[Cari 1.8 GDI] Uszczelka pod głowicą :/ |
Autor |
Wiadomość |
thefirm
Forumowicz
Auto: Cari 1,8 GDI '00
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:11 [Cari 1.8 GDI] Uszczelka pod głowicą :/
|
|
|
Witam Panowie.
Przy dzisiejszej wymianie rozrządu wyszło że mam do zrobienia uszczelkę pod głowicą...Samochód z pewnego źródła, jeden właściciel, kupiony w Niemczech i taka 'niespodzianka' przy 183 000km ://
Chciałbym zapytać - jaki koszt części - jaki koszt wymiany.
Posiadam auto z 2000r - wersja poliftowa.
Czekam na wpis forumowiczów którzy przez to przeszli...
W dodatku zamierzam na dniach zrobić pierwszą wymianę oleju - nie wiem czy nie poczekać z tym, czy po prostu sprawdzić czy będzie ubywało oleju i pojeździć pare msc i obserwować jak się sprawa ma. Blok silnika jest mokry, jednak plam auto nie zostawia.
Pozdrawiam ://// |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:14
|
|
|
Z jakiego powodu do wymiany ta uszczelka |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
thefirm
Forumowicz
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:23
|
|
|
Z powodu że blok silnika w okolicach uszczelki jest mokry... Jak kupowałem oglądałem nie widziałem, dopiero teraz sprawe widać jak na dłoni... Silnik chodzi elegancko...
Uszczelka pod głowicą w tym przebiegu to coś normalnego? Czy po prostu mam pecha? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 01-12-2011, 21:32
|
|
|
Poci się olejem, płynem chłodzącym
Na 100% pewnośc, że to wina uszczelki pod głowića a ni jakiejś rurki, co biegnie w okolicy i zostawia ślad w felernym miejscu
Nie jest to częsta przypadłośc, ale potrafi się zdarzyć, koszt robocizny mechanika to jakieś 300-400zł, serwis głowicy (szlif, nowe uszczelnienia, docierane zaworów, gniazda zaworów, szczelnośc) to ~250zł, uszczelki kolektorów, śruby głowicy i pozostałe normalia to jakieś 250-300zł, przy okazji wymiana rozrządu (650-1000zł), nowy płyn chłodniczy i nowy olej ~150-200zł, jeżeli świece zapłonowe dawno nie były ruszane to i one do wymiany ~200zł |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Posty: 320 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:32
|
|
|
sprawdż dokładnie czy to problem z uszczelką bo widziałem maniaków co bez zastanowienia wymieniali uszczelkę pod głowicą a to nie jest takie proste. Jeśli już na to się zdecydujesz to głowica do planowania po każdo razowym odkręceniu głowicy o ile robisz to dobrze następnie koszt wymiany masz 300zł 150 planowanie i do tego uszczelki myślę że zamkniesz się w 600 zł tylko zastanowił bym się dlaczego ta uszczelka poleciała przegrzany był? silnik czy to wada tych silników bo nie sądzę jak rosi ja bym cieszył się jazdą chyba że podejrzenia są na przedmuchy to czym prędzej wymienisz tym lepiej
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
thefirm
Forumowicz
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:51
|
|
|
Dziś mechanik zrobił mi rozrząd - co do głowicy jutro porobię fotki i wkleje zobaczycie jak to wygląda. Na 100% pewien nie jestem, mechanik twierdził że to uszczelka pod głowicą...
Zabawnym w tej sytuacji jest fakt, że jak coś ma się przydarzyć to właśnie mi Często wygrywam - zawsze jak coś kupię nie ważne czy rzecz nowa czy używana zawsze jest coś 'nie tak'...
robertdg - nie wiedziałem że wymiana uszczelki to taki skomplikowany i pracochłonny proces :/// Teraz pytanie za 100pkt, kto mi to porządnie zrobi u mnie w mieście ://
Ppiotr - co do Twojego pytania, temperature łapie w miarę szybko zrobiłem nim pod rząd 1300km non stop 14godzin jazdy i temperatura była idealnie na środku... |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

