Zamek centralny |
Autor |
Wiadomość |
Vikthor
Forumowicz
Auto: Carisma 01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-02-2012, 19:56 Zamek centralny
|
|
|
Witam, posiadam, jak podejrzewam, oryginalny zamek centralny (firmy: trw). Problem polega na tym ze zamek z dnia na dzień nagle przestał reagować na pilota, natomiast używając zarówno kluczyka jak i przycisku w drzwiach wszystko działa jak należy. Odrzucam tu kwestie baterii, bo po pierwsze dioda na pilocie normalnie się pali, a po drugie jak by to była bateria to pilot by reagował z mniejszej odległości. I tu pada moje podejrzenie na przekaźnik "odbiornika zamka centralnego". I moje pytanie brzmi, gdzie dokładnie znajduje się on w kabinie (w temacie o przekaźnikach nie widziałem już zdjęć, Gdi 2001 rok), i gdzie istnieje możliwość kupienia takiego przekaźnika (orientacyjnie cena), najlepiej może gdzieś w szczecinie.
Dodam jeszcze ze od jakiegoś czasu słychać lekkie trzaski w okolicach konsoli środkowej, ale obstawiałem że to coś się poluzowało. |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 07-02-2012, 10:23
|
|
|
Vikthor napisał/a: | Odrzucam tu kwestie baterii, bo po pierwsze dioda na pilocie normalnie się pali, a po drugie jak by to była bateria to pilot by reagował z mniejszej odległości. |
Dida będzie ci się świeciła, przy padniętej baterii ale wtedy niekoniecznie otworzysz autko. Spawdz wpierw baterie koszt 5-10 zeta. Odbiornik centralnego znajduje się pod kierownica z lewej strony |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-02-2012, 10:48
|
|
|
Wymień baterie i zaprogramuj pilota ewentualnie wymień gumki stykowe w guzikach, można je dostać w każdym sklepie elektronicznym za kilka zł.
Tu masz o programowaniu pilota:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27075 |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 1171 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 07-02-2012, 11:22
|
|
|
hmm ja myslalem ze centralka jest naa srodkowym panelu dokladnie za popielniczka?? pozdrawiam mam ten sam problem po wszystkich zabiegach zdecydowalem sie wymienic centralke na nowa jak mina mrozy hehe |
_________________ Eclipse 4g 07r
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-02-2012, 11:30
|
|
|
Sterownika od pilotów na pewno nie ma przy bezpiecznikach, no chyba, że ktoś montował tam nieoryginalny. Kiedyś w poprzedniej Carismie szukałem go z czystej ciekawości, kiedy zamykałem i otwierałem zamek z pilota, to słyszałem pykanie między innymi właśnie z okolic radia ale nie chciało mi się rozbierać tunelu środkowego.
W starszych wersjach jest on na pewno pod radiem. O tym, że jest też tam i w nowszej wersji tylko raz czytałem gdzieś na forum, ale dokładnie gdzie i kto to napisał nie pamiętam. |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 1171 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 07-02-2012, 12:58
|
|
|
jest tam na 100% sam rozbieralem i patrzylem trzeba rozebrac srodkowa konsole ale to raczej nic nie da tego sie raczej nie naprawi chodz moge sie mylic ja raczej doloze uniwersalny sterownik |
_________________ Eclipse 4g 07r
 |
|
|
|
 |
Vikthor
Forumowicz
Auto: Carisma 01
|
Wysłany: 07-02-2012, 16:32
|
|
|
No i wspólnymi siłami udało się rozwiązać problem , okazało się, że wystarczyło zaprogramować pilota, o czym nawet nie wiedziałem że się robi. Dzięki wszystkim za okazaną pomoc i poświęcony czas. A ja już snułem czarne wizje wymiany sterownika . |
|
|
|
 |
|