 4250 kilogramów.
ps nie zabieraj tesciowej bo przekroczysz dopuszczalna mase |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
|
Wysłany: 30-08-2011, 12:09
|
|
|
Obowiązek posiadania viaboxa jest tylko wtedy gdy jeździmy płatnymi odcinkami. Inspekcja zatrzymuje pojazdy, które zjeżdżają z takich odcinków a system informuje o braku opłaty lub urządzenia. Nie spotkałem się z sytuacją ukarania osoby, która nie miała urządzenia i nie jechała płatnym odcinkiem. Pracuję w biurze prawnym GITD, więc mam info "z pierwszej ręki". |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 02-09-2011, 18:39
|
|
|
Przecież Wy w tej dziwnej instytucji mówicie różne rzeczy w dwóch różnych oddziałach ITD Sytuacja jest taka sama jak w administracji publicznej gdzie jeden urząd mówi "tak" a drugi w kolejnym powiecie "nie".
Ostatnio sąsiad został zatrzymany autem MB Sprinter (3490kg) + przyczepa (749kg) na drodze krajowej numer 94 pod Wrocławiem. Autem jechali pracownicy budowlani. Więc to nie był jakiś transport dla firmy zewnętrznej tylko przewóz na potrzeby własne. Problemy zaczeły się gdy policjanci zaczeli drążyć temat ViaBox`a. To auto nie miało tego urządzenia a na dodatek na tym odcinku drogi nie ma w ogóle bramownic.
Więc jeżeli pracujesz w tej instytucji możesz podać mi jakąś podstawe prawną aby ten chłopina mógł się bronić ?
Dzięki |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 02-09-2011, 19:14
|
|
|
Olivia napisał/a: | MB Sprinter (3490kg) + przyczepa (749kg) na drodze krajowej numer 94 pod Wrocławiem. |
No ale w czym problem skoro DMC > 3500kg?? To że nie było bramownic nie znaczy że droga nie jest objęta opłatą, a jedynie że jeszcze jej nie pobierają? |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 03-09-2011, 09:37
|
|
|
Problem leżał w tym że samochód nie miał ViaBox`a. I na tą firme budowlaną chcą nałożyć kare. Jeżeli mnie pamięć nie myli 5 czy 8 tyś. zł.
Więc skoro ktoś pisze że pracuje w ITD i twierdzi że na drogach nie objętych (jak na razie) systemem poboru opłat drogą elektroniczną zespół pojazdów przekraczających 3490kg DMC nie musi mieć tego systemu to dlaczego chcą na mojego sąsiada nałożyć kare ? |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
|
Wysłany: 04-09-2011, 17:41
|
|
|
Tylko kara mogła być nałożona za zupełnie coś innego. Z opisywanej sytuacji może wynikać, że za brak licencji na przewóz osób lub zezwolenia na przewozy na potrzeby własne. Na kogo ta kara ma być nałożona, bo jeśli na firmę to napewno nie za brak viaboxa, bo za to odpowiada kierowca (tak wiem, że to dziwne ale nie ja stanowie prawo). |
|
|
|
 |
|
|