|
Wysłany: 01-12-2011, 22:15
|
|
|
wiesz zdemontowanie głowicy to jest 2 godz 3-4 zamontowanie no i rozrząd ustawiamy wymiana głowicy nie jest prosta trzeba mieć doświadczenie. Demontaż głowicy jest trudny bo jak weźniesz odkręcisz śruby od razu to masz krzywą głowicę trzeba zachować kolejność i po troszku każdą śróbę odkręcać, nie na raz. W odwrotnej kolejności niż dokręcanie bo odkręcenie kolektorów osprzętu to pikuś odkręcenie głowicy i przykręcenie to poważna sprawa. A jak bierze olej proponował bym poza planowaniem uszczelniacze wymienić i dotrzeć w Gorzowie mamy bardzo dobry zakład który naprawia głowice i bloki tyle że oni napraw silników nie robią ,więc mógł bym polecić ich ale w twojej okolicy nie mam pojęcia. Z doświadczenia, zbierz informacje o mechanikach później daj do naprawy czasem nie musi być wielki zakład bo naprzykład obok mnie na wiosce gość no taki garażowiec naprawia no i jest dobry , nie ściemnia pożądnie naprawia
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
lukaszpl
Mitsumaniak ..::Grim Reaper::..

Auto: Carisma GDI LX
|
Wysłany: 01-12-2011, 22:25
|
|
|
Mechanik powie że trzeba robić bo dla niego to praca i pieniądze, pokaż zdjęcia. Z tym można żyć, chyba że pół bloku silnika jest zarzygane olejem to do roboty. ważne też czy olej nie miesza się z płynem chłodzącym, zazwyczaj zdarza się to w miejscach gdzie idą grube kanały olejowe. Na początek kup zmywacz w sprayu, to kilkanaście plnów. Po umyciu obserwuj to miejsce czy są nowe wycieki i czy bardzo obfite. Czasami ubytek jest taki że trzeba dolewać między wymianami, a czasami pocenie się jest na tyle znikome że nawet na bagnecie tego nie zauważysz. To olej więc nie wyparuje w takim tempie jak woda, dlatego cały czas może wydawać się że jest świeży. |
_________________ Carisma GDI LX '98 125KM - srebrna strzała
Colt GLXi 1.6 16V '95 113KM - biały miś R.I.P.
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 01-12-2011, 22:31
|
|
|
thefirm napisał/a: | nie wiedziałem że wymiana uszczelki to taki skomplikowany i pracochłonny proces :/// | Jak chcesz mieć dobrze i pewnie zrobione, nie martwiąc się o to czy za miesiąc ponownie nie będziesz musiał ruszać czegoś przy głowicy to warto zainwestować więcej grosza, swoją drogą, mechanik trochę Cię wpuszcza w szambo, bo po co wymieniać rozrząd, skoro głowica ma być remontowana, technicznie rzecz biorąc raz zdemontowany pasek zębaty nie powinien być zakładany ponownie |
 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

|
Wysłany: 01-12-2011, 23:09
|
|
|
jak bym miał dolać 1litr na 2 mc bym nie wymieniał |
|
|
|
 |
thefirm
Forumowicz
|
Wysłany: 01-12-2011, 23:47
|
|
|
Jutro zrobie foto, ale słabe dojście będę miał.
Zmienie olej i filtr olejowy, zobaczę jak będzie ubywało.
Może akurat tragedii nie będzie - jeżeli nie będzie ubywało zbyt dużo oleju - może się coś poważnego stać? Pasowałoby mi zająć się tym po nowym roku a najlepiej w okolicach lutego..
Pozdrawiam i dzięki za odpisy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 02-12-2011, 08:02
|
|
|
Pamniętaj, że układ olejowy pracuje pod ciśnieniem, więc dzisiaj może byc zapocone, a jutro będzie lało jak z kranu |
 |
|
|
|
 |
Maretzky85
Mitsumaniak Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Pomógł: 67 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 2937 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 02-12-2011, 12:29
|
|
|
Ppiotr napisał/a: | myślę że zamkniesz się w 600 zł |
Nie ma najmniejszych szans - to GDI jest i jest sporo różnych udziwnień, które trzeba zrobić i wymienić... |
_________________ Zawsze mogę się mylić
"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak
-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)
-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem
 |
|
|
|
 |
thefirm
Forumowicz
|
Wysłany: 02-12-2011, 13:15
|
|
|
Cały czas czekam na wpis kogoś kto ma za sobą uszczelkę pod głowicą w 1.8GDI po lifcie.
Nie wierze że będę pierwszy? W archiwum nie mogłem znaleźć takich tematów...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|