Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukuję ECU/kopmutera silnika/sterownika silnika
Autor Wiadomość
timonteropico 
Nowy Forumowicz

Auto: Hyundai Pony 1,5 MPI 1991
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-08-2011, 12:19   Poszukuję ECU/kopmutera silnika/sterownika silnika

Poszukuję komputera/sterownika silnika do Hundaia Pony 1.5 z '91r. Model z MPI (wielopunktowy wtrysk paliwa). Silnik G4DJ (montowany był w Pony, Lantra, S-Coupe).

Na nalepce sterownika jest:

HMC
39110-24550
9 050 930 007
106716X
KEFICO KOREA

pasuje również z nr 39110-24553 lub 39110-24A10

Można dopasować z Colta, Lancera, Galanta (z odpowiednikami silnika G4DJ - silnik ten opracowało Mitsubishi dla Hyundaia), niestety nie mam pojęcia jakie musiałby mieć oznaczenia.. Gdzieś wyczytałem, że jak wtyczki i pojemność się zgadza to nie powinno być problemów - choć mogą być (nie działający obrotomierz lub mulący silnik z powodu innej mapy wtrysków niż oryginalnie była zaprojektowana).

foto wtyczek (są to trzy wtyczki wpinane obok siebie):

Nr procka wewnątrz: MH6111
Z boku kompa nr: FE0M1

Tak, słyszałem, że można to naprawić poprzez wymianę kondensatorów. Niestety to nie wiele pomogła.

Zdjęcia wnętrza kompa: https://picasaweb.google.com/110148268449698494216/ECU?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLuNivnS0oyHoQE&feat=directlink

Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi podpowiedzieć z jakimi oznaczeniami szukać kompa jeżeli chciałbym go wziąść od jakiegoś modelu Mitsubishi? :)

Starałem się opisać wszystko jak najdokładniej, ale jakby ktoś mial jakieś pytania to śmiało.

Deo
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2011, 03:08   

słuchaj ja jutro sprawdze swoje ECU z Lancera i Mirage'a 1.5 8V z 90' i 91' roku

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-09-2011, 21:48   

Generalnie najbliższy byłby ECU z Colta/Lancera 1.5 88-92, ale musiałbyś dołożyć czujnik spalania stukowego, bo będzie okropnie mulił i wywalał CE. Można dopasować ECU z Eclipsa 1g z silnikiem 1.8 - tu duża szansa na brak czujnika spalania, ale trudniej taki znaleźć i obudowa będzie inna, ale to nie problem....

Ze zdjęć nie widzę strasznej masakry w Twoim - może udałoby się go naprawić ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

timonteropico 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-09-2011, 12:54   

ECU zakupione, dziękuję za zainteresowanie.

Moje było naprawiane - wymiana kondensatorów + mostkowanie ścierzek, ale nie pomogło.

Nurtuje mnie tylko jedno małe pytanie. Zakupiłem ECU o numerach:

39110-24550
9 050 930 007E

I nurtuje mnie to E na końcu - silnik chodzi bez zarzutu, CE się nie świeci, trzyma obroty, które ledwo drgają na biegu jałowym. W środku procek ten sam co umnie (zarówno większy jak i mniejszy choć wprawdzie zawartość ECU wygląda trochę inaczej.. - Jest jeszcze jakaś kość oznaczona Mitsubishi E.. coś tam.

Ktoś wie co oznaczać może to E? Mam cichą nadzieję, że Economy :roll:

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 18-09-2011, 15:29   

timonteropico napisał/a:
Ktoś wie co oznaczać może to E? Mam cichą nadzieję, że Economy

jest to wersja z E-promem czyli mozesz programowac komputer. Czyli masz nawet ,,lepszego'' kompa.
Przynajmniej w kompach eclipse tak własnie oznacza.
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

timonteropico 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-09-2011, 22:47   

Czyli tak praktycznie nic mi to nie zmienia?

Kiedyś słyszałem, że komp za każdym razem po podłączeniu akumulatora "uczy" się pracy silnika, a odpięcie aku = utracie tych ustawień i skasowaniu błędów, wyzerowaniu kontrolki CE.. Dlatego przy pierwszym odpaleniu silnika powinno się poczekać aż włączy i wyłączy się wiatrak chłodnicy. Trochę działaniem przypomina mi to RAM w kompach..

Ile w tym prawdy? (Nawet jeśli nie jest to prawdą, choć brzmi logicznie, to na pewno nie zaszkodzi).

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 19-09-2011, 02:28   

tak jak pisesz komp uczy sie wolnych obrotów.
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Odpowiedz do tematu