Brak kostki w instalacji samochodowej audio - Lancer CBO |
Autor |
Wiadomość |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 26-12-2011, 22:00 Brak kostki w instalacji samochodowej audio - Lancer CBO
|
|
|
Witam. Lancer Kombi 1.6 16V 1998r. Fabryczna kostka audio została ucięta, są same kable. Kupiłem używane radio Kenwood KDC-W311, które posiada swoje kable wraz z kostką do instalacji samochodowej. Czy dobrym rozwiązaniem będzie uciąć tą kostkę i na krótko porządnie poskręcać i zaizolować te kable? I pytanie - jak je dobrze podłączyć...wiem, ze niebieski to zwykle sygnałowy do wzmacniacza, na zdjęciu zaizolowany. tam jakieś fioletowe, zielone. szare i jeszcze czwarta para to na głośniki wyjścia. Chodzi o żółty czerwony i brązowy i niebieski. Czy żółty i czerwony to zasilania główne i ze stacyjki? Jeśli tak to które jest które? I czy 2 niebieski to masa? Czym jest kabel brązowy. Jeśli chodzi o te zasilające to po prostu podłączyć je mam wg kolorów z kablami w samochodzie? To tylko takie moje przemyślenia głośne, proszę o wyrozumiałość. Załączam zdjęcie.
http://img856.imageshack....81/35952908.jpg |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-12-2011, 22:29
|
|
|
Najprościej odnaleźć wszystkie niezbędne do podłączenia kabelki czyli cztery pary głośnikowych, dwa zasilające + i masę.
Najpierw szukamy dwa przewody z napięciem. Jeśli nie masz dostępu do miernika uniwersalnego to potrzebna będzie jakaś żarówka samochodowa np. od świateł pozycyjnych z dwoma podłączonymi do niej kablami. Jeden kabel podłączasz do masy auta a drugim przewodem dotykasz po kolei do wszystkich przewodów. Na jednym przewodzie jest napięcie ciągle a na drugim kiedy przekręcimy kluczyk w stacyjce na pierwszą pozycję. Następnie szukamy masy, powinien to być czarny przewód. Jeśli jednak nie mamy pewności co do masy to proponuję wyprowadzić ją samemu przykręcając do jakiegoś metalowego elementu w miejscu gdzie jest zamontowane radio. W niektórych autach japońskich w instalacji radia nie ma przewodu masowego, masa jest poprzez styk radia z masą auta.
Przewody głośnikowe najlepiej odnaleźć za pomocą wyładowanej baterii AA lub AAA. Po dotknięciu do właściwej pary przewodów głośnik powinien zatrzeszczeć.
Przy szukaniu masy można mylnie trafić na przewód który pozornie działa jak masa ale po włączeniu świateł pozycyjnych na tym przewodzie pojawia się napięcie które służy do sterowaniem ściemnienia radia po włączeniu na światła. Już kilka razy było o tym na forum.
Miłej zabawy w instalatora |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-12-2011, 22:34
|
|
|
Może pomoże, temat sąsiedni z Galanta, wydaje mi się, że powinny by te same oznaczenia http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=42896 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 26-12-2011, 22:46
|
|
|
Dzięki chłopaki i za sposób szukania odpowiednich kabli i za ten temat z działu galanta. Jak zamontuję to jeszcze raz podziękuję. Na wszelki wypadek będę miał paczkę bezpieczników i gaśnicę pod ręką hej |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-12-2011, 22:53
|
|
|
Ważne by nie zwierać + z -
Plusy i minusy przewodów głośnikowych należy podłączyć zgodnie z polaryzacją, jeśli chociaż jeden głośnik podłączysz odwrotnie to radio będzie grało mizernie.
Ps. Proponuję Ci dokupić kostkę ISO pasującą do kostki od radia i podłączenie tej kostki do instalacji auta. Później w razie zmiany radia nie będzie problemu z jego podłączeniem a koszt takiej kostki to około 5 - 10 zł. |
|
|
|
 |
